ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

“ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ”

 

 

pame_11

 

“Ανακοίνωση για το ασφαλιστικό

Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και η προσπάθεια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και κατεδάφισης των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μετράει πάνω από μια 20ετία στην ΕΕ. Αποτέλεσμα όλου αυτού του πολύχρονου σχεδιασμού ήταν η Λευκή Βίβλος για τις συντάξεις με τίτλο «Ατζέντα για επαρκείς, ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα στις 16-2-2012 και περιγράφει ακριβώς το Ασφαλιστικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην εξέλιξη του, από αυτό που παρέλαβε από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται, όχι μόνο να υλοποιήσει «μέχρι κεραίας» ό,τι πιο εγκληματικό και βάρβαρο είχαν σκεφτεί και νομοθετήσει η ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ, αλλά και να συνεχίσει στην ίδια γραμμή φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που βάζει την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για πρόταση – Προκρούστη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των ασφαλισμένων, όλων των Ταμείων και όλων των γενεών, καθώς τσακίζει στην κυριολεξία όχι μόνο τους εν ενεργεία ασφαλισμένους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους, ενώ καταδικάζει στη φτώχεια τις νέες γενιές που σήμερα εργάζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και με ισχνά μεροκάματα.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι παραθέτοντας τα βασικά σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό:

  • Ενσωματώνει τις 11 περικοπές που επιβλήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, οι οποίες πετσόκοψαν το ύψος των συντάξεων μέχρι και 40% και τις κάνει συστατικό στοιχείο του νέου «μοντέλου», που θα έχει ισχύ στο διηνεκές.
  • Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις υπάρχουσες συντάξεις, οι κύριες συντάξεις θα περικοπούν μέσω του επανυπολογισμού τους (χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, χαμηλότερος συντάξιμος μισθός αφού αυτός πλέον θα είναι ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας (π.χ. ΙΚΑ) που ίσχυε πριν). Ενδεικτικά ένας μισθωτός με 1500 ευρώ μισθό την τελευταία πενταετία και 35 χρόνια ασφάλισης θα λάβει σύνταξη 780 αντί 1040 ευρώ. Μείωση 25% στις ήδη μειωμένες κατά 40% συντάξεις.
  • Προχωρά και στη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μετά το 2019 δεν θα καταβάλλεται σε κανέναν συνταξιούχο και συνολικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν περίπου 1 δισ. ευρω σε ετήσια βάση. Το ΕΚΑΣ καταργείται και στη θέση του δεν μπαίνει τίποτα.
  • Προχωρά στη δημιουργία ενός υπερ-Ταμείου (ΕΦΚΑ) επιδιώκοντας στην ουσία την αποψίλωση όλων των παροχών προς τους ασφαλισμένους που έδιναν μέχρι τώρα τα Ταμεία, με τη δημιουργία νέων κανονισμών παροχών.
  • Επιβάλλεται αύξηση των εισφορών στον κλάδο της επικουρικής σύνταξης κατά 1,5 μονάδα και παράλληλα, ετησίως θα προϋπολογίζεται ένα συγκεκριμένο ποσό για επικουρικές συντάξεις (το ύψος του θα εξαρτάται από τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας), που θα μοιράζεται στους δικαιούχους.
  • Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την κατάργηση των κατώτατων ορίων συντάξεων, την περιορισμένη παροχή «εθνικής σύνταξης», την ανεργία στο 25% γενικά και 50% στους νέους και τις ευέλικτες μορφές εργασίας να κυριαρχούν, είναι βέβαιο ότι για τις νέες γενιές ετοιμάζονται συντάξεις πτωχοκομείου…

 

Με όλα τα παραπάνω (που σημειωτέον προβλέπονται στην πρόταση της κυβέρνησης η οποία αναμένεται να χειροτερεύσει μετά τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, καθώς η 15ετία μπορεί να γίνει 20ετία και η «εθνική σύνταξη» να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια)  αλλά και τα προαπαιτούμενα (αύξηση ορίων ηλικίας) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στρώνει το δρόμο στους ομίλους της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η πρόταση της συγκυβέρνησης για το Ασφαλιστικό σημαίνει ότι μειώνεται δραματικά χρόνο με το χρόνο η κρατική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ τη στιγμή που έχει ήδη μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστική εισφορά των εργοδοτών (3,9 μονάδες), στο όνομα μιας μικρής αύξησής της (1 μονάδα), τους παρέχονται τώρα νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές με ταυτόχρονη ενίσχυση της εισφοροδιαφυγής τους με πολλούς τρόπους. Αποκαλύπτεται με τον πιο τρανταχτό τρόπο για ποιους η κυβέρνηση νομοθετεί και ποιους εξυπηρετεί το νέο ασφαλιστικό. Αποκαλύπτεται ότι όποια ανάπτυξη προσμένουν και επιδιώκουν να υπάρχει, αυτή θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

Αυτό το δρόμο καλεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει ο εργαζόμενος λαός! Την υπεύθυνη υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου!

Αυτός ο δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτοκτονία!

Η προσπάθεια καταστολής και εκφοβισμού του εργατικού-λαϊκού κινήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση στα χνάρια τον προκατόχων της, δε θα περάσει!

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μη συμβιβαστούν με τα ελάχιστα, να απαντήσουν αγωνιστικά στα κυβερνητικά ψέματα και στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης και των παπαγάλων της. Να δυναμώσουν οι αγώνες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα.

Προετοιμάζουμε νέα Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία.

 

Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο

πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο

Γενάρης 2016

Π.Α.ΜΕ. Γραμματεία Σαντορίνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *