ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου απο το oanagnostis.gr
Ο Graig που τον είδα προχθές στην Οία ήταν πολύ αγχωμένος. Πρέπει σε δύο βδομάδες να εγκαταλείψει τον χώρο. Η πρώτη του σκέψη να μαζέψει τα βιβλία, να τα φορτώσει στο καράβι και όπου τον βγάλει στην Ευρώπη.
Στην ερώτηση αν μπορεί να αγοράσει τον χώρο απαντά ότι έχει κάνει προσπάθειες αλλά ο χρόνος και το χρήμα δεν επαρκεί. Η απόφαση είναι ειλημμένη. Αλλά και το να μεταφερθεί σε άλλον χώρο στο νησί το βρίσκει πολύ δύσκολο, είναι γνωστή εξάλλου η δυσκολία ενοικίασης που υπάρχει στην αγορά ακινήτων στη Σαντορίνη.
Σκεπτόμουν ότι το brand Atlantis είναι δεμένο με το brand Οία-Σαντορίνη, οπότε δύσκολα θα έβρισκε κάποια έτοιμη λύση. Του το λέω : «Σκέφτεσαι την Αθήνα, για παράδειγμα ένα κατάστημα στην Πλάκα ή γύρω από την Ακρόπολη». Ο Graig απορρίπτει τις μητροπόλεις. Μου λέει ότι αγαπάει την Αθήνα αλλά δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να ευημερήσει εκεί. «Η εκδοτική και βιβλιοπωλική αγορά της Αθήνας είναι πολύ ανταγωνιστική, δεν θα το άντεχα», συμπληρώνει. Φαίνεται να του αρέσει η ιδέα μιας ήσυχης πόλης με δική της κουλτούρα όπως η Λισσαβόνα, στην Πορτογαλία.
Το βιβλιοπωλείο Ατλαντίς, το πιο όμορφο στον κόσμο κατά τον Guardian , το πιο ενδιαφέρον στον κόσμο κατά το National Geographic , κλείνει ήδη δεκαοχτώ χρόνια στη Σαντορίνη. Ήταν το 2002 όταν ο Graig (21 ετών τότε) και ο φίλος του Oliver έκαναν διακοπές στο νησί και έπεσε ο σπόρος να ανοίξουν βιβλιοπωλείο. Θα επανέλθουν το 2004 μαζί με άλλου τέσσερις φίλους και θα δημιουργήσουν από το μηδέν το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο στον κόσμο.
Το βιβλιοπωλείο στην αρχή στεγάστηκε σε μια τρύπα στο κάστρο, κάτι σαν σπηλιά με υπέροχη θέα αλλά χωρίς ανέσεις. Διηγείται ότι στην αρχή δεν είχαν ούτε νερό. και όλα τα φτιάξανε με τα χέρια τους. Στη συνέχεια τους έδιωξαν από εκεί λόγω ιδιοκατοίκησης και έτσι μετακόμισαν στο τωρινό σημείο, ένα υπόγειο πάνω σε ένα από τα κεντρικά σοκάκια της Οίας. Κατεβαίνεις λίγα σκαλιά και βρίσκεσαι σε ένα παραμυθένιο κόσμο, παλιών και νέων βιβλίων.
Είναι τέλος Σεπτεμβρίου και όμως το βιβλιοπωλείο είναι γεμάτο. Το Atlantis βρίσκεται σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, είναι σχεδόν το ίδιο διάσημο με το ηλιοβασίλεμα της Οίας, οι περισσότεροι τουρίστες θα το βάλουν στο πρόγραμμά τους. Αλλά και ο Graig είναι καταπληκτικός στο να βοηθά τους πελάτες να βρουν το κατάλληλο βιβλίο. Υπάρχει πληθώρα παλιών βιβλίων, τα οποία υποδεικνύει με περηφάνεια. Σε μας έδειξε μια σπάνια έκδοση, την πρώτη εικονογραφημένη έκδοση του Δον Κιχώτη με υπέροχες γκραβούρες. Ψάχνοντας στα ράφια βρήκα βιβλία στις πιο γνωστές γλώσσες και ανάμεσα τους πολλά ελληνικά σε αγγλική κυρίως μετάφραση, από Σικελιανό και Καβάφη έως Τσίρκα και Κουμανταρέα.
Το βιβλιοπωλείο Ατλαντίς ήταν παράλληλα κι ένας πόλος εκδηλώσεων. Θυμάμαι ακόμα τις εκδηλώσεις που άρχισαν το 2011 με τον τίτλο ο Caldera Arts & Literature Festival με εξαίρετες συμμετοχές ο David Sedaris, ο Billy Collins, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, η Έρση Σωτηροπούλου, η Ali Smith, ο Αύγουστος Κορτώ, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, η Σώτη Τριανταφύλλου και άλλοι με παράλληλα προγράμματα που αφορούσαν Εργαστήρι Χειροποίητης Βιβλιοδεσίας και τουρνουά σκάκι.
Τότε υπήρχαν μεγάλα σχέδια – το επέτρεπε και η εποχή. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Graig : “ Ελπίζουμε το Φεστιβάλ να ενισχύσει τη μεγαλύτερη fund-raising της επόμενης δεκαετίας: θέλουμε να αγοράσουμε το πιο όμορφο κτίριο στη Σαντορίνη, ένα πετρόκτιστο οίκημα, ένα λαβύρινθο από σπηλιές στο διπλανό χωριό και να το μετατρέψουμε σε ένα Writers & Αrtists Residency”.
Οι εποχές αλλάξανε η κρίση αποδείχτηκε πιεστική και η αγορά απάνθρωπη. Του προτείνουμε να προσφύγει στην Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων για να προστατέψει αυτή την μοναδική επιχείρηση. Δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι.
Η Σαντορίνη θα χάσει το εμβληματικό βιβλιοπωλείο της και τον Graig θα τον συναντήσουμε όπως φαίνεται κάπου αλλού”.