ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΕΜΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ-ΟΙΑΣ

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Εμείς οι πολίτες της Θήρας απαιτούμε την άμεση παύση των εργασιών για το νέο δρόμο Αεροδρομίου-Οίας και την οριστική ανάκληση του έργου, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του κράτους (άρθρο 24 του Συντάγματος), το οποίο υποχρεούται σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, στα πλαίσια της αρχής της αειφορίας. Το πολιτισμικό, ιστορικό, φυσικό και περιβαλλοντικό κεφάλαιο της Σαντορίνης είναι τεράστιο. Πρέπει ο σχεδιασμός του οδικού της δικτύου να γίνεται σε συνδυασμό με το υπάρχον αυτό περιβάλλον και να ενσωματώνει την προστασία του, όχι να την απειλεί.

Η μελέτη για το συγκεκριμένο δρόμο έγινε χωρίς ειδική κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια. Ενδεικτικά, η μελέτη της εταιρείας περιλαμβάνει μόνο το 35% του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Το υπόλοιπο θα αποτελείται από νέες χαράξεις. Προβλέπονται :

ορύγματα βάθους έως και 10 μέτρων

κόψιμο του βουνού με επιχώματα που θα φτάνουν και τα 8,5 μέτρα

μετακίνηση 255.000 κ.μ. (21.200 φορτηγά) πολύτιμης θηραϊκής γης

μπάζωμα δεκάδων μη καταγραμμένων ρεμάτων και απαλλοτρίωση 112 αμπελώνων.

Το έργο θα είναι ορατό από τους οικισμούς του Καρτεράδου, των Φηρών, του Βουρβούλου και της Οίας την ημέρα και τη νύχτα, καθώς προβλέπεται η φωτοδότηση του με προδιαγραφές εθνικού δρόμου.

Σ’ ένα νησί που παράγει 3 προϊόντα Π.Ο.Π., που αποτελεί μια από τις εξαγωγικές αιχμές της χώρας με τα παγκοσμίου φήμης κρασιά του, σ’ ένα περιβάλλον που αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων  τουριστών, ακριβώς λόγω της μοναδικότητας κι επιβλητικότητας του, το μόνο που δε χρειάζεται είναι μια μικρή εθνική οδός που θα το διασχίζει.

Καλούμε το Δήμο Θήρας, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τους φορείς του νησιού και όλους τους πολίτες να εκφράσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την αντίθεση τους, ώστε να μην παραμείνουμε θεατές σε μια ακόμα καταστροφή στον τόπο μας.

 

ΕΜΕΙΣ Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών».