ΕΝΑ “ΜΙΚΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ” Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΝΑ ΟΙΑΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η Γ.Σ ΤΗΣ ΑΜΚΕ

  agia_ekaterina“Ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της ΑΜΚΕ «Οι φίλοι της Αγίας Αικατερίνας Οίας Σαντορίνης» με σημαντικές αποφάσεις για την ανακαίνιση και συντήρηση του ιστορικού ναού αυτού. Η Γενική Συνέλευση επιβεβαίωσε τη βούλησή της για τη συνεχή λειτουργία του Ιερού Ναού και του εκθετηρίου κειμηλίων (μουσείο) με ελεύθερη είσοδο για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες του Νησιού.

Η Γενική Συνέλευση εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια δύο ιδρυτικών μελών

της, του καθηγητή ΑΕΙ Δημήτρη Παπαιωάννου και του επιχειρηματία και ανθρώπου του πολιτισμού Παναγιώτη Κουβουτσάκη.

Στη Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκε το καινούργιο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη «Υπερβολικές δε η πικραις του επιστήμονος», ο τίτλος του οποίου προέρχεται από κρυπτογραφημένες φράσεις του ζωγράφου Χριστόδουλου Καλέργη, που βρίσκονται στο «Δωδεκάορτο» του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Ναού της Αγίας Αικατερίνας.

Όπως είναι γνωστό, ο Ναός της Αγίας Αικατερίνας Οίας είναι Πατριαρχικός –

Σταυροπηγιακός, η δε ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές του 1600 μ.Χ. Για το ναό αυτόν έχουν εκδοθεί τέσσερα πατριαρχικά σιγίλλια, αποτελεί δε έναν από τους πιο παλαιούς ναούς της Σαντορίνης, αφού επί αιώνες δεν κατέπεσε λόγω μεγάλων σεισμών. Τις αγιογραφίες του τέμπλου έχει ζωγραφίσει ο Κυκλαδίτης (εκ νήσου Μικόνου όπως υπογράφει) Χριστόδουλος Καλέργης το 1722, όπως και τον εσταυρωμένο (Δέηση) άνωθεν της Ωραίας Πύλης.

Εικόνες και τοιχογραφίες του Χριστόδουλου Καλέργη έχουν ανευρεθεί σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και στην Πελοπόννησο κατά τη δεύτερη Ενετοκρατία. Η συγκέντρωση όμως 17 φορητών εικόνων του στο ναό της Αγίας Αικατερίνας Οίας καθιστούν το ναό αυτόν ένα «μικρό μουσείο Καλέργη».”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *