Site icon Santonews

ΕΚΤΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΟΙ 72 ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΣΕ ΕΡΗΜΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

 

 

 

 

 

φωτό αρχείου

Σε επίσημο σημείο προσωρινής παραμονής, εκτός νησιών οδηγήθηκαν οι  72 πρόσφυγες και ίσως και παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν χτες το πρωί, σε ερημική παραλία της Ανάφης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τους εγκατέλειψε εκεί, ξύλινο δουλεμπορικό σκάφος, το οποίο εν συνεχεία διέφυγε, ενώ τους 72 (η συντριπτική πλειοψηφία Συριακής και Αφγανικής καταγωγής) είδαν ξένοι τουρίστες που ειδοποίησαν τις αρχές.

Αμέσως, έσπευσε την Ανάφη κλιμάκιο του Λιμεναρχείου, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες πρώτες ενέργειες. Ο Δήμαρχος του νησιού, δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης προσωρινού χώρου για την περαίωση των διαδικασιών (λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, διασταύρωση στοιχείων, ταυτοποίηση), κι έτσι αναζητήθηκε λύση στη Σαντορίνη.

Ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μάρκος Καφούρος, ο Αντιδήμαρχος κ Νίκος Καμπουράκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Νομικός, έχοντας και την πλήρη συναίνεση του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σιγάλας, έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά. Συγκάλεσαν σύσκεψη με όλες τις Δημόσιες Δυνάμεις του νησιού και έλαβαν κάθε πιθανό μέτρο, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε επαφή με το Υπουργείο.

 

Παράλληλα προετοίμασαν κλιματιζόμενη αίθουσα σε κατάλληλο σημείο του νησιού, εξασφάλισαν στοιχειώδη ξενοδοχειακό ιματισμό για τη βραχύβια παραμονή τους και ήλθαν σε επαφή με εταιρίες εστίασης για τη διατροφή τους. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, η παραμονή τους δεν θα κρατούσε πάνω από 4-5 μέρες, χρονικό διάστημα ικανό ώστε να ταυτοποιηθούν οι 72, οι οποίοι θα προωθούνταν στη συνέχεια στα ειδικά σημεία προσωρινής παραμονής που έχουν προετοιμαστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Ωστόσο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έκρινε πως αυτή η διπλή διαπεραίωση (Ανάφη-Σαντορίνη- Ηπειρωτική Ελλάδα) ήταν και χρονοβόρα και αντιπαραγωγική. Έτσι διατάχτηκε ειδικό σκάφος της FRONTEX (είναι η κοινή Ευρωπαϊκή δύναμη, που επιλαμβάνεται τέτοιων ζητημάτων στη Μεσόγειο), το οποίο βρισκόταν στην Κω, να παραλάβει τους φυγάδες και να τους οδηγήσει κατευθείαν σε επίσημο σημείο προσωρινής παραμονής, εκτός Σαντορίνης. Εκεί θα γίνουν  όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, για τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, η αναγνώριση και ταυτοποίηση, καθώς η συνεργασία με την Interpol και τις διεθνείς αρχές.

 

Θεωρήθηκε όμως πως μια έγκυος (σε στάδιο λίγο πριν τον τοκετό) και δύο μικρά παιδιά, χρήζουν άμεσα  υγειονομικής περίθαλψης κι έτσι το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων “Κάπτεν Κούλης”, τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και αυτή τη στιγμή, λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.

 

Πρέπει να επισημανθεί, η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του Δήμου Θήρας, η εποικοδομητική στάση της Αντιπολίτευσης, αλλά και η εξαιρετική ετοιμότητα του Νοσοκομείου, του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας.  Η όλη επιχείρηση, ήταν περισσότερο μια χρήσιμη άσκηση ετοιμότητας για όλους, καθώς η πικρή αλήθεια είναι, πως οι δουλέμποροι θα συνεχίζουν να οργώνουν το Αιγαίο και ίσως κάποιοι από αυτούς πλέοντας μέσα από τα διεθνή ύδατα, θα ξεφεύγουν από το δίχτυ ασφαλείας που έχει στηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο φτάνοντας μέχρι τις Κυκλάδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο ο κρατικός μηχανισμός, όσο και οι τοπικές αρχές, αντέδρασαν με επαγγελματισμό και ψυχραιμία.

 

Exit mobile version