ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ο Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Θήρας Σαντορίνης, κ. Κώστας Γρηγορίου

Ο Διευθυντής του παραρτήματος Σαντορίνης  Εθνικού Ωδείου  ς, κ. Κώστας Γρηγορίου

  Από το 1982, κάθε 21η Ιουνίου με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού κ. Jack Lang ξεκίνησε στην Γαλλία η Ημέρα Γιορτής της Μουσικής, η οποία έγινε γρήγορα θεσμός και από το 1985 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με τον ίδιο σκοπό.

                Η Αθήνα, πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985 είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή. Από τότε η Γιορτή της Μουσικής πήρε Ευρωπαϊκή διάσταση και μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Σήμερα στην Ευρώπη, 22 χώρες, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία έχουν πια καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ως μια ετήσια θεσμική εκδήλωση.

                Το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη και κατ΄ επέκταση η Σαντορίνη συμμετείχε επίσημα ως τοπικός συντονιστής για δύο συνεχόμενες χρονιές (2008 και 2009) στις εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας μουσικής την 21η Ιουνίου, το πολιτιστικό δίκτυο “Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής”, μέσω της αποκλειστικής εκπροσώπησης του θεσμού στην Ελλάδα από την Μ.Ε.Σ.Ο.

Το 2011 τη σκυτάλη στη Σαντορίνη παίρνει το Εθνικό Ωδείο Θήρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού μας, συνεχίζοντας τη συνεργασία, ως τοπικός συντονιστής της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στη Σαντορίνη και συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις με τέσσερις συναυλίες καθηγητών και σπουδαστών του, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα από 14 έως 21 Ιουνίου.

Αναλυτικά:

14 Ιουνίου 2013: Συναυλία “Μία Βραδιά με το Εθνικό Ωδείο”, με τη συμμετοχή των καθηγητών του Εθνικού Ωδείου και της παιδικής χορωδίας, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, ώρα 20:00.

15 Ιουνίου 2013: Συναυλία “Σύγχρονα Τμήματα Εθνικού Ωδείου”, με τη συμμετοχή των σπουδαστών Ακουστικής-Ηλεκτρικής Κιθάρας, Ηλεκτρικού Μπάσου, Μπουζουκιού και Σύγχρονου Τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου, στην Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων “Santo Wines”, ώρα 20:00.

21 Ιουνίου 2013: Συναυλία με τη συμμετοχή σπουδαστών Μουσικής Προπαιδείας, Προκαταρκτικών και Κατώτερων Τάξεων των τμημάτων Κλασσικής Κιθάρας, Πιάνου και Βιολιού του Εθνικού Ωδείου, στο Συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη, ώρα 17:00.

21 Ιουνίου 2013: Συναυλία με τη συμμετοχή σπουδαστών Κλασσικού Τραγουδιού και Μέσων και Ανώτερων Τάξεων των τμημάτων Κλασσικής Κιθάρας, Πιάνου και Βιολιού του Εθνικού Ωδείου, στο Συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη, ώρα 19:00.

Συνεργάτες: KISIRIS EVENTS, Υποστηρικτές: , Μέγαρο Γκύζη, Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων “SANTO WINES” και Ταξιδιωτικό Γραφείο “DAKOUTROS TRAVEL”.

Χορηγοί επικοινωνίας στη Σαντορίνη είναι ο τηλεοπτικός σταθμός ΖΕΥΣ, ο ραδιοφωνικός σταθμός Top Melody 104,9 και η εφημερίδα ΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ.