ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΛΙΘΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

“Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/02/2018 μεταξύ του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ηλία Πελέκη και στελεχών της Enterprise Greece με κεντρικό θέμα το αίτημα υπαγωγής στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος 3894/2010 για την αδειοδότηση της μαρίνας στον Μονόλιθο.

Στη συζήτηση τέθηκαν οι προοπτικές και οι δυσκολίες του εν λόγω έργου καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει η επένδυση να γίνει αποδοτικότερη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί η μαρίνα στον Μονόλιθο.

Σύμφωνα με την μελέτη λιμενικών έργων, που συντάχθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, η μαρίνα θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 350 μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής και χωροθετείται από τον προσήνεμο (βόρειο) βραχίονα του υφιστάμενου σήμερα λιμενίσκου μέχρι τον νότιο βραχίονα του Μονολίθου και καλύπτει μέτωπο ακτής μήκους 350μ περίπου. Το μέτωπο της ακτής από τον βόρειο βραχίονα του Μονόλιθου μέχρι τον λιμενίσκο παραμένει ως έχει, δηλαδή αμμώδης πλαζ για χρήση από το κοινό.

Καθώς η έγκριση της ΣΜΠΕ αποτελεί μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας κατέθεσε πρόταση μέσω του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου και μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να υπαχθεί το σύνολο του έργου στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος 3894/2010. Εφ’ όσον εγκριθεί το αίτημα, την ωρίμανση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης του έργου, θα αναλάβει η κρατική εταιρεία Enterprise Greece, η οποία έχει ιδρυθεί και λειτουργεί για να επισπεύδει επενδύσεις που θεωρούνται σημαντικές για τη χώρα.

Παράλληλα, ο Δήμος Θήρας και το ΔΛΤ έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάθεση της ΣΜΠΕ (τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκπονήσει το μελετητικό γραφείο Marnet ATE) στην Δ/νση Λιμένων του ΕΟΤ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισή της καθώς και η χωροθέτηση του έργου. Στη συνέχεια η γνωμοδοτική επιτροπή των εμπλεκόμενων υπουργείων θα εγκρίνει το έργο για να μπορέσει να εκδοθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Σημειωτέον ότι οι σχετικές, απαιτούμενες μελέτες ξεκίνησαν να εκπονούνται το 2012”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *