Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΥΣΚΟΥΡΗ

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΥΣΚΟΥΡΗ

 

Η κουζίνα διεκδικεί τα δικά της προνόμια στην αισθητική

Η κουζίνα διεκδικεί τα δικά της εικαστικά προνόμια.

Οι ειδικοί διατείνονται πως το περιβάλλον όπου απολαμβάνουμε ένα γεύμα ή δείπνο, επηρεάζει και τη γεύση του φαγητού. Έχουν μάλιστα ισχυριστεί πως ακόμα και το χρώμα των πιάτων είναι καθοριστικό για την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε (ενδεικτικά: http://www.mednutrition.gr/hromata-kai-i-epidrasi-toys-stin-orexi ). Το δε ουίσκι αλλάζει γεύση ανάλογα με τον τόπο που το πίνει κανείς (http://www.nooz.gr/world/to-ouiski-allazei-geisi-analoga-me-to-perivallon ). Αλλά ο εξαιρετικός νέος γλύπτης Γρηγόρης Κουσκουρής ( ανήκει στην τέταρτη γενιά Τηνιακών μαρμαρογλυπτών,  ζει όμως και δημιουργεί στη Σαντορίνη), είναι αμφίβολο αν είχε κατά νου τις επιστημονικές μελέτες, όταν δούλευε μια από τις πιο φιλόδοξες σειρές έργων του. Έχει τίτλο «Τα Κουζινικά» και εκεί καταθέτει τη δική του εναλλακτική άποψη για το πώς θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη μια σύγχρονη κουζίνα. Ξεχάστε τα εξελιγμένα γιαπωνέζικα μαχαίρια που κόβουν ένα κονσερβοκούτι με την ίδια ευκολία που τεμαχίζουν ένα μήλο ή τις πολυμηχανές που με την προσθήκη ενός εξαρτήματος, μετατρέπονται από παρασκευαστές ψωμιού, σε κινέζικα σκεύη παρασκευής στιφάδου, όπως διαφημίζονται στις εκπομπές Telemarketing.

Ο ανήσυχος δημιουργός, χρησιμοποιεί ένα υλικό που αγαπά, γνωρίζει καλά και μοχθεί πάνω του καθημερινά: το μάρμαρο. Η εικαστική του άποψη, είναι εντελώς πρωτότυπη καθώς προτείνει μια νέα χρηστικότητα στην κουζίνα. Δύσκολα βέβαια, θα χρησιμοποιήσει κάποιος συλλέκτης μια μαρμάρινη επιφάνεια κοπής για να τεμαχίσει κρεμμύδια. Το πιο πιθανό είναι πως θα τη δει όπως είναι: ως ένα έργο τέχνης που μπαίνει στον –απρόσμενο για τέτοια δραστηριότητα- χώρο της κουζίνας. Και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο της πρωτοτυπίας του Κουσκουρή, καθώς «κλέβει» για λίγο το προνόμιο της εικαστικής αποκλειστικότητας από το σαλόνι και το μεταφέρει σε ένα χώρο, αναγκαίο, καθημερινό και υποτίθεται προορισμένο μόνο για την τέχνη της γαστρονομίας.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ο ανήσυχος δημιουργός, χρησιμοποιεί ένα υλικό που αγαπά, γνωρίζει καλά και μοχθεί πάνω του καθημερινά: το μάρμαρο.

Ο ανήσυχος δημιουργός, χρησιμοποιεί ένα υλικό που αγαπά, γνωρίζει καλά και μοχθεί πάνω του καθημερινά: το μάρμαρο.

 

«Το μαχαίρι , το πιάτο, η επιφάνεια κοπής και τα άλλα κουζινικά γίνονται πηγή έμπνευσης και μετατρέπονται σε μαρμάρινα έργα τέχνης. Ο γευστικός κόσμος της γαστρονομίας συνδυάζεται και εναρμονίζεται πλήρως στις λιτές, παράλληλα σκληρές γραμμές του μάρμαρου . Κουζινικα από ελληνικά πολύτιμα μάρμαρα ιδανικά για πλήθος εναλλακτικών εφαρμογών.
Παρουσιάζονται στην κεντρική πλατεία του Πύργου στις 15/10/2013 και ώρα 20:00 pm.
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 30/10/2013
Την ατομική έκθεση με τίτλο «τα κουζινικα» επιμελήθηκε και δημιούργησε ο μαρμαρογλύπτης Γρηγόρης Κουσκουρης
Η έκθεση γίνεται στο πλαισιο του έτους γαστρονομίας 2013»