Site icon Santonews

Ενοικιαστικές ακρότητες: οι Financial Times για τη στέγη των εκπαιδευτικών

 

 

 

 

Η μεγάλη αμερικανική-και διεθνής- εφημερίδα Financial Times, φιλοξένησε δημοσίευμα με τον τίτλο “Extreme renting: Santorini’s teachers forced to rough it in Airbnb haven”- σε ελεύθερη απόδοση “ενοικιαστικές ακρότητες: οι δάσκαλοι της Σαντορίνης, πιέζονται να τα βγάλουν πέρα στο καταφύγιο των Airbnb”. 

 

Στο άρθρο, αναλύονται οι επιπτώσεις της επέλασης των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και η περιπέτεια των  εκπαιδευτικών που εξαναγκάζονται να περιμένουν το τέλος της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να βρουν σπίτι. ” Στη Σαντορίνη, οι δάσκαλοι που φτάνουν κάθε Σεπτέμβριο συνήθως αναγκάζονται να περάσουν τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς σε ξενοδοχεία μέχρι να τελειώσει η τουριστική περίοδος. Ως αποτέλεσμα, το κόστος στέγασης υπερβαίνει συχνά τους μισθούς τους, καθώς οι μηνιαίες αποδοχές των νέων εκπαιδευτικών συνήθως δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ”, σημειώνουν οι FT.

Φιλοξενούνται επίσης, δηλώσεις της Προέδρου της Ένωσης Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανθής Πατραμάνη που τονίζει: “«Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να τοποθετηθούν εδώ. Όταν έρχονται, αντιμετωπίζουν ένα δράμα». Αλλά και στην Ίο, το πρόβλημα είναι σοβαρό.  «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο κάθε χρόνο», είπε ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γκίκας Γκίκας. “Φέτος, ένας πυροσβέστης έμεινε στο τοπικό μουσείο, ενώ ένας αξιωματικός της ακτοφυλακής διέμενε σε ένα δωμάτιο δίπλα στο ελικοδρόμιο του νησιού”.

 

Αντίστοιχα, είναι και τα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπου το φαινόμενο airbnb, έχει ήδη καταστεί ενοχλητικό, και ξεσηκώνονται ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις. “Σε πολλά ευρωπαϊκά τουριστικά σημεία – από τα ηλιόλουστα ελληνικά νησιά μέχρι την Πράγα, τη Λισαβόνα και ιστορικές ιταλικές πόλεις – τα Airbnb και άλλες οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών διαταράσσουν σοβαρά την αγορά κατοικίας” σημειώνει η εφημερίδα.

Exit mobile version