ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ “SEA DIAMOND”

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 50 ΕΚ € + ΦΠΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΛΛΑ ΠΟΙΑ;).

 

 

Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, ξεκινά μια νέα διαδικασία για την απομάκρυνση του Sea Diamond, από την καρδιά της Καλντέρας. Πρόκειται για ένα μπαράζ, νομικών αποφάσεων, που πλέον μόνη πολιτική βούληση ή η έλλειψή της μπορούν να ενεργοποιήσουν.

Επίσης, διαβεβαιώνονται και τα πρόστιμα. 

 

“Το γεγονός ότι δυνάμει των με αριθμό 51/2017 και 373/2018 αποφάσεων του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά εκπονήθηκε από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες Ευστράτιο Καλογήρου και Στέφανο Γιακουμάτο η με ημερομηνία 2/8/2019 έκθεση πραγματογνωμοσύνης, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν ως εξής:

“Το βυθισθέν Κ/Ζ SEA DIAMOND αποτελεί εστία εκπομπής ρυπογόνων και επιβλαβών ουσιών, τόσο για το ανθρώπινο, όσο και για το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με τα μέχρι τούδε συλλεγέντα στοιχεία, όπως έχουν διεξοδικώς αναλυθεί στο γενικό και ειδικό θεωρητικό μέρος, το οποίο βασίζεται στην ελληνική και στην ξενόγλωσση διεθνή βιβλιογραφία, η οποία παρατίθεται στο τέλος της παρούσας τεχνικής έκθεσης πραγματογνωμοσύνης.

Οι κύριοι ρυπαντές είναι τα τοξικά και επικίνδυνα βαρέα μέταλλα:…Οι τελευταίες δειγματοληψίες κατέγραψαν σοβαρές υπερβάσεις πετρελαιοειδών διαφόρων κλασμάτων καθώς και αρωματικών υδρογονανθράκων…Ειδικά στα σημεία εγγύς του ναυαγίου τα επίπεδα βαθμού ρύπανσης ήταν πολύ υψηλά…Η αντιμετώπιση των διεξοδικώς αναφερόμενων στην ενότητα Η.1 επιβλαβών εκπομπών (τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το φυσικό περιβάλλον) του βυθισθέντος πλοίου είναι εφικτή με τις παρακάτω επιστημονικές μεθόδους:

Ως βέλτιστη λύση (από περιβαλλοντικής απόψεως) προκρίνεται η ολική ανέλκυση του σκάφους. Η τελευταία κατόπτευση του ναυαγίου (Ιούλιος 2019) μέσω της χρήσης του ROV της εταιρείας Planet Blue κατέδειξε ότι το ναυάγιο του Sea Diamond ευρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση γεγονός το οποίο ενισχύει την ως άνω αναφερόμενη επιλογή…Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει το ναυάγιο στην περιοχή είναι σαφής και ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της είναι η οριστική απομάκρυνσή του. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνο καταστροφή της Καλντέρας. Από την πολιτεία θα πρέπει να απαιτηθεί η εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της βλάβης του θαλασσίου περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των πολιτών…”.

 

 

sea diamond

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *