ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

Όλοι στην εκδήλωση του Π.Α.ΜΕ. Σαντορίνης

τη Δευτέρα 1η Μάη στις 11.00 στο Cine Villagio στο Καμάρι

 

  “Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση – πολέμους – προσφυγιά

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Σήμερα, τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, την 1η Μάη του ’44, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους ήρωες της εργατικής τάξης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Όταν οι εργάτες του Σικάγο, την Πρωτομαγιά του 1886, έχυναν το αίμα τους για το 8ωρο, αποκαλυπτόταν για μια ακόμη φορά ότι η κυρίαρχη τάξη βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη. Έκφραση αυτού του διαρκούς πολέμου είναι και το περιεχόμενο της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής, η εργοδοτική ασυδοσία, η δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, ο φόβος της απόλυσης, το πετσόκομμα των συντάξεων, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, οι ιδιωτικοποιήσεις νερών, ενέργειας, λιμανιών, αεροδρομίων…

Ο «εθνικός» στόχος της ανάκαμψης της οικονομίας

Όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις καθ’ όλη την τελευταία οκταετία προκειμένου να ενσωματώσουν τμήματα της εργατικής τάξης προβάλλουν με κάθε τρόπο ως «εθνικό» στόχο τη στήριξη της προσπάθειας για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα, για μια ακόμα φορά, αυτοί που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, που έχουν την εξουσία, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, αναγορεύουν ως στόχο όλου του λαού τα δικά τους συμφέροντα. Το ότι αυτοί οι στόχοι δεν είναι εθνικοί, ότι δεν αφορούν όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη που ανήκουν, φαίνεται πρώτα απ’ όλα, από το γεγονός πως η εξασφάλιση κερδών ικανών για να πάρει μπρος η καπιταλιστική οικονομία προϋποθέτει το χτύπημα της τιμής της εργατικής δύναμης, την ένταση της εκμετάλλευσης, το πέταγμα εκτός αγοράς μικρών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, την επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων. Προϋποθέτει δηλαδή όλα αυτά που ζούμε με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία οκταετία.

Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό να γυρίσουν την πλάτη στην κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων να υποτάξουν τον λαό στον «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, το ρατσιστικό δηλητήριο που χύνει, το μίσος σε βάρος πρωτοπόρων εργατών, κομμουνιστών, των προσφύγων – θυμάτων του πολέμου.

Ο «εθνικός» στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας

Η προσπάθεια για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, όμως, δεν υπηρετείται μόνο με πολιτικές που ασκούνται στο εσωτερικό της χώρας (όπως αυτές που υλοποιούνται σε εφαρμογή των μνημονίων), έχει και τη διεθνή της διάσταση. Ο βίαιος ταξικός πόλεμος ενάντια στην εργατική τάξη κάθε κράτους για την εκμετάλλευσή της, κάτω από ορισμένες συνθήκες, γίνεται πόλεμος με άλλα στρατιωτικά μέσα. Η ελληνική αστική τάξη παίρνει μέρος σε ευρύτερους ανταγωνισμούς στην περιοχή ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συμμετέχει ενεργά στους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς και συμμαχίες, επιδιώκοντας μάλιστα – σύμφωνα με όσα διακηρύσσουν οι κυβερνώντες – ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή. Ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που επιδιώκεται, συνοδεύεται και γεννά σοβαρούς κινδύνους για την εργατική τάξη και τη λαϊκή πλειοψηφία.

Η αστική τάξη βασικός εχθρός των λαών

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, ο λαός κάθε χώρας και ο ελληνικός, πρέπει να αναγνωρίσει ως βασικό εχθρό, ως τον κύριο φταίχτη την αστική τάξη της δικιάς του χώρας. Η δικιά της πολιτική, τα δικά της συμφέροντα είναι που τον σπρώχνουν στη δίνη ενός πολέμου.

Ο κάθε εργαζόμενος να σκεφθεί ότι αυτός που του κόβει το μεροκάματο, αυτός που του έχει αφαιρέσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, αυτός που τον απολύει και τον στέλνει στην ανεργία, είναι ο ίδιος που θα τον στείλει στον πόλεμο για τα κέρδη του, τους ανταγωνισμούς του με άλλα μονοπώλια. Που θα τον εκθέσει σε μεγάλους κινδύνους, με τη βαθύτερη εμπλοκή σε πολεμικές περιπέτειες.

Μπροστά στο πιθανό ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης, τα εργατικά συνδικάτα οφείλουν να ορθώσουν από τώρα τείχος προστασίας της εργατικής τάξης, του λαού, σε κοινή δράση και αλληλεγγύη με την εργατική τάξη των χωρών της περιοχής.

Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, για την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, την έξοδο από το ΝΑΤΟ.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον στην πάλη για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά και μετανάστευση. Δεν μπαίνουμε κάτω από την ξένη για μας σημαία των καπιταλιστών και των δυνάμεών τους στο κίνημα. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

131 χρόνια μετά το Σικάγο, κρατάμε άσβεστη την ελπίδα για την τελική νίκη της εργατικής τάξης. Οι λαοί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν την κατάσταση, να απαλλαγούν από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να γράψουν στη σημαία των σύγχρονων αγώνων τους το σύνθημα:

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!!!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Όλοι στην εκδήλωση του Π.Α.ΜΕ. Σαντορίνης

τη Δευτέρα 1η Μάη στις 11.00 στο Cine Villagio στο Καμάρι”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *