ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΘΗΡΑΣ Ο Χ. ΡΟΥΣΣΟΣ

  Τον τίτλο του επίτιμου δημότη Θήρας, απένειμε με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας στον Καθηγητή Ρούσσο.

Τον τίτλο του επίτιμου δημότη Θήρας, απένειμε με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας στον Καθηγητή Ρούσσο.

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΘΗΡΑΣ Ο Χ. ΡΟΥΣΣΟΣ

  Τον τίτλο του επίτιμου δημότη Θήρας, απένειμε με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας. Ο διαπρεπής Θηραίος επιστήμονας, έχει διαγράψει μια σπουδαία διαδρομή στο χώρο της Ιατρικής, επιστέγασμα της οποίας ήταν η ανακήρυξή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, πριν από λίγους μήνες. Ανάμεσα στους διάσημους ασθενείς του ήταν ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά, αλλά και το μέλος της 17 Νοέμβρη, Σάββας Ξηρός που νοσηλεύθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, μόλις εξερράγη στα χέρια του ο εκρηκτικός μηχανισμός.

  Με αφορμή την οφειλόμενη τιμή που του επεφύλαξε ο Δήμος, ένα ρεπορτάζ- συνέντευξη προς τον γράφοντα περίπου 8 χρόνια πριν και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη».

 

Χ. Ρούσσος: «Η Εντατική, χώρος απόλυτης ισότητας»

  Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ρούσσος, είναι γέννημα θρέμμα Σαντορινιός. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Μέσα Γωνιά και επηρεασμένος από τον εξαιρετικά δραστήριο πατέρα του που περιποιόταν τους ασθενείς-χωρίς να έχει δίπλωμα γιατρού- αποφάσισε να αφιερωθεί στην  ιατρική. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα, άνοιξε τα φτερά του για το εξωτερικό όπου φοίτησε σε φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Τζονς Χόπκινς (ΗΠΑ) και το McGill (Καναδά) όπου ήταν αριστούχος διδάκτωρ και διετέλεσε Καθηγητής Παθολογίας του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (1983). Από τους κορυφαίους στην ειδικότητα της πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, είδε από νωρίς να του ανοίγεται ένας λαμπρός δρόμος στο εξωτερικό. Όμως ο νόστος και η φιλία του με τον εφοπλιστή και ευεργέτη Λιβανό, τον έφεραν πίσω στην Ελλάδα.

Ο νομπελίστας και ο τρομοκράτης

Ο Ελύτης, υπήρξε ασθενής και μετά στενός φίλος του κ. Ρούσσου

Ο Ελύτης, υπήρξε ασθενής και μετά στενός φίλος του κ. Ρούσσου

  Κορυφαίος στην ειδικότητά του, ανέλαβε  την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ) του Ευαγγελισμού και εκεί ήρθε η δεύτερη καθοριστική γνωριμία της ζωής του: Ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα.  Βγαίνοντας, αφιέρωσε ένα ποίημα στον Ευαγγελισμό και συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τον διαπρεπή καθηγητή. Αυτό έπεισε τον Χ. Ρούσσο να μείνει οριστικά στην Ελλάδα και να αγνοήσει τις σειρήνες που τον καλούσαν στο εξωτερικό. « Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος» θυμάται για τον ποιητή του Αιγαίου.

  « Περιθάλψατε τον νομπελίστα ποιητή, αλλά και τον Σάββα Ξηρό. Μπαίνει ποτέ ο γιατρός στον πειρασμό της αξιολογικής κρίσης των ανθρώπων που φροντίζει;» τον ρωτώ. Η απάντησή του άμεση. « Η Εντατική είναι ο χώρος της πλήρους ισότητας. Εκεί ο πλούσιος και ο φτωχός, είναι δίπλα- δίπλα. Για μας ο χώρος είναι ιερός και το μόνο μας μέλημα, είναι να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Στην εντατική εφαρμόζονται οι απόλυτες αρχές του χριστιανισμού, αλλά αν θέλετε και οι απόλυτες αρχές του κομουνισμού για την πλήρη ισότητα των ανθρώπων». Καταλαβαίνεις όμως ότι οι μετέπειτα καταγγελίες του έγκλειστου τρομοκράτη, τον πίκραναν. « Πρέπει να σας πω ότι όλο το προσωπικό της Εντατικής έδειξε μια ιδιαίτερη συμπάθεια και φροντίδα στην Ξηρό» αποκαλύπτει. « Ήταν ίσως γιατί θέλατε έμπρακτα να δείξετε και την διαφορά της οργανωμένης δημοκρατικής κοινωνίας, με την αυθαίρετη βία»; ρωτώ. « Ναι. Ήταν και αυτό. Αλλά για μας, εκεί στην Εντατική, υπάρχει μόνο η μάχη να σωθεί μια ζωή» τονίζει.

Έλλειμμα ΜΕΘ στην Ελλάδα

Ο κ. Ρούσσος ήταν εκείνος που οργάνωσε την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού

Ο κ. Ρούσσος ήταν εκείνος που οργάνωσε την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού

  Όταν μιλάει για την ΜΕΘ, καταλαβαίνεις την αφοσίωσή και το πάθος για την αποστολή του. « Μέχρι πρόσφατα σχετικά είχαμε μόνο δύο είδη ιατρικής. Την Φαρμακολογική και την Παρεμβατική. Με την εντατική θεραπεία καταφέρνουμε πράγματα που ήταν δύσκολα στο παρελθόν να τα κάνουμε απλά και πράγματα που φάνταζαν αδύνατα, έγιναν εφικτά» λέει. Θυμάται επίσης τα λόγια ενός καθηγητή του στην Ιατρική Σχολή: « Αν καταψύχαμε ένα γιατρό των αρχών του 20ου αιώνα και τον ξαναφέρναμε στην ζωή την δεκαετία του πενήντα, με λίγες μέρες σεμινάρια θα μπορούσε να ξαναγίνει άριστος γιατρός. Αν ένα γιατρό της δεκαετίας του πενήντα τον ξαναφέρναμε στην ζωή σήμερα, τότε θα χρειαζόταν να σπουδάσει ξανά ιατρική».

  Ο κ. Ρούσσος, εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την διάδοση των ΜΕΘ στην Ελλάδα. « Στο νοσοκομείο του Χάρβαρντ, το 45% των κλινών, είναι Εντατικής Θεραπείας. Το αντίστοιχο ποσοστό του Ευαγγελισμού είναι μόλις 8%» λέει. Σχολιάζει επίσης την πρόσφατη ανακοίνωση για την ενοικίαση 73 κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά πανεπιστήμια. « Είναι θετικό να αξιοποιήσουμε όλες τις κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν 200 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού». Υπεραμύνεται πάντως της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων λέγοντας ότι ο κόσμος ξέρει για την ποιότητα του επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται εκεί, παρά το γεγονός ότι τα ιδιωτικά προσφέρουν καλύτερες «ξενοδοχειακές υπηρεσίες».

« Ήταν και η αγάπη μου για το νησί μου, που με έφερε πίσω στην Ελλάδα» έχει πει ο Καθηγητής

« Ήταν και η αγάπη μου για το νησί μου, που με έφερε πίσω στην Ελλάδα» έχει πει ο Καθηγητής

Η άσβεστη αγάπη για την Σαντορίνη

  Ο διαπρεπής καθηγητής, διατηρεί άσβεστη αγάπη για την Σαντορίνη και έχει μετατρέψει το σπίτι του στο Καμάρι σε μια όαση πράσινου και δροσιάς. « Ήταν και η αγάπη μου για το νησί μου, που με έφερε πίσω στην Ελλάδα» λέει. Οι λίγες μέρες το χρόνο που περνάει στο πανέμορφο σπίτι, δεν έχουν μόνο στιγμές ανάπαυλας. Είναι οι μέρες που στρέφει την σκέψη του στο νησί που τον γέννησε. Κυρίως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Όνειρό του είναι να γίνει ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 50-60 κλινών που σε συνεργασία με κάποιο μεγάλο κεντρικό νοσοκομείο, θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας. Είχε μάλιστα προτείνει και στο παρελθόν την διασύνδεση της Σαντορίνης με τον «Ευαγγελισμός» αλλά το σχέδιο ναυάγησε και θυμάται το γεγονός με πικρία.

  Το νησί του όμως, τον κάνει περήφανο για την αλτρουιστική προσφορά των κατοίκων. «Αυτό που συμβαίνει στην Σαντορίνη με την αιμοδοσία, είναι μοναδικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά πιστεύω και για όλον τον κόσμο. Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης είναι πάρα πολύ δραστήρια και αυτή η προσφορά είναι συγκινητική» λέει και υπογραμμίζει την σημασία του αίματος στην σύγχρονη ιατρική.

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ Χ. ΡΟΥΣΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝillustration_top_home

 

 

Γεννήθηκε το 1942 στη Σαντορίνη. Είναι αριστούχος πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1966). Ειδικεύθηκε στην Εσωτερική Παθολογία στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και διετέλεσε Πανεπιστημιακός βοηθός στο ίδιο Νοσοκομείο (1967-1972). Μετεκπαιδεύθηκε στην Παθολογία – Εντατική Θεραπεία και στην Πνευμονολογία στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins (ΗΠΑ), McGill (Καναδά) και στο Νοσοκομείο Laennec (Γαλλία), 1973-1978.
Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου (McGill) και διετέλεσε Καθηγητής Παθολογίας του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (1983). Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Βαρέως Πασχόντων του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου McGill. Αργότερα εξελέγη Καθηγητής στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1989 είναι Καθηγητής επί τιμή του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου McGill. Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Τομέα Παθολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, καθώς και του Τομέα Παθολογίας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Οργάνωσε την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού και συνέβαλε στην ανάπτυξη του Παθολογικού Τομέα και της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Ευγενιδείου Νοσοκομείου. Από το 2005 έως το 2009 είχε την εποπτεία της Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία.
Έχει ασχοληθεί με την Εσωτερική Παθολογία των Βαρέως Πασχόντων χρησιμοποιώντας τις κλασικές προσεγγίσεις αλλά και μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Ο νέος Ακαδημαϊκός διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας. Είναι συγγραφέας ή επιμελητής ελληνικών και ξενόγλωσσων συγγραμμάτων. Το τρίτομο σύγγραμμά του “The Thorax” αφορά στο αναπνευστικό σύστημα. Το έργο του στην ελληνική γλώσσα “Εντατική Θεραπεία” αποτελεί σημαντική συμβολή στο θέμα.. Οι έρευνές του, οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία πρώιμων κλινικών κριτηρίων χρήσης αναπνευστήρων για την πρόληψη και θεραπεία της αναπνευστικής και κυκλοφορικής ανεπάρκειας.