ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΜΠΙΕΝΑΛΛΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

“ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΡΗΝΗΣ” ΑΠΟ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ

biennalle2014a Λέγεται, πως συνήθως η πρώτη εντύπωση είναι και η καθοριστική. Στην περίπτωση της 2ης Biennale Σαντορίνης, αυτό ίσχυσε. Η πρώτη ματιά, μετά την είσοδο στο χώρο έπεφτε πάνω σε μια μεγάλη εικαστική κατασκευή, τόσο υποβλητική που από μόνη της θα αρκούσε για να καλύψει μια εικαστική έκθεση.

Ονομαζόταν “Παράλληλοι Λαβύρινθοι” και δεν ήταν μόνο εμπνευσμένη κατασκευαστικά ( μακριές παράλληλες λωρίδες λευκού χαρτιού με μικρά μινιμαλιστικά σχήματα να “αναπαύονται” πάνω τους), αλλά και τοποθετημένη ιδανικά. Στους τοίχους του πρώην καταστήματος “Υδρώ” στη Μεσαριά, το έργο του Κίκου Παπαδόπουλου “τεμάχιζε” το φως χωρίς να το μειώνει στο ελάχιστο, οριοθετούσε το χώρο και δημιουργούσε μια υποβλητική ατμόσφαιρα για τα υπόλοιπα έργα -πολλά από αυτά εξαιρετικά- που φιλοξενούνταν εκεί.

Αλλά αυτή η έκθεση, είχε μια επιπλέον δυναμική: Σε μια εποχή που τα βλέμματα της ανθρωπότητας είναι στραμμένα στους μικρούς, μεγάλους και ανατριχιαστικούς πολέμους που διεξάγονται στον πλανήτη, μια μεγάλη ομάδα εμπνεσυμένων καλλιτεχνών, δημιούργησε “Μηχανισμούς Ειρήνης”. Όχι ηθικολογώντας ή απευθύνοντας ευχολόγια, αλλά αναζητώντας την ατομική στάση τους καθενός, την ευθύνη της τέχνης και κυρίως την ανάγκη να μη μένει κανείς σιωπηλός. Ιδίως οι πνευματικοί άνθρωποι. biennalle2014b

Στη λιτή κι απέριττη τελετή λήξης, ο διοργανωτής Κίκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο όραμά του για το εικαστικό ρεύμα που δημιουργείται στη Σαντορίνη και στρέφει τα μάτια των φιλότεχνων απ’ όλο τον κόσμο στο νησί.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος, το στέλεχος των “Οικολόγων Πράσινων” κ. Χριστίνα Ευθυμιάτου, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θήρας κ. Ανθή Πατραμάνη και πολλοί εικαστικοί και φιλότεχνοι. Ευπρόσδεκτο “ρεγάλο” για όλους, ήταν το όμορφο μουσικο-θεατρικό και εικαστικό δρώμενο “Μήνυμα στο μπουκάλι” του Γιάννη Ρεμούνδου και της Χριστίνας Φραγκάκου, ενώ οι παριστάμενοι είχαν στο τέλος την ευκαιρία να απολαύσουν και τις γευστικές δημιουργίες του Σεφ του εστιατορίου “Ηφαιστιώνη” Κωνσταντίνου Παπακίτσου.

Μετά από περίπου 3.300 επισκέπτες μέσα σε τρεις μήνες -και ανάμεσα σε αυτούς 102 καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στην 3η Μπιενάλε το 2016- και με σύνολο 7082 ψήφων που δόθηκαν από τους επισκέπτες, ανακοινώνονται οι 3 νικητές της 2ης Μπιενάλε της Σαντορίνης, 2014.

☮ 3ος Νικητής ↓
Έργο: Το τελευταίο τρένο από την κατεχόμενη Ευρώπη, video.
Καλλιτέχνης : Fabrizio Passarella, Ιταλία.


☮ 2ος Νικητής ↓
Έργο: Παιχνίδια Πολέμου, εγκατάσταση, μικτή τεχνική.
Καλλιτέχνης: David Bartholomeo, Γαλλία .
IMG_9003

 

☮ 1ος Νικητής ↓
Έργο: “αναχώρηση”, εγκατάσταση , μικτή τεχνική .
Καλλιτέχνες: Γιώτα Ιωαννίδου, Ανδρέας Παρασκευά, Ανδρέας Μακαρίου, Δημήτρης Μακαρίου, Χάρης Πασπαλής , Μαρουσώ Λαουράκη, Κύπρος.
IMG_9087