Δρομολογήθηκαν οι νομοθετικές αλλαγές για τα «βανάκια»

ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ- ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

 

 

  • Νομοπαρασκευαστική περίοδος για τις εταιρίες Εκμισθωμένων Οχημάτων με Οδηγό (τράνσφερ & τουρ).
  • Οι άγνωστες πτυχές του «Premium Services» και τα αναπάντητα ερωτήματα.

 

Γράφει ο Βασίλης Κασιμάτης

Εκδότης Δημοσιογράφος

Αντιπρόεδρος του ΣΕΟΟ Κυκλάδων.

 

Την περασμένη Τετάρτη (16/12) και συνακολούθως τη περασμένη Παρασκευή (18/12), έλαβαν χώρα οι δύο κρίσιμες τηλεδιασκέψεις με τα στελέχη των δύο συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού και Μεταφορών αντίστοιχα.

Σε αυτά συμμετείχαν τα πρωτοβάθμια νησιωτικά σωματεία που είχαν νωρίτερα συνυπογράψει το Υπόμνημα προς τους 2 υπουργούς κ.κ.  Χ.Θεοχάρη & Γ.Κεφαλογιάννη, ήτοι το σωματείο Σαντορίνης-Κυκλάδων, το σωματείο Κερκύρας και το υπό ίδρυση σωματείο Κρήτης. 

 

Τα σημαντικότερα σημεία που τέθηκαν στα στελέχη των Υπουργείων ήταν τα εξής:

 

1) Η επιμήκυνση του ορίου ηλικίας των οχημάτων από τα 7 έτη στα 12, ούτως ώστε να εναρμονιστούν τα rent a car με οδηγό (βανάκια) με τα ενοικιαζόμενα οχήματα των  γραφείων rent a car που η διάρκεια λειτουργίας τους είναι τα 12 έτη.  Επ’αυτού τα δύο υπουργεία ανακοίνωσαν ότι έχει αποφασιστεί η επιμήκυνση από τα 7 στα 10+1 έτη (και όχι στα 12). Η αιτίαση που τέθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού ήταν ότι και τα rent a car οχήματα θα πέσουν και αυτά από τα 12 έτη, στα 10+1. Αυτό το αρνήθηκε το υπουργείο Μεταφορών, λέγοντας ότι τα rent a car οχήματα θα παραμείνουν στα 12 έτη αλλά λόγω της ποιότητας των υπηρεσιών τα ιχε με οδηγό (βανάκια) θα λάβουν τα 10+1 έτη.

 

2) Επόμενο θέμα αφορούσε την περίοδο που ισχύει το «μισάωρο» ανά δρομολόγιο (ελάχιστος χρόνος ενοικίασης) στα νησιά. Μέχρι τώρα αυτό ίσχυε από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου έκαστου έτους. Τα σωματεία ζήτησαν η περίοδος να εναρμονιστεί με τη πραγματική εικόνα του τουρισμού στα νησιά, όπου σε πολλά εξ αυτών ο Απρίλιος και ο Μάιος, καθώς και ο Οκτώβριος είναι πλέον μήνες με υψηλές πληρότητες, άρα και μεγάλης μεταφοράς τουριστών.

Σε αυτό το σημείο ο διευθυντής του Υπουργού και βασικός  νομοθέτης του κλάδου, ανέφερε ότι: «αναγνωρίζουμε ότι ενεργείτε μεταφορικό έργο, αναγνωρίζουμε επίσης ότι στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (πλην της πόλης των Βρυξελλών) είναι εντελώς απελευθερωμένος ο χρόνος των δρομολογίων (δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος), εντούτοις επειδή βρήκαμε το νόμο «ραμμένο» από τους προκατόχους μας, θα μελετήσουμε ενδελεχώς το αν θα πρέπει να παραταθεί το «μισάωρο» από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο».

Μεταφορικό έργο! Από αυτή τη συζήτηση βέβαια για πρώτη φορά βγήκε το συμπέρασμα ότι τα ΙΧΕ με οδηγό (βανάκια) εκτός από ενοικίασης αυτοκινήτου με οδηγό, εκτελούν και μεταφορές (μεταφορικό έργο)! Αυτό αποτελούσε ένα εκ των αιτημάτων των σωματείων στο παρών Υπόμνημα, καθώς ο κλάδος των ΙΧΕ με οδηγό  και ειδικότερα για τα νησιά καλύπτει έως και το 85% των μεταφορών των τουριστών γενικότερα.

 

3)Λίαν σοβαρό θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η διατίμηση (ελάχιστη χρέωση) που ο νόμος σήμερα επιβάλει μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανάρτησης των δρομολογίων, όπου έως σήμερα για το μισάωρο ισχύουν τα 40 ευρώ ανά δρομολόγιο ως ελάχιστη χρέωση. Η εισήγηση των σωματείων ήταν αυτό να κατέβει στα 25 ευρώ, καθώς πάρα πολλά δρομολόγια είναι λίαν περιορισμένης χιλιομετρικής απόστασης (2 και 3 χιλιόμετρα) και δεν έχει ουδεμία λογική να υπερχρεώνεται ο τουρίστας με 40 ευρώ για 3 λεπτά απόσταση, επιβαρύνοντας έτσι το συνολικό τουριστικό «πακέτο», καθιστώντας την Ελλάδα ακριβότερη έναντι των άλλων τουριστικών χωρών / ανταγωνιστών μας.  Μάλιστα τονίστηκε ότι τα 25 ευρώ διασφαλίζουν και προστατεύουν τα συμφέροντα και των άλλων επαγγελματικών κλάδων των μεταφορών (ταξί και Δ.Χ. οχήματα) που για τις ίδιες αποστάσεις χρεώνουν σαφώς μικρότερες τιμές.

Σημειωτέον, ότι στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει καν ελάχιστη χρέωση στην υπηρεσία της prive μεταφοράς και τα γραφεία transfer εκεί δύνανται να χρεώνουν ακόμα και 5 ευρώ. Για τη δε μίσθωση/μεταφορά εντός των μηνών της low season και αν δεν αλλάξει ο νόμος, ισχύει η τρίωρη μίσθωση ανά δρομολόγιο, όπου ο τουρίστας τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο για 3 λεπτά απόσταση θα χρεωθεί … 90 ευρώ!!! Αντιφατικό αυτό με την παγκόσμια τουριστική πολιτική των κρατών, αφού είθισται στη Low Season οι τιμές να μειώνονται αρκετά και … όχι να αυξάνονται δραματικά!

Σύμφωνα με αυτά που διημείφθησαν κατά την εν λόγω συζήτηση, το κλίμα από τα υπουργεία ήταν λίαν θετικό προς τη κατεύθυνση τόσο της μείωσης της ελάχιστης χρέωσης όσο και της επιμήκυνσης του «μισάωρου» για τα νησιά από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, λύοντας έτσι το γόρδιο δεσμό που σήμερα κατατάσσει την Ελλάδα ως χώρα με ακριβές μεταφορές τουριστών, στοιχείο που μας βγάζει εκτός αγοράς στα όσα σχετίζονται με το τουριστικό μεταφορικό έργο.

 

4) Θέμα επίσης αποτέλεσε και η αξίωση των σωματείων ως προς το καθεστώς πληρωμής της αμειβόμενης αυτής υπηρεσίας εντός του οχήματος. Ενώ ο νόμος δεν απαγορεύει την καταβολή της αμοιβής εντός του οχήματος, εντούτοις υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι αυτό απαγορεύεται, υπό το σκεπτικό ότι η πληρωμή εντός οχήματος επιτρέπεται μόνο στη κατηγορία της παραγράφου 5Α που αναφέρεται στις μεταφορές εντός του οργανωμένου «πακέτου» του incoming.

Στις 2 τηλεδιασκέψεις ζητήθηκε από τα σωματεία να διευκρινιστεί απερίφραστα ότι τα εκμισθωμένα οχήματα με οδηγό δύνανται να αμείβονται κανονικά εντός του οχήματος, υπό το σκεπτικό ότι είναι αδιανόητο όταν υπάρχει η προκράτηση και ο τουρίστας θέλει να πάει π.χ. από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο που είναι π.χ. στο βόρειο τμήμα του νησιού, να πρέπει να περάσει το όχημα και από το νότιο τμήμα που βρίσκεται π.χ. το γραφείο, ώστε να καταβάλλει την αμοιβή της υπηρεσίας ο τουρίστας. Αυτά σύμφωνα με τα σωματεία είναι ανήκουστα και ανήκουν στη σφαίρα του παραλόγου.

 

5) Premium Services! Μεγάλη συζήτηση αποτέλεσε η πρόθεση του Υπουργείου Μεταφορών (κάτι που αγνοεί όμως το Υπουργείο Τουρισμού που όμως είναι και η πολιτειακή αρχή των γραφείων ΕΙΧ με οδηγό (!)  να θεσμοθετήσει μια νέα υπηρεσία υπό το τίτλο Premium Services.  Κοντολογίς αφορά την υπηρεσία λιμουζίνας για τους τουρίστες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης (στη τηλεδιάσκεψη) με τον διευθυντή του Υφυπουργού, του ζητήθηκε να αναλύσει στα μέλη των προεδρείων, το αντικείμενο αυτής της υπηρεσίας.

«Πρόκειται για αυτοκίνητα που η αγοραστική τους αξία θα είναι κατ’ ελάχιστον (!) τα 55.000 περίπου ευρώ και θα έχουν οδηγούς με επαγγελματικό δίπλωμα ΠΕΙ (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας) και θα παρέχουν μια ακριβή υπηρεσία στους διακεκριμένους πελάτες που δεν θα είναι μόνο τουρίστες. Αυτή η υπηρεσία δεν θα έχει ελάχιστη χρέωση, δεν θα έχει ελάχιστο χρόνο και δεν θα αναρτά τα δρομολόγια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ανάρτησης δρομολογίων!», ανέφερε.

Τα μέλη των προεδρείων των σωματείων αντέδρασαν επιχειρηματολογώντας , ότι με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, η υπηρεσία αυτή ήδη καλύπτεται στο 100% από το κλάδο των οχημάτων ΙΧΕ με οδηγό, καθώς  πολλές εταιρίες διαθέτουν ήδη τέτοια υπερπολυτελή οχήματα και παρέχουν ήδη αυτή την υπηρεσία σε ακριβά ξενοδοχεία και σε πελάτες «B to B», business class, celebrities, κλπ. Άρα τι παραπάνω θα προσφέρει η θεσμοθέτηση ενός νέου κλάδου και τοσούτο μάλλον όταν το υπουργείο αντιφατικά αναφέρει για «ακριβή» υπηρεσία μεν αλλά δίχως ελάχιστη χρέωση δε!

Δηλαδή ένα απλό βανάκι ή ένα απλό ιχε με οδηγό που μεταφέρει τον τουρίστα από το ξενοδοχείο 3 αστέρων, θα έχει ελάχιστη χρέωση τα 40 ευρώ  (ή τα 25 αν τελικά δεχτεί το υπουργείο τη μείωση) και η Rolls Royce της Premium Services κατηγορίας θα μπορεί να μεταφέρει τουρίστα με 10 ευρώ και μάλιστα εκτός ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ανεξέλεγκτο εντελώς τον όγκο φοροδιαφυγής;;;

Τα προεδρεία των σωματείων συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τον τουρισμό. Και το ότι το εισαγάγει ως τουριστική υπηρεσία το Υπουργείο Μεταφορών και όχι το Υπουργείο Τουρισμού και μάλιστα εν αγνοία του Υπουργείου Τουρισμού (!), ενέχει σκοτεινά σημεία που εγκυμονούν κινδύνους στο μέλλον, να αποτελέσουν ή να προκαλέσουν ακόμα και τη διάλυση του ήδη υπάρχοντος  και υπερπλήρη κλάδου των Εκμισθωμένων Οχημάτων με Οδηγό. Σε κάθε περίπτωση και επειδή κανείς εκ των μελών των προεδρείων των σωματείων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, δεν πείστηκε περί της «αγνότητας»  της  Premium Services κατηγορίας που θέλει να θεσμοθετήσει το  Υπουργείο Μεταφορών και μέχρι να δοθούν οι επαρκείς εξηγήσεις, αυτό το θέμα δεν γίνεται αποδεκτό από τα σωματεία.

 

6) Ζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη  από τον διευθυντή του υφυπουργού Μεταφορών να απαντήσουν τα σωματεία για το αν συμφωνούν στην «αυτονόμηση» της δραστηριότητας των ΙΧΕ με οδηγό (βανάκια) και να πάψουν αν αποτελούν υποδραστηριότητα είτε των τουριστικών γραφείων είτε των γραφείων rent a car, ως ισχύει σήμερα. Η δοθείσα απάντηση ήταν ότι καταρχήν αυτό αντιμετωπίζεται θετικά από τα προεδρεία των σωματείων, αλλά καθώς δεν αποτελεί επί της παρούσης αξίωση που τέθηκε στο συγκεκριμένο Υπόμνημα προς τους υπουργούς, θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα  με τα μέλη των σωματείων στις Γενικές Συνελεύσεις των και να δοθεί μια ολοκληρωμένη απάντηση/τοποθέτηση εν ευθέτω χρόνω και αφού πρώτα καλυφθούν οι ήδη υπάρχουσες αξιώσεις των σωματείων.

 

7)Επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ένταξη της Κρήτης στο «μισάωρο» της νησιωτικής Ελλάδας καθώς προφανώς από λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης (άρθρο 1500β’) η μεγαλόνησος εξαιρέθηκε από αυτή την ευεργετική αυτή διάταξη για τα νησιά.

Επιπλέον, ο διευθυντής του Υφυπουργού Μεταφορών ανέφερε ότι πολλά από τα σημεία που τα σωματεία ζητούν σχετικά με τα λάθη που έχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανάρτησης δρομολογίων και δυσχεράνει τη εργασία των επαγγελματιών, θα λυθούν με την ανακατασκευή της εντός των προσεχών βδομάδων. Παραδειγματικά αναφέρουμε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων πελάτη, που αντιτίθεται στους νόμους περί της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα λίαν τσουχτερά πρόστιμα που σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με τα λοιπά πρόστιμα της εν γένει αγοράς, την ανάκληση της «τιμωρίας» του έμμισθου οδηγού (υπαλλήλου) περί της μη ανάρτησης του δρομολογίου, καθώς ο υπάλληλος είναι αδύνατο  να γνωρίζει το αν το γραφείο του (ο εργοδότης του) ανήρτησε το δρομολόγιο στη πλατφόρμα ή όχι, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να ελέγξει από τη στιγμή που δεν κατέχει ο ίδιος το κλειδάριθμο (username & password) του TaxisNet της επιχείρησης που εργάζεται, κλπ. Και κανείς εργοδότης στο κόσμο δεν δίνει τέτοια απόρρητα στοιχεία της επιχείρησης του, σε εργαζομένους.

 

Αξίζει επιπροσθέτως  να σημειωθεί, ότι το Υπόμνημα προς τους υπουργούς  είχε συνυπογράψει και το ξεχωριστό σωματείο Μυκόνου,(ΣΕΜ- Σωματείο Επιβατικών Μεταφορών)  το οποίο όμως και βάση του καταστατικού του δεν είναι σωματείο μόνο για τα ΙΧΕ με οδηγό (βανάκια) αλλά γενικότερα για τις επιβατικές μεταφορές του νησιού άρα και οχήματα Δ.Χ. ακόμα και ταξί.

Το εν λόγω σωματείο και παρότι είχε κάνει πλήρως δεκτό το Υπόμνημα το οποίο συνυπέγραψε με τα άλλα νησιά, τελικά αρνήθηκε να συμμετάσχει στις 2 τηλεδιασκέψεις. Σημείο τριβής αποτέλεσαν οι διαφορετικές αξιώσεις του Μυκονιάτικου προεδρείου και  που είχαν να κάνουν με την θέσπιση κανόνων που ισχυροποιούσε τους «ισχυρούς» και αδιαφορούσε για τους μικρομεσαίους. Πιο συγκεκριμένα η τοποθέτηση του προέδρου του Μυκονιάτικου σωματείου ήταν προς αντίθετη κατεύθυνση με τα ήδη κατατεθειμένα συμφέροντα του κλάδου των ΙΧΕ με οδηγό.

Παραδειγματικά αναφέρεται, ότι ο πρόεδρος του σωματείου της Μυκόνου, όπου τονίζουμε δεν είναι μόνο για τα «βανάκια» ,  ζήτησε να αυξηθεί αντί να μειωθεί η ελάχιστη χρέωση στη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σε ερώτηση για το τι θα απογίνουν τα μικρά ξενοδοχεία και τα «Rooms To Let» που δεν θα μπορούν να πληρώνουν 50 ευρώ μεταφορά για απόσταση 3 λεπτών, αν κάτι τέτοιο ποτέ περνούσε, η απάντηση ήταν σχεδόν μονολεκτική. «Δεν μας ενδιαφέρει»!

 Όμως αυτό αντιτίθεται πέρα ως πέρα με το γενικό καλό του κλάδου αλλά και το ευ ζην των υπηρεσιών μεταφοράς τουριστών, που σε κάθε περίπτωση ζητούν πραγματικές τιμές μεταφοράς και όχι μόνο τα «χλιδάτα Μυκονιάτικα τιμολόγια». Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι όλη μια Μύκονος. Έχει και νησιά με φθηνό και μεσαίου επιπέδου τουρισμό. Ακόμα και η ίδια η Μύκονος έχει φθηνά και μεσαίου επιπέδου καταλύματα, όπου οι τουρίστες αυτών των μονάδων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της μεταφοράς τους με prive transfer, σε λογικές τιμές και μάλιστα σε επίπεδα που να είναι ανταγωνιστικά ως προς τις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης και ευρύτερα της Μεσογείου! Το να λέμε λοιπόν «Δεν μας ενδιαφέρει» για το 80% του τουρισμού ήτοι και των συναδέλφων του κλάδου των ΙΧΕ με οδηγό, δεν συνάδει σε συνδικαλιστική ασπίδα του επαγγελματικού συνόλου αλλά σε προσωπικές ασπίδες κάποιων «λίγων και εκλεκτών».

Σε κάθε περίπτωση, οι Κυκλάδες διέπονται πλέον από το «Σωματείο Εκμισθωμένων Οχημάτων με Οδηγό, Κυκλάδων» (ΣΕΟΟ Κυκλάδων) με έδρα την Σαντορίνη και μέλη από όλα τα νησιά του Κυκλαδίτικου νησιωτικού συμπλέγματος και ως τέτοιο σωματείο φροντίζει μόνο τη προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου «ΙΧΕ με οδηγό» που ταυτίζονται πέρα ως πέρα και με τα συμφέροντα του Ελληνικού τουρισμού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του υγιούς συνδικαλισμού και προασπίζει τις αξιώσεις όλων των μελών και συνάδελφων ανεξαιρέτως και όχι μόνο των «χλιδάτων vip transfer» που αποτελούν στην νησιωτική Ελλάδα, μια πραγματικά μικρή μειοψηφία.

 

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε, ότι το επόμενο βήμα για τις αλλαγές που θα προκύψουν μέσω της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας θα υλοποιηθεί εντός του προσεχούς Ιανουαρίου 2021. Το νέο σχέδιο νόμου που θα προκύψει, θα τεθεί προς διαβούλευση στα Σωματεία του κλάδου που μετείχαν στις δύο τηλεδιασκέψεις. Εκεί θα τεθούν οι όποιες επιπλέον αντιρρήσεις, αν τυχόν προκύψουν. Αν τελικά συμφωνήσουν οι δύο πλευρές,  ακολούθως θα περάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αν δεν συμφωνήσουν όμως τα σωματεία που μετείχαν στις εν λόγω τηλεδιασκέψεις σε όλα τα σημεία και κάποια θεωρηθούν «κόκκινες γραμμές» , τότε οι Γενικές Συνελεύσεις των μελών, θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για τις όποιες κινητοποιήσεις τυχόν αποφασίσουν.

Πάντως το μέχρι τώρα κλίμα, κρίνεται αρκετά θετικό και τα στελέχη των δύο υπουργείων ήταν πέρα για πέρα συζητήσιμα στις τηλεδιασκέψεις και δέχτηκαν τα αιτήματα με τον απαιτούμενο σεβασμό, με συνέπεια και τα αποτελέσματα έως τώρα να κρίνονται γόνιμα.

 

 

Πρόσκληση μελών – νέων εγγραφών.

Επιπλέον, το ΣΕΟΟ Κυκλάδων με έδρα τη Σαντορίνη, προχωράει ταυτόχρονα στις διευθετήσεις με τους δήμους των νησιών των Κυκλάδων ξεχωριστά για τα όσα σχετίζονται με τις παραχωρήσεις θέσεων στάθμευσης σε λιμάνια, αεροδρόμια και δημόσιους χώρους, ενημερώσεις των αστυνομικών και λιμενικών αρχών για διευκρινίσεις στη λειτουργία του κλάδου των ΙΧΕ με οδηγό, συνεργασία με τα κατά τόπου γραφεία ΕΟΤ και άλλα σχετικά ζητήματα.

Προς αυτή τη κατεύθυνση το Σωματείο ΣΕΟΟ Κυκλάδων απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους συναδέλφους τους στα Κυκλαδίτικα νησιά, προκειμένου να εγγραφούν στο Σωματείο, ώστε να έχουν λόγο, να θέτουν τις απόψεις τους και τα τυχόν επιπλέον αιτήματά τους και να μετέχουν μέσω τηλεδιασκέψεων στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου.

Το email του σωματείου ΣΕΟΟ Κυκλάδων, για τους ενδιαφερόμενα προς εγγραφή μέλη είναι το info@seoos.gr ενώ το τηλέφωνο είναι το 6970074243.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *