ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ: ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ

Η έκρηξη συνέβη Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου αμέσως μετά το αλώνισμα.

Η έκρηξη συνέβη Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου αμέσως μετά το αλώνισμα.

Απολιθωμένα έντομα “ξεκλειδώνουν” τα μυστικά της έκρηξης

  Η ακριβής χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένα μεγάλο στοίχημα για τους ειδικούς. Η αξία της δεν έγκειται μόνο, στον εμπλουτισμό των γνώσεων γύρω από το μεγαλύτερο  γεωλογικό συμβάν που αντίκρισε το ανθρώπινο είδος, αλλά θα βοηθήσει και στην επιβεβαίωση ή ανατροπή κάποιων θεωριών. Μια  αδιαμφισβήτητη χρονολόγηση θα έθετε επίσης ένα «χρονοδείκτη» για την αξιολόγηση της ιστορίας των λαών της Μεσογείου που αναμφισβήτητα επηρεάστηκαν.

  Πριν από λίγες μέρες, η ελληνίδα παλαιοντολόγος και ειδικός στα απολιθωμένα έντομα κ. Εύα Παναγιωτακοπούλου, η οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανακοίνωσε τα δικά της συμπεράσματα για τη μεγάλη έκρηξη. Μελετώντας ένα πιθάρι με υπολείμματα μπιζελιών που βρέθηκε στην προϊστορική πόλη, ανακάλυψε απολιθώματα παρασιτικών εντόμων τα οποία ανέλυσε και ταυτοποίησε εξάγοντας σημαντικά συνμπεράσματα. Η έκρηξη, έγινε μεταξύ του 1600-1627, αναφέρει το National Geographic που παρουσιάζει τα νέα δεδομένα και διερωτάται  «Αλλά σε ποια εποχή του έτους, συνέβη ;». Η ερευνήτρια, έχει όπως υποστηρίζει, την απάντηση. Η έκρηξη συνέβη Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου αμέσως μετά το αλώνισμα, γιατί μόνο εκείνη την περίοδο ο συγκεκριμένος τύπος εντόμου θα μπορούσε να προσβάλει τους αποθηκευμένους καρπούς.

  Γιατί όμως έχει τόση σημασία η εποχή που συνέβη η έκρηξη; Το σίγουρο είναι πως οι επιστήμονες, δεν επιχειρούν να αλλάξουν την ημερομηνία που ο Δήμος Θήρας πραγματοποιεί τα «Ηφαίστεια». Εκείνο που τους ενδιαφέρει, είναι να δημιουργήσουν ακριβέστερα «μοντέλα καταστροφής» τα οποία συνυπολογίζοντας τις κλιματολογικές συνθήκες θα μπορούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις  σε κάθε ηφαιστειακό συμβάν.

  Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως παλαιότερες έρευνες υποστηρίζουν πως η έκρηξη, συνέβη Άνοιξη, επειδή στην ηφαιστειακή τέφρα βρέθηκε εγκλωβισμένη γύρη.