ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΟ SAF

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ “INDUSTRIAL”

Ακολουθεί σε νέα ανάρτηση το Βίντεο

 

  SAFΤο καλό νέο, είναι πως η εικαστική παραγωγή της Σαντορίνης, βρήκε τον ιδανικό χώρο, να εκτεθεί χωρίς να “στριμωχθεί”, να συνυπάρξει με το παρελθόν χωρίς να έπαρση και χωρίς ίχνος φολκλόρ και πως επιτέλους κάποιοι δεν περιμένουν τη “σεζό” (sic) για να πατήσουν το “πολιτιστικό γκάζι”. Το μεγάλο νέο όμως είναι πως η Σαντορίνη, φαίνεται πως διαθέτει καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς. Νέους και ανερχόμενους, ανήσυχους και καυστικούς, καθώς και καταξιωμένους με κύρος.

Όλοι αυτοί βρήκαν στέγη στο Βιομηχανικό Μουσείο “Santorini Arts Factory” της οικογένειας Νομικού, που αποτελεί πλέον το σπουδαιότερο σταθμό πολιτισμού στο νησί, δημιουργώντας ένα “εικαστικό πλεονέκτημα” στη συνήθως παραμελημένη Νότια Πλευρά. Screenshot_2

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Industrial” συγκέντρωσαν τους φιλότεχνους του νησιού που είχαν την ευκαιρία να δουν την πρόσφατη καλλιτεχνική παραγωγή, ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν στη Σαντορίνη.

Τους επισκέπτες καλωσόρισαν στην έκθεση ο ιδρυτής του SAF κ. Πέτρος Νομικός μαζί με την συν-Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Βάνι Βαλιάνου Νομικού, ενώ μεταξύ τω άλλων το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας κ. Γιώργος Νομικός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μανώλης Ορφανός και Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Πρόεδρος της “Εστίας Πύργου” κ. Μάκης Ζώρζος και πολλοί φιλότεχνοι.

ΣΑΦ_ΜΥΛΟΣΤις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν στο γράφοντα:

  1. Tο ξεχωριστό δωμάτιο, όπου οι κεραμίστες Γιάννης Βλαντωνόπουλος και Μαρίνα Ταλιαδούρου, μαζί με τον εικαστικό Γιώργο Γαλανόπουλο, άφησαν ένα μοντέρνο αποτύπωμα και παρά τις διαφορετικές καλλιτεχνικές τους αφετηρίες, συνυπήρξαν ιδανικά, δημιουργώντας ένα δυνατό σύνολο, κάτι που μαρτυρά και σοβαρή δουλειά από πλευράς επιμελητή της έκθεσης.
  2. Ο Γρηγόρης Κουσκουρής, που συνδυάζει τη μαστοριά του καλού τεχνίτη, την σοβαρή γνώση του υλικού του με την εικαστική πρωτοτυπία και δείχνει κάθε φορά πιο ανανεωμένος και έτοιμος για το μεγάλο άλμα.
  3. Ο Πέπος- Βαγγέλης Ρούσσος, με καινούργια έργα που φέρνουν στο νου τις αφίσες της εποχής του φουτουρισμού, μαζί με ορατές επιρροές από ποπ-αρτ.
  4. Τα ρωμαλέα γλυπτά του Νίκου Χίτογλου, κατασκευασμένα από μεταλλικά βιομηχανικά εξαρτήματα.
  5. Ο τεράστιος χειροκίνητος παραδοσιακός μύλος φάβας και σιταριού από μονοκόμματο πωρόλιθο που θα μπορούσε να έχει βρεθεί σε κάποια ανασκαφή στο Προϊστορικό Ακρωτήρι.

Αλλά το γενικό επίπεδο της έκθεσης ήταν πολύ υψηλό και αν από τώρα αρχίσει να προετοιμάζεται η επόμενη, του χρόνου θα αποτελέσει σοβαρό εικαστικό γεγονός για το σύνολο της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *