ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΗΡΑ

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΘΗΡΑ, ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ

 

 

Το αποτέλεσμα της δουλειάς στην Αρχαία Θήρα, δικαιώνει το όραμα της κ. Ευσταθίου.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς στην Αρχαία Θήρα, δικαιώνει το όραμα της κ. Ευσταθίου.

Το σημαντικό έργο που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Αρχαία Θήρα, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Είχε προηγηθεί το άνοιγμα της ειδικής αίθουσας του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, όπου οι Θηραίοι αρχαιόφιλοι, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την περίφημη «Κόρη της Θήρας» που ανακάλυψε ο για χρόνια ανασκαφέας της Αρχαίας Θήρας, Χαράλαμπος Σιγάλας.

Η Αρχαιολόγος κ. Μάγια Ευσταθίου παρουσίασε τα σημαντικότερα στάδια ενός επίπονου έργου που κράτησε πέντε χρόνια και μπόρεσε να αναδείξει, αλλά και να προστατέψει το θαυμάσιο μνημείο που πρώτος ανέσκαψε ο βαρόνος Χίλλερ φον Γκέρτινγκεν. Ήταν μια δουλειά- χρηματοδοτούμενη από ευρωπαϊκά προγράμματα- που δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει την αναγκαιότητα για ντελικάτες και προσεκτικές παρεμβάσεις, αλλά και να επιλύσει πολλά πρακτικά προβλήματα. Την  απουσία πρόσβασης σε τροχοφόρα οχήματα, την έλλειψη νερού, τις δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα στην  κορυφή του Μέσα Βουνού και τα λεηλατημένα αρχιτεκτονικά μέλη, που χρησίμεψαν για πολλά κτίσματα της Σαντορίνης, αλλά που ωστόσο ήταν απαραίτητα για τη συνολική εικόνα της πόλης που ίδρυσε ο πρίγκιπας Θήρας.

 

ΜΙΑ ΕΠΙΜΟΧΘΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η Αρχαία Θήρα, την εποχή του Γκέρτρινγεν

Η Αρχαία Θήρα, την εποχή του Γκέρτρινγκεν

 

Ο Αρχιτέκτονας Ιωάννης Μπίτης, ομάδες συντηρητών – κάποιοι πήγαν εκεί από το Ακρωτήρι, λόγω της αδυναμίας απασχόλησης του στην προϊστορική πόλη- σχεδιαστές που τώρα κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα, αλλά κυρίως (προς τιμήν της, το τόνισε ιδιαίτερα η κ. Ευσταθίου) εμπειροτέχνες μικροεργολάβοι, αφοσιωμένοι οικοδόμοι- εργάτες και υπομονετικά γαϊδουράκια, που αντικατέστησαν τα τροχοφόρα.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει το όραμα της κ. Ευσταθίου. Η αρχαία πόλη, είναι προσβάσιμη. Το καλαίσθητο και πλήρες πληροφοριακό υλικό, εντάσσεται πλήρως στο τοπίο, ενώ ακόμα και οι εγκαταστάσεις στάσης και ανάπαυσης των αρχαιόφιλων επισκεπτών, έχουν  λειτουργική και αισθητική πληρότητα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Βαρβαρήγος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καμαρίου κ. Πελέκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ηλίας Μάινας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων κ. Χαρλάμπος Δαρζέντας και πολλοί ακόμα αρχαιόφιλοι.