ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 

 

PALYVOU2Όταν ένα βιβλίο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης, υπογράφεται από κάποιον διακεκριμένο Καθηγητή Πανεπιστημίου του κλάδου, είναι μάλλον αυτονόητο, τι μπορεί να περιμένει ο απλός αναγνώστης. Την περιφρονητική συνοφρύωση του ειδήμονα, μετά ένα ακόμα επικριτικό ανασήκωμα των φρυδιών, μια ελεγεία για τη χαμένη παράδοση και ίσως κάποια πικρόχολη κοινωνιολογική κριτική για τις κακές συνέπειες του νεοπλουτισμού.
Όμως, η Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα απέφυγε, όλα. Αποποιήθηκε το μπλαζέ ύφος των βαθυστόχαστων δοκιμίων, πέταξε στα σκουπίδια την αλαζονική επιστημοσύνη που κορδώνεται εκτοξεύοντας δυσνόητους όρους και πέτυχε έναν άθλο. Το βιβλίο της «Αρχιτεκτονικές επεμβάσεις μικρής κλίμακας σε παραδοσιακούς οικισμούς της Σαντορίνης», που συνυπογράφει με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Κατερίνα Ριτζούλη, είναι ένας πραγματικός άθλος. Πρόκειται για ένα «οδηγό επιβίωσης» της παράδοσης του νησιού. Με απλά λόγια, εκπληκτική φωτογραφική τεκμηρίωση, οικονομικά προσιτές προτάσεις χωρίς εξωτικά υλικά και δίχως ίχνος στείρας «παραδοσιολαγνείας».
Στις σελίδες του κυριαρχεί η απλότητα και η μαστοριά του τοπικού τεχνίτη (και συνεργάστηκε με πολλούς στο νησί), η συγκαταβατική συμβουλή στον φτωχό ιδιοκτήτη που δεν του περισσεύουν λεφτά για πολυέξοδες αναπαλαιώσεις, αλλά και προς στον επαρμένο νεόπλουτο που νομίζει πως θα διαλαλήσει την ευμάρειά του, με ακριβά μάρμαρα και ακόμα ακριβότερες γκλαμουριές. Εν ολίγοις, είναι ένα βιβλίο που μακάρι να έβγαινε σε αδιάβροχο υλικό για να συνοδεύει τους μαστόρους και τους οικοδόμους στο γιαπί, για να το συμβουλεύονται, κάθε φορά που κάνουν ένα μερεμέτι ή επιδιορθώνουν τις φθορές του χρόνου.

 

 

PALYVOU1ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ

 

 

Όλα ξεκίνησαν από την έρευνα που έκαναν προπτυχιακοί φοιτητές της κ. Παλυβού στη Σαντορίνη. Η ευτυχής συγκυρία, ήταν πως δύο άνθρωποι, ο σημερινός Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος και ο Πρόεδρος της «Εστίας Πύργου» κ. Ιάκωβος (Μάκης) Ζώρζος, ενστερνίστηκαν με ενθουσιασμό τη δραστηριότητα και παρείχαν κάθε διευκόλυνση (πληρώνοντας, πολλά από τα έξοδα οι ίδιοι).
Αλλά όταν αυτό το θαυμάσιο υλικό, άρχισε να μορφοποιείται, αποδείχτηκε πως θα ήταν κρίμα να μείνει στα ερμάρια που φυλάσσονται οι πανεπιστημιακές διατριβές και έρευνες. Έπρεπε να εκδοθεί και να γίνει κτήμα των πολλών. Και είναι προς τιμή του Δημάρχου που ξεπέρασε τους αρχικούς του δισταγμούς (πιθανόν φοβόταν μην τον κατηγορήσουν ότι ενδιαφέρεται υπέρ του δέοντος για το χωριό του) και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την έκδοση. (Αλλά και η Santonews που παρακολούθησε την εργασία από το στάδιο της εκπόνησης ακόμα, άσκησε συνεχή πίεση, στο Δήμαρχο, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση).
Το ζήτημα πλέον, είναι πως ένα απλό, ευσύνοπτο, κατατοπιστικό και πολύτιμο πόνημα, αποθησαυρίζει την αρχιτεκτονική παράδοση της Σαντορίνης και δίνει πρακτικές συμβουλές, χρήσιμες στον καθένα. Χρήσιμο κυρίως για το νησί και την αισθητική του.