Συναντήσεις με τοπικούς φορείς.
Επισκέφθηκαν το νοσοκομείο, όπου συναντήθηκαν τόσο με το σωματείο των εργαζομένων, όσο και με τη διοίκηση. Στις συναντήσεις αυτές εκφράστηκαν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου, όπου η μεν Διοικήτρια κα Μπορμπουδάκη, παρουσίασε κατά την εκτίμηση της το θετικό έργο της διοίκησης τόσο σε ότι αφορά την πρόσληψη 4 γιατρών μέσω απόδειξης παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ) με υψηλές αμοιβές , δύο καρδιολόγων, ενός γυναικολόγου και ενός αναισθησιολόγου (οι δύο τελευταίοι αναμένεται να έλθουν τις επόμενες μέρες), τη δρομολόγηση λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, καθώς και την προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος της στέγης των γιατρών με κατασκευή νέων κατοικιών.
Το σωματείο, εκπροσωπούμενο από την πρόεδρο Βαλεντίνη Δημητρίου και μέλη του δ.σ., μίλησε αντίθετα για μεγάλα κενά στη στελέχωση του προσωπικού, για ανάγκη πρόσληψης νέων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού μέσω προκήρυξης μόνιμων θέσεων, για την ανάγκη υπέρβασης εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων (μόνιμων, επικουρικών ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, ΑΠΥ κλπ) και βεβαίως για την ανάγκη ένταξης του νοσοκομείου σε ένα αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Από τη δική μας την πλευρά αναδείξαμε τη θέση μας για ένα ισχυρό ΕΣΥ που θα παρέχει καθολική δωρεάν δημόσια περίθαλψη για όλους τους πολίτες, με χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις, με γενναία αύξηση μισθών, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, με δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, με δέσμη κινήτρων για τα νησιά και φυσικά επαναλάβαμε τη θέση μας για ένταξη του νοσοκομείου από την ΑΕΜΥ στο ΕΣΥ.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πρόεδρο Βάσω Μαργιόλη και μέλη του δ.σ. του συνδικάτου επισιτισμού – τουρισμού, με τους οποίους συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα των εργαζομένων του κλάδου και κυρίως την απαίτηση για υποχρεωτικότητα της συλλογικής σύμβασης του κλάδου για να μπορούν να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι. Επίσης τέθηκαν με έμφαση τα ζητήματα των συνθηκών εργασίας, των αμοιβών, των ωραρίων και της στέγασης των εργαζομένων. Τονίστηκε επίσης η έλλειψη ελέγχου των εργασιακών συνθηκών, αφού σε ένα νησί που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, δεν υπάρχει υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας. Από την πλευρά μας δεσμευτήκαμε ότι μια νέα προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα, θα προχωρήσει στην κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Συναντήθηκαν επίσης με τον πρόεδρο Δημήτρη Τούλη και μέλη του δ.σ. της Ένωσης Γονέων Θήρας, όπου συζητήθηκε κυρίως το οξύ πρόβλημα των σχολικών κτιρίων στο νησί, που λόγω παλαιότητας και στατικών προβλημάτων, καθίστανται επικίνδυνα. Δυστυχώς η αποκατάσταση του προβλήματος καθίσταται χρονοβόρα και από ότι μας είπαν για τα 22 σχολικά κτίρια που βρίσκονται στο νησί, έχουν ολοκληρωθεί μόνο 3 μελέτες. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αφενός μεν να υπάρχουν διάσπαρτες αίθουσες ενός σχολείου σε διαφορετικές τοποθεσίες και αφετέρου οι μαθητές να στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ. Υπολογίζεται ότι έχουν τοποθετηθεί περίπου 25-30 αίθουσες προκάτ. Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε είναι η δημιουργία στο νησί Κέντρου Αξιολόγησης και Υποστήριξης μαθητών με διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες (ΚΕΔΑΣΥ), διότι η Σαντορίνη με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό έχει απόλυτη ανάγκη ενός τέτοιου Κέντρου. Το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί και από το δημοτικό συμβούλιο. Από την πλευρά μας ενημερώσαμε για τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις και ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προώθηση και επιτάχυνση λύσεων στα παραπάνω θέματα.
Τέλος, με αφορμή τη 16η επέτειο του ναυαγίου του Sea Diamond, συναντήθηκαν ακόμη με τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Λουκά Λιγνό, όπου συζήτησαν συνοπτικά την διαμορφωμένη πλέον κατάσταση μετά από την σωρεία δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τον αγώνα τους, αλλά δυστυχώς χωρίς να έχει επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος. Από την πλευρά μας μεταφέραμε για μια ακόμα φορά τη συμπαράσταση μας στον αγώνα για να υπάρξει επιτέλους η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί η ανέλκυση του ρυπογόνου ναυαγίου”.