ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Σ. ΚΑΤΣΙΠΗΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

 

 

Η ομιλία του Σ. Κατσίπη, ήταν απλά συναρπαστική.

Η ομιλία του Σ. Κατσίπη, ήταν απλά συναρπαστική.

Μάλλον κρατούσε τα καλύτερα για το τέλος. Για την «Εστία Πύργου» ο λόγος, που μέσα σε μια εβδομάδα, πραγματοποίησε τις ομορφότερες εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού. Από τα εκπληκτικά μαρμάρινα «κουζινικά» του Γρηγόρη Κουσκουρή, στα εμβληματικά «Καφενεία της Ελλάδος» του Γιώργου Πίττα και την Κυριακή το μεσημέρι με τον πυργιανό καθηγητή Σαμψών Κατσίπη που συνάρπασε όσους παραβρέθηκαν –και γέμισαν- τη «Εστία», μιλώντας για την ταπεινή χλωρίδα της θηραϊκής γης. Ήταν μια εκδήλωση που θα μπορούσε να κρατήσει για ώρες χωρίς κανείς να κουραστεί. Ταπεινά χορταράκια από τους αγρούς, τα ρουμάνια και τα λαγκάδια του νησιού μπήκαν για ένα δίωρο στο πλαίσιο μιας χορταστικής παρουσίασης, που σε πολλούς αναρρίπισε παιδικές μνήμες και στους άλλους όξυνε το ενδιαφέρον.

Ο «δράστης» αυτής της… χορτολιβαδικής ευωχίας, δεν περιορίστηκε στην απλή παρουσίαση, αλλά προχώρησε σε μια πολυεπίπεδη ανάλυση, όπου οι νεανικές αναμνήσεις συμπληρώνονταν από την επιστημονική στιβαρότητα, την ενδελεχή παρατήρηση και την κοπιαστική τεκμηρίωση.  Ήταν σαν αίφνης, τα ταπεινά αγριολούλουδα που φυτρώνουν απαρατήρητα στις άκρες των μονοπατιών και τις απάγκιες σχισμές των βράχων, να παρελαύνουν κάτω από εκτυφλωτικούς προβολείς επιδεικνύοντας τις κρυφές τους χάρες. Γιατί αυτό έκανε ο Κατσίπης  στην απολαυστική εισήγησή του. Κάθε τρυφερό βλαστάρι, κάθε ξινούτσικη ή πικρή επίγευση και κάθε αρωματοφόρο άνθος τα ανήγαγε σε μια χαμένη παιδικότητα, σε μια ξεχασμένη αναγκαιότητα και κυρίως σε ένα ταπεινό βασίλειο, όπου τίποτα δεν είναι περιττό, άχρηστο ή παραγνωρισμένο. Από την αρχαία ελιά, το πολύτιμο αμπέλι και το ιδιότυπο κατσούνι, μέχρι τα μελίρρυτα σύκα, το πικρό αγιοράδικο και  το ταπεινό «μαζοχόρτι», όλα απόκτησαν ονοματεπώνυμο, χρησιμότητα, ιστορία. Το φραγκόσυκο, οι μανίτες (μανιτάρια), οι παπαρούνες, οι βιολέτες και η αγνοημένη μολόχα, έγιναν για λίγο πρωταγωνιστές και αναγνωρίστηκαν ως ευεργέτες μιας κοινωνίας που πριν τον τουρισμό, πάσχιζε για την επιβίωση.

 

 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

 

Ο Δήμαρχος, ανέλαβε μια σοβαρή δέμευση. Μακαάρι να την τηρήσει.

Ο Δήμαρχος, ανέλαβε μια σοβαρή δέμευση. Μακαάρι να την τηρήσει.

 

Στα μεγάλα «συν» αυτής της εκδήλωσης, ήταν η δέσμευση του Δημάρχου πως ο Δήμος θα αναλάβει –ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!- την έκδοση αυτής της σπουδαίας δουλειάς. Θα είναι μάλλον  το έργο-καύχημα του Δήμου και η αφετηρία πως ίσως αρχίζει να αντιλαμβάνεται, την ενσυνείδητη ευθύνη πως η προσφορά δεν περιορίζεται σε ασφαλτοστρωμένες οδούς αλλά και σε έντυπα μονοπάτια γνώσης. Άλλωστε οι εμβριθείς αναζητήσεις του Σαμψών Κατσίπη, δεν περιορίστηκαν στις παρατηρήσεις του δικού του φυσιογνωστικού οίστρου, αλλά και στις πολύτιμες παραπομπές του Πλίνιου, του Λίνναιου, του Τουρνεφόρτ και του Ιωσήφ Δεκιγάλλα.  Και σίγουρα η ιστορία του νησιού θα ήταν πολύ φτωχότερη χωρίς αυτές.

Στην εκδήλωση εκτός από τον πάντα φιλόξενο –και οραματιστή – οικοδεσπότη, Πρόεδρο της Εστίας του Πύργου κ. Ιάκωβο Ζώρζο (φέτος η «Εστία» πρωταγωνίστησε), ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χ. Ασιμής και Κατερίνα Καραμολέγκου, ο Πρόεδρος της Τοπικής  Κοινότητας Πύργου κ. Ευάγγελος Νομικός, ο διακεκριμένος Οινοκρικτικός και συγγραφέας κ. Νίκος Μάνεσης, η κύπρια δημοσιογράφος Μαριλένα Ιωαννίδου, μαθητές του ομιλητή και πολλοί κάτοικοι του Πύργου.