ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

 

 

“Το Τοπικό Παράρτημα Θήρας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργανώνει,
ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ταξιδεύει…
ΘΗΡΑ 2020.

Το φεστιβάλ αυτό, έχει ξεκινήσει από την ΕΛΛΕΤ, πριν από 16 χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει πρόσφατες ελληνικές και ξένες παραγωγές για θέματα περιβάλλοντος επίκαιρα όσο ποτέ.

 

 

Στην Σαντορίνη θα πραγματοποιήσουμε έναν κύκλο συναντήσεων, με θέμα την οικολογία, ο οποίος θα διαρκέσει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με 1-2 προβολές κάθε μήνα, σε διαφορετικές τοποθεσίες του νησιού μας. Οι ταινίες-ντοκιμαντέρ, θα ακολουθούνται από ανοιχτή συζήτηση με προσκεκλημένους συντελεστές, αλλά και με ανθρώπους σχετικούς με την θεματική της καθεμίας, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην κατανόηση και την ερμηνεία τους.

 

 

Η συγκεκριμένη δράση παρουσιάζει τα φαινόμενα της εποχής μας, θυμίζοντάς την σημασία μιας βιώσιμης κοινωνίας, ευαισθητοποιημένης σε καίρια ζητήματα όπως είναι :
η αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων, η κλιματική αλλαγή, η διάσωση των σπόρων ως παράγοντας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η διαχείριση της ακραίας κατανάλωσης τροφής (και γιατί το μεγαλύτερο μέρος αυτής να καταλήγει στα σκουπίδια), το πρόβλημα του υπερτουρισμού, ο έλεγχος στην άναρχη ανοικοδόμηση, αλλά και θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς που αφορούν την παράδοση του τόπου μας, όπως η χρηστικότητα και η διάσωση της τέχνης των καϊκιών που συγκρούεται με τις επιδοτήσεις που οδηγούν στην καταστροφή τους.

 

 

Στις επιλεγμένες προβολές ντοκιμαντέρ από την ταινιοθήκη της ΕΛΛΕΤ, θα παρουσιάσουμε μια ποικιλία θεμάτων, θίγοντας τους προβληματισμούς μας για την τωρινή εξέλιξη του οικοσυστήματος και του κοινωνικού μας ιστού, μέσα από την ενημέρωση και την συζήτηση. Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να ενημερώσει αλλά και να εμπνεύσει χρησιμοποιώντας παραδείγματα που ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα ζωής προς μια κατεύθυνση συμβίωσης και αρμονικής συνύπαρξης με το περιβάλλον μας.

 

Σας προσκαλούμε όλους να παρευρεθείτε στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

 

 

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ταξιδεύει…
ΘΗΡΑ 2020, ξεκινά τον Μάρτιο προβάλλοντας τις ταινίες–ντοκιμαντέρ, στο ΜΠΕΛΛΩΝΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ στις 18.30.
Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης:

  • 5/3/20, “THE MERMAIDS TEARS: OCEANS OF PLASTIC”
    Sandrine Feydel, γαλλική παραγωγή του 2009, 52’

Το ντοκιμαντέρ “THE MERMAIDS TEARS: OCEANS OF PLASTIC”, αφηγείται την μετατροπή των ωκεανών σε χωματερές πλαστικού. Οι θάλασσες μας ρυπαίνονται καθημερινά με μικροπλαστικά, και οι χημικές τους ουσίες έχουν ως αντίκτυπο να διαταράσσουν βασικές λειτουργίες των ζώντων οργανισμών και του οικοσυστήματος. Γιατί όμως κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτό, ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι σοβαρές ενδείξεις;

  • 19/3/20, “ΦΩΝΗ ΑΙΓΑΙΟΥ”
    Λυδία Καρρά, ελληνική παραγωγή του 2004, 61’

 

 

Μέσα από την ματιά της σκηνοθέτριας, Λυδίας Καρρά (πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ), γνωρίζουμε το Αιγαίο μιας άλλης εποχής, 15 χρόνια πριν, το οποίο σήμερα εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς, για να αναδυθεί μια άναρχη ανοικοδόμηση, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς αδόμητες παραλίες. Ιστορικά αρχεία μας παρουσιάζουν, τον πόλεμο, την μετανάστευση, αλλά και την άνοδο της ναυτιλίας. Κάτοικοι και μελετητές πλέκουν το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Η ταινία σ ’ένα άλλο επίπεδο πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. Νέες δημιουργικές ιδέες προβάλλουν…… Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «…το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…».

Με την ευγενική παραχώρηση του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

*Οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά

Συντονιστική Ομάδα και Καλλιτεχνική Επιμέλεια :
Γιώργος Δαμίγος, Νίκος Δελένδας, Άννα Ζαχαράκη,
Μαρία Θεοδόση, Καρολίνα Ρικάκη”. 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *