ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΚΑ- ΠΟΛΥΩΡΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Απέφυγε τις μεγαλοστομίες, ο κ. Μανιάτης.

Απέφυγε τις μεγαλοστομίες, ο κ. Μανιάτης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΚΑ- ΠΟΛΥΩΡΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

  Πολύωρη και όπως όλα δείχνουν ουσιαστική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Θήρας υπό την Προεδρεία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη. Ο Αργείος πολιτικός, απέφυγε τις μεγαλοστομίες και αφού άκουσε προσεκτικά τους παράγοντες και τους παραγωγικούς φορείς του νησιού, ανακοίνωσε μια δέσμη ιδεών βάσει των οποίων θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Κατ’ αρχήν αναγνώρισε την υποστελέχωση των περιφερειακών μονάδων της ΔΕΗ και συμφώνησε να ασκηθεί συντονισμένη πίεση ώστε να γίνουν κατ’ εξαίρεση προσλήψεις για τις νησιωτικές περιοχές.

  Δεσμεύτηκε επίσης για την πλήρη, άμεση και διαφανή διερεύνηση των αιτίων του ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών, ενώ τόνισε τη θέλησή του να παράσχει τη μεγαλύτερη δυνατόν στήριξη σχετικά με το έργο διασύνδεσης των νησιών, με το ηπειρωτικό ενεργειακό δίκτυο. Έδωσε επίσης ένα  χρονοδιάγραμμα (μέχρι το 2016, είπε) ώστε ο Αυτόνομος Σταθμός Παραγωγής της ΔΕΗ Σαντορίνης, να έχει εφεδρεία κατά το 90%, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα επανάληψης, ενός νέου γενικευμένου μπλακ άουτ. Σε ότι αφορά τα όσα υπέστη το νησί, αυτά τα «μαύρα» 24ωρα, υποσχέθηκε τη συγκρότηση τριμερούς επιτροπής (Υπουργείο, ΔΕΗ, Τοπικοί Φορείς) που ως το τέλος του μήνα θα έχει συνέλθει για να εξετάσει τρόπους άμβλυνσης των συνεπειών, και όπως διαφάνηκε αυτοί θα έχουν το χαρακτήρα αντισταθμιστικών οφελών με δαπάνη της επιχείρησης.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Στα παράπλευρα κέρδη της υπουργικής παρουσίας, ήταν και η συζήτηση για το χωροταξικό του νησιού, με τον κ. Μανιάτη να δεσμεύεται για τη διενέργεια ειδικής ημερίδας, μέσα στον Οκτώβριο. Όπως είπε, η Σαντορίνη θα μπορούσε να αποτελέσει τον πιλότο, για την εφαρμογή ενός μοντέλου, βιώσιμης ανάπτυξης που θα προωθεί τον τουρισμό, στηρίζοντας παράλληλα και τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.  Του ετέθη τέλος το ζήτημα του «SeaDiamond» και τόνισε πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου θα χρηματοδοτηθεί η εκπόνηση μελετών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  Στη συνέντευξη που ακολούθησε, ο κ. Μανιάτης απάντησε στις ερωτήσεις του Santonews.com  και η σχετική συνομιλία θα δημοσιοποιηθεί σε επόμενη ανάρτηση.