ΕΚΑΜΑΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ- ΕΒΑΛΑΜΕΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

 

Φωτό: Kathrin Vogel,

Επειδή η επανάληψις μήτηρ μαθήσεως. Παραθέτω, καλοκαιρινό ρεπορτάζ. Για την Κόκκινη Παραλία. Μόνο που, αυτή τη φορά θα έχει μια νέα φωτογραφία, όπου επικυρώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο το ρεπορτάζ. Είναι από την κυρία Kathrin Vogel, κάτοικο του νησιού, καλής φωτογράφου και κυρίως ευαισθητοποιημένης συνδημότισσας.

Για το συμπέρασμα, παραπέμπω στην τελευταία παράγραφο του κειμένου μου: “Κλείστε τώρα την Κόκκινη Παραλία”, είναι μνημείο της φύσης, όχι μπανιέρα. Και βέβαια τότε, ο κακός γραφιάς της Santonews, έγινε για μια ακόμα φορά κακός. Λέγοντας τα αυτονόητα. Για μια ακόμα φορά.

 

 

 

“Η Κόκκινη Παραλία, είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον ξεχωριστά αξιοθέατα της Σαντορίνης. Δυστυχώς όμως τα πρανή που δεσπόζουν πάνω της είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Έχουν ήδη γίνει κατολισθήσεις. Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς. Από τότε,  με απόφαση του Δήμου Θήρας, έκλεισε για το κοινό.

Έγινε μάλιστα και επισταμένη μελέτη στην οποία ο διακεκριμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, σημείωνε: « Κατά συνέπεια, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο η παραμονή λουομένων όσο και η προσέγγιση περιπατητών στην παραλία και ιδιαίτερα στις περιοχές που επάνω τους υψώνονται απότομα γκρεμνά σκουριάς» και επίσης: « η εκδήλωση μιας κατάπτωσης είναι ακαριαία και μη προβλέψιμη χρονικά και επιβάλλεται συνεπώς η λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η προσέλευση κόσμου στη συγκεκριμένη παραλιακή ζώνη».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Δήμος Θήρας τόνιζε: «Σε συνέχεια των διαρκών υπενθυμίσεων σχετικά με την επικινδυνότητα της παραλίας, με απόφαση Δημάρχου Θήρας (αρ. 28/2017), ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την απαγόρευση της διέλευσης και προσέγγισης λουόμενων και περιπατητών στην «Κόκκινη Παραλία» λόγω επικινδυνότητας εκδήλωσης καταπτώσεων των πρανών που βρίσκονται σε αυτή. Η περιοχή έχει σηματοδοτηθεί με προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό να σεβαστούν τις απαγορεύσεις αυτές προς αποφυγή ατυχημάτων».

Και όμως τον Ιούλιο, μέχρι επαγγελματικές ομπρέλες είχαν τοποθετηθεί!.

Δυστυχώς κάποιοι επισκέπτες, αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και επέμεναν να πηγαίνουν ακριβώς στην επικίνδυνη περιοχή. Και δια ξηράς (από το δύσβατο μονοπάτι) και δια θαλάσσης (με τουριστικά σκάφη). Το τελευταίο διάστημα όμως, το πράγμα παράγινε. Αν μπει κανείς στο Facebook ή το Instagramm, Θα δει πως η Κόκκινη Παραλία, όχι απλά δεν είναι άδεια όπως θα έπρεπε, αλλά είναι πιο πολυσύχναστη και από την ασφαλέστατη και πανέμορφη Περίσα. Το … καλύτερο όμως είναι πως έχουν τοποθετηθεί και ομπρέλες. Όχι η ομπρέλα κάποιου ανέμελου λουόμενου που ρισκάρει είτε ηθελημένα είτε από άγνοια τη ζωή του, αλλά ομπρέλες ομοιόμορφες, τακτικά τοποθετημένες και ….μάλλον με αντίτιμο για τη χρήση τους. Επαγγελματίες, δηλαδή.

Η Santonews, προσπάθησε να διαπιστώσει αν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και τα βίντεο, είναι παλαιότερα. Δεν είναι. Όλο χαρά οι επισκέπτες, τις ανάρτησαν  6 Ιουλίου 2018 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και υπάρχουν κι άλλες. Η σειρά με τις ομπρέλες φαίνεται ξεκάθαρα. Ενοικίαση της παραλίας, δεν μπορεί να γίνει από τη ΓΕΩΘΗΡΑ, λόγω της επικινδυνότητάς της. Άρα;. Κάποιος ή κάποιοι, διάλεξαν τον προαιώνιο ελληνικό τρόπο: «Αέρα, πατέρα. Κάνω ότι γουστάρω και λογαριασμό δεν δίνω».

Αν συμβεί το απευκταίο, θα φταίει η «κακιά ώρα». Ο Δήμος, θα αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη γιατί έβαλε προειδοποιητικές ταμπέλες –όπως και στις παιδικές χαρές- και κάποιοι ασυνείδητοι και καπάτσοι, θα συνεχίσουν να παίζουν ανθρώπινες ζωές για μερικά ευρώ, αλλά επίσης και τη φήμη του νησιού, αν συμβεί ατύχημα.

 

Πρέπει κάποτε να το καταλάβουν κάποιοι: Η Κόκκινη Παραλία, είναι ένα αξιοθέατο που μόνο από ασφαλή απόσταση μπορείς να απολαύσεις. Η χρήση της για μπάνιο, δεν εγκυμονεί μόνο θανατηφόρους κινδύνους, αλλά τους αυξάνει κιόλας, λόγω της μεγάλης δραστηριότητας και καταπόνησης των εύθρυπτων και εύθραυστων πρανών. Αλλά, «είναι πολλά τα λεφτά Άρη».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *