«ΕΛΛΗΝ ΒΡΥΚΟΛΑΞ», ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ SAF

ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

 

vrykolax  Όταν ένας θεατρόφιλος, πηγαίνει να δει μια παράσταση ενός γνωστού και πολυπαιγμένου έργου, έχει την προσδοκία να δει μια νέα σκηνοθετική θεώρηση, ένα καινούριο τύπο παιξίματος ή έστω μια «ακαδημαϊκή» προσέγγιση και να τη συγκρίνει με άλλες. Τι γίνεται όμως όταν το «έργο», δεν είναι καθαρά θεατρικό, όταν η ιστορία, ο μύθος, ο θρύλος και οι ανθρώπινοι φόβοι, συναντούν την ιστορική καταγραφή, την επίμονη (και επίπονη) τεκμηρίωση και το χειρισμό ενός υλικού που θα χρειαζόταν τόμους για να περιγραφεί;. Τότε μάλλον, ο θεατής, αρχικά σαστίζει. Αν προσθέσει κανείς και το υποβλητικό, φυσικό σκηνικό του «Santorini Arts Factory», τότε οι προσδοκίες της θεατρικής βραδιάς «παλαντζάρουν».

 

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑVRYKOLAX

Αλλά ο «Έλλην Βρυκόλαξ» του Κωνσταντίνου Ντέλλα, κέρδισε πολλά στοιχήματα. Το πρώτο ήταν η σοφή επιλογή κειμένων και πηγών που απομάκρυναν το εγχείρημα από ένα στείρο «ιστορικισμό». Το δεύτερο ήταν η μεγάλη υποκριτική ικανότητα του ιδίου και των δύο συνεργατριών του ηθοποιών που μετέδωσαν μια τόσο υποβλητική ατμόσφαιρα, που κάποιες στιγμές έκαναν το θεατή να αισθάνεται πως βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και έξαφνα μέσα από τη βαθιά νύχτα ξεπροβαίνουν λευκοντυμένες νεράιδες, βρικόλακες και ξωτικά. Αλλά το μεγαλύτερο στοίχημα που κερδήθηκε ήταν πως όλοι (ΟΛΟΙ !) οι θεατές δεν έφυγαν μόνο με την έκδηλη ικανοποίηση στα πρόσωπά τους, αλλά και σοφότεροι σε γνώσεις, πλουσιότεροι σε ερωτήματα και ίσως κάποιοι, έχοντας διασκεδάσει παλιούς παιδικούς φόβους που καταγράφηκαν στην παιδική ψυχή, ακόμα και του ψυχρότερου ορθολογιστή.
Με άλλα λόγια, «Ο Έλλην Βρυκόλαξ», ήταν από τα καλύτερα θεάματα που παρουσιάστηκαν στη Σαντορίνη (και ως παράσταση είχε πολύ Σαντορίνη μέσα!) τα τελευταία χρόνια. Αποδεικνύοντας πως για το καλό θέατρο, αρκούν κάποιοι καλοί ηθοποιοί, λίγα λιτά αλλά καλαίσθητα και έξυπνα χρησιμοποιημένα μέσα, ένα γερό κείμενο και μια στιβαρή σκηνοθετική ματιά. Το SAF, λοιπόν, έκανε ένα αξιοζήλευτο ντεμπούτο στα καλλιτεχνικά πράγματα της Σαντορίνης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Διασκευή Κειμένων: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Παίζουν: Μαρία Μπαγανά, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Έλενα Γεωργίου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Σκούρτης
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ντιάνα Νοτάρογλου
Πρωτότυπη μουσική – Επεξεργασία Ήχου: Παναγιώτης Γεωργοκώστας