ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

            “Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

 

όπως ξέρετε χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό στο νησί είναι άνεργοι και δεν ξέρουν αν και πότε θα πιάσουν δουλειά. Άλλοι τόσοι που εργάζονταν σε κάβες διανομής γάλακτος, τροφοδοσίας κλπ εργάζονται το μισό ωράριο και  με μισό μισθό ή έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους. Όσοι άνεργοι έπαιρναν επίδομα ανεργίας έληξε και περιμένουν την παράταση του επιδόματος χωρίς να έχουν πάρει ακόμα φράγκο. Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ για ενάμισι μήνα (αυτοί που βρίσκονται με αναστολή της σύμβασης τους) επίσης δεν έχουν πάρει ακόμα τίποτα. Σε ακόμα χειρότερη θέση βρίσκονται αυτοί που δεν δικαιούνται τίποτα από τα ψίχουλα που ρίχνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους:

 

  • είναι αυτοί που ήταν άνεργοι αλλά δεν έπαιρναν επίδομα ανεργίας οπότε δεν περιμένουν και τίποτα από την παράταση του επιδόματος
  • είναι αυτοί που το επίδομα ανεργίας τους είχε λήξει πριν τις 1/1 για τους οποίους δεν ισχύει η παράταση
  • είναι αυτοί που εκβιαστικά ή με “υποσχέσεις” εξαναγκάστηκαν σε αποχωρήσεις
  • είναι η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων τώρα που σταμάτησαν οι οικοδομικές εργασίες που είναι πραγματικά ξεκρέμαστοι αφού ούτε επίδομα θα πάρουν, ούτε δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι.

 

 

 

  Όλοι οι παραπάνω μισοεργαζόμενοι, άνεργοι, δικαιούχοι και μη, νοικιάζουμε κάποιο σπίτι (κατά κανόνα) χωρίς συμβόλαιο και με τον λογαριασμό της ΔΕΗ στο όνομα του ιδιοκτήτη. Αυτό φυσικά δεν ήταν δικιά μας επιλογή. Είναι μια κατάσταση η οποία μας επιβλήθηκε και τη δεχτήκαμε δεδομένου του στεγαστικού προβλήματος στο νησί. Όλοι οι παραπάνω λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση των ελαφρύνσεων στο ενοίκιο (να πληρώσουμε δηλαδή το 60%), ούτε φυσικά να πληρώσουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς πάγια. Οι δε ιδιοκτήτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν μικρότερο ενοίκιο.

 

 

 

Ξέρουμε ότι σε τέτοιες καταστάσεις (κρίση, πανδημία…) το σύνθημα που προωθείται από το κράτος των αφεντικών είναι το “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ”…Ξέρουμε επίσης ότι αυτοί που λένε “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ” να μοιραστούμε τις ζημιές έχουν βγάλει εκατομμύρια στην πλάτη μας και ότι δεν έχουν καμία διάθεση να μοιραστούμε και τα κέρδη…Την ίδια στιγμή που λένε “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ” αυτοί που το λένε επιτίθενται στις ζωές μας στα εργατικά δικαιώματά μας…Δεν τρέφουμε αυταπάτες…γνωρίζουμε ότι το “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ” να βάλουμε πλάτη απευθύνεται σε μας, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπιχειρηματίες, τους αγρότες…δεν αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγαλοξενοδόχους, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

 

 

Ας δείξουμε λοιπόν αυτή τη δύσκολη περίοδο τη μόνη πραγματική αλληλεγγύη που μπορεί να υπάρξει, όχι αυτή που προπαγανδιστικά και υποκριτικά προωθεί το αστικό κράτος, εξισώνοντας εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, αλλά την αλληλεγγύη μεταξύ ίσων, την κοινωνική συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων. Με αυτή τη λογική καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες να παρέχουν την έκπτωση του 40% στους ενοικιαστές τους και να τους διευκολύνουν στην εξόφληση των ενοικίων τους.

 

 

 

  Ζητάμε από σας που έχετε βήμα στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς του νησιού να συμβάλλετε και να τους προτρέψετε να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και  να κάνουν την έκπτωση που προβλέπει η κυβέρνηση στους ενοικιαστές ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμβόλαιο”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *