Site icon Santonews

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α.ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΙΟ

Ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, Ανδρέας Βλάχος, επισκέφθηκε το νησί της Ίου και συνομίλησε με φορείς και κατοίκους του νησιού.

 

 

 

 

  “Στο Λιμεναρχείο Ίου, ο λιμενάρχης Ι. Σακιριανός και ο υπολιμενάρχης, Γ. Παπαδόπουλος καθώς και οι λιμενικοί που υπηρετούν στο νησί, θεωρούν ότι σχετικά με το προσωπικό το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εύρεση στέγης. Επίσης, η απώλεια εισοδήματος τα τελευταία χρόνια (μειώσεις μισθών, κατάργηση 13ου – 14ου) σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την προβληματική μέριμνα σε παροχές (π.χ. είδη ατομικής ένδυσης) εξανεμίζουν το εισόδημα και κάνουν πολύ δύσκολη την παραμονή των λιμενικών στην Ίο που ως ανερχόμενος τουριστικός προορισμός έχει υψηλό κόστος ζωής Ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά εν γένει τους ένστολους είναι η μη πλήρης ένταξη τους στον ΕΟΠΥΥ και το υψηλό κόστος υπηρεσιών υγείας που δεν καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα, όπως οι οδοντιατρικές εργασίες και οι εργαστηριακές εξετάσεις που δεν εκτελούνται στα κατά τόπους ΚΥ και σε αυτό της Ίου. Με αυτή την κατάσταση,  η ζωή των νέων λιμενικών δεν έχει τα ποιοτικά στοιχεία που αξίζουν στη νέα γενιά όχι μόνο του Λιμενικού Σώματος αλλά και όλων όσων υπηρετούν στις δημόσιες υπηρεσίες.

 

 

Στο Κέντρο Υγείας Ίου, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε μπροστά στη “απόβαση” των Γιατρών του Αιγαίου που επισκέπτεται το νησί για να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες κάποιες φορές το χρόνο. Ο εθελοντισμός και οι ΜΚΟ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσουν το δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας και να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις  των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. Συζητήθηκαν με ασθενείς κατοίκους του νησιού και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία που απαιτούν δωρεάν, πλήρη και σύγχρονη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλη τη χώρα, πόσο μάλλον σε ένα νησί όπως η Ίος που το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι ζουν χωρίς τις βασικές ειδικότητες στο ΚΥ Ίου και ο πληθυσμός της πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι. Αυτό απαιτεί άμεση στελέχωση με μόνιμο και καλά αμειβόμενο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό με εξασφαλισμένη, αξιοπρεπή κατοικία και σύγχρονο εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

 

 

Στο Δημαρχείο Ίου, ο Δήμαρχος Ιητών Γκ. Γκίκας και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Στ. Παξιμαδάς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και οι εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου., αναφέρθηκαν στα προβλήματα του νησιού και την επιθυμία της δημοτικής αρχής να αντιστρέψει την εποχικότητα του τοπικού πληθυσμού και να μένουν μόνιμοι κάτοικοι στο νησί και το χειμώνα. Πρωταρχικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού με μονάδες αφαλάτωσης και νέο, εκτεταμένο δίκτυο και η τροφοδότηση του φράγματος του Μυλοπότα, που δεν έχει καθόλου νερό λόγω της συνεχιζόμενης λειψυδρίας. Η προσπάθεια να αξιοποιήσει χρήματα που έχουν δεσμευτεί για το νησί ώστε να υλοποιηθούν οι αναγκαίες υποδομές, συναντά την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, δυσχεραίνει την επίτευξή τους και κάθε φωνή στήριξης είναι επιθυμητή. Το ακριβό ρεύμα  (πχ οι υπηρεσίες του Δήμου το πληρώνουν ως οικιακό), η επακόλουθη μεγάλη ακρίβεια, η ανάγκη για εκπαιδευτήρια και μόνιμους εκπαιδευτικούς, η κατασκευή αεροδρομίου (όχι μόνο για την εξυπηρέτηση του ακριβού τουρισμού αλλά προς όφελος των κατοίκων) είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Σχετικά με το χωροταξικό βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να επιτραπεί σε ελεγχόμενο πλαίσιο η οικιστική ανάπτυξη του νησιού πιστεύοντας ότι θα αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, εκτός των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και οι γηγενείς Νιώτες που επιθυμούν να μείνουν μόνιμα στο νησί.

 

 

Ο Ανδρέας Βλάχος και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, σημείωσαν ότι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους Δήμους είναι αναγκαίο να συνοδεύεται και από χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα δώσει τη δυνατότητα να στελεχωθούν με ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό οι υπηρεσίες ‘ώστε να  γίνουν μελέτες για όποιο έργο κριθεί απαραίτητο για το νησί. Τόνισαν ότι η μόνη πολιτική που θα εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών είναι η κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη με βάση τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό, επισιτισμό και εμπόριο. Αυτοί πρώτοι θα πληρώσουν το τίμημα των ανεξέλεγκτων μεγάλων τουριστικών “επενδύσεων” και της καταστροφής του ιδιαίτερου περιβάλλοντος και των πολιτιστικών στοιχείων της Ίου. Είναι επιβεβλημένο να εξασφαλιστεί και η διατήρηση  της κτηνοτροφίας και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, για τα οποία η Νιός έχει πανελλαδική αναγνώριση και ζήτηση.

 

 

Στο Γυμνάσιο με ΛΤ Ίου και στο ΕΠΑΛ Ίου το κυρίαρχο για τους εκπαιδευτικούς, είναι η ανάγκη μόνιμων διορισμών και η στελέχωση των σχολείων. Οι χαμηλές αποδοχές παράλληλα με την έλλειψη αξιοπρεπούς κατοικίας, εμποδίζουν τους εκπαιδευτικούς επιλέξουν και να παραμείνουν σε νησιά όπως η Ίος. Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση της  απαράδεκτης και απάνθρωπης τακτικής “ομηρίας” αναπληρωτών και  ωρομισθίων που γυρνούν για δεκαετίες τη χώρα απ΄ άκρη σε άκρη με όλα τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά αρνητικά επακόλουθα. Τα παιδιά μας αξίζουν ένα 12χρονο, υποχρεωτικό, σύγχρονο σχολείο, γεμάτο μόνιμους και καλοπληρωμένους εκπαιδευτικούς που θα δημιουργήσουν μία κυψέλη δημιουργίας πολιτισμού σε κάθε νησί και κάθε χωριό μας και θα εφοδιάσουν τα παιδιά μας με τα μορφωτικά “όπλα” που χρειάζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Η επίσκεψη του υποψήφιου βουλευτή Ανδρέα Βλάχου στην Ίο, η περιοδεία του στην Κάτω Πιάτσα, η συζήτηση με τη δημοτική αρχή, τους εργαζόμενους στο Δήμο και τις υπηρεσίες, και τους πολίτες, ανέδειξε ότι το συμφέρον των λίγων μεγάλων  δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των εργαζομένων και επαγγελματιών. Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στη πατρίδα μας σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής των “υπάκουων” κυβερνήσεων της χώρας μας σε όλους τους συνδυασμούς μεταξύ τους. επιβεβαιώνουν το σύνθημα “Μόνοι τους και όλοι μας” και την βαθιά αληθινή θέση του ΚΚΕ ότι Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

 

Οι  κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ίο και Σαντορίνη”.

Exit mobile version