ΕΝΑΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ο ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ Γ. ΒΑΛΒΗΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

 

VALVISΤο προφίλ και τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις, ενός σαντορινιού επιχειρηματία που μεγαλούργησε στη Ρουμανία, παρουσίασε ο ιστότοπος news247.gr. Πρόκειται για τον κ. Γιάννη Βάλβη, που αφού δημιούργησε μια επιχειρηματική αυτοκράτορα στη Ρουμανία ( μεταξύ άλλων ήταν και μεγαλο- μέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Ραπίντ Βουκουρεστίου) , στρέφεται πλέον στη γενέτειρά του, φιλοδοξώντας όχι μόνο να δράσει οικονομικά, αλλά και να αναδείξει την ιστορία και την παράδοση του νησιού. Ήδη, έχει προχωρήσει σε δωρεές για την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, προκειμένου να αποκατασταθεί το ιστορικό της αρχείο, ενώ παράλληλα δημιουργεί και μια επενδυτική βάση. Εκτός των άλλων, έχει αγοράσει μια έκταση 75 στρεμμάτων στη Βλυχάδα όπου φιλοδοξεί- ο ίδιος είναι αρχιτέκτονας- να δημιουργήσει μια πολυτελή μονάδα που θα σέβεται απόλυτα το περιβάλλον της περιοχής.
«Ο Γιάννης Βάλβης, ο πλέον επιτυχημένος Έλληνας επιχειρηματίας στην Ρουμανία, ετοιμάζεται για την πρώτη του μεγάλη κίνηση στην Σαντορίνη. Στο WE μιλάει για τα σχέδια του, το ταξίδι της επιχειρηματικότητας αλλά και την Ραπίντ
Η πρώτη φορά που τον γνωρίσαμε ήταν στην αρχή της περασμένης δεκαετίας μέσα από την διαφήμιση του νερού Dorna (σ.σ. εκεί όπου η Τάσους κατέληγε: δεν πίνεις νερό, πίνεις βελούδο) και στην συνέχεια μέσα από το LaDorna που αναστάτωσε την αγορά το 2005 όταν το βιολογικό του γάλα πωλούνταν σε τιμές “συμβατικού” στην Ελλάδα. Σήμερα για τον Γιάννη Βάλβη και οι δύο αυτές δημιουργίες του αποτελούν μακρινό παρελθόν. Την πρώτη την πώλησε στην Coca Cola τo 2002 έναντι 40 εκατ. ευρώ (σ.σ. η αγορά από το ρουμανικό κράτος το 1993 και οι επενδύσεις που έκανε στην συνέχεια για εκσυγχρονισμό δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ) ενώ την δεύτερη την μεταβίβασε σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές γάλακτος, την Lactalis έναντι 80 εκατ. ευρώ το 2008. Κεφάλαια που ήταν ικανά να του προσφέρουν μία άνετη ζωή όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στους απογόνους του.
Τρίτης γενειάς Έλληνας της διασποράς έχει στο DNA του τους δρόμους που χάραξαν οι Έλληνες έμποροι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο παππούς του, Γιάννης Βάλβης έφυγε από την Σαντορίνη το 1905 για την Αφρική. Ο πατέρας του γεννήθηκε στο Σουδάν και ο ίδιος μεγάλωσε μεταξύ Γενεύης, Αθήνας και Βουκουρεστίου. Τα χρήματα που κέρδισε από την πώληση των εταιρειών του τα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό ξανά σε νέες επενδύσεις αγοράζοντας κυρίως αχανείς εκτάσεις. Σήμερα στην Ρουμανία μεταξύ άλλων οι δραστηρίοτητες του Valvis Group εκτείνονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (5 ΜW) και από βιομάζα (εκτάσεις 13.000 στρεμμάτων), την εμφιάλωση νερού Aqua Carpatica και την εκμετάλλευση εκτάσεων 100.000 στρέμματα σιτηρών, 2.000 στρεμμάτων βιολογικών σιτηρών και 2.500 στρέμματα αμπελώνες από τους οποίους παράγονται τα κρασιά Samburesti».
Το πλήρες δημοσίευμα στο : http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/to_epixeirhmatiko_tama_toy_mr_dorna_sthn_ellada.2818368.html