ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ

 

 

Φωτό: http://bcsd.com/bcsdspecialed

Φωτό: http://bcsd.com/bcsdspecialed

Από αναγνώστρια της ιστοσελίδας, πήραμε ένα άρθρο για την ανάγκη δημιουργίας δομών Ειδικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όχι μόνο το δημοσιεύουμε πρόθυμα, αλλά το επικροτούμε κιόλας με ενθουσιασμό. Όσο για τα ελληνικά της ( ξεκαθαρίζει η ίδια πως δεν είναι η μητρική της γλώσσα), είναι απλά, στρωτά και καλά. Αλλά είναι οι απόψεις της που κάνουν το κείμενό της πολύ σημαντικό και δείχνουν βαθιά γνώση του θέματος. Μακάρι να εισακουστούν από την κοινωνία και –κυρίως- από τους κρατούντες.

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

“Η Σαντορίνη είναι ένας τόπος με τεράστιο πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο. Αν αυτός ο πλούτος δεν μοιράζεται με την τοπική κοινωνία στο τέλος θα έχουμε σαν αποτέλεσμα μια κοινωνία ανταγωνιστική και δυστυχισμένη. Είναι αυτό που επιθυμούμε για τα παιδιά μας;

Μια κοινωνία δεν αποτελεί μόνο ένα άθροισμα από τα νέα , ευκατάστατα, αρτιμελή μέλη της ούτε βέβαια είναι η άρνηση της τρίτης ηλικίας, της φτώχειας, της αναπηρίας και τις διαφορετικότητας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Σαντορίνη υπάρχουν πολλά παιδιά, μέλη της τοπικής κοινωνίας με αυτισμό, με διανοητική απόκλιση, με σωματική αναπηρία και με άλλα σύνδρομα. Παιδιά που έχουν πολλές δυσκολίες στο να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική του εκπαίδευση. Για όλα τα παιδιά, ο δρόμος της μάθησης περνάει από το δημοτικό και το γυμνάσιο ενώ για τα παιδιά που αναφέραμε ο δρόμος σταματάει στο ειδικό δημοτικό. Μετά το δημοτικό υπάρχει ένα κενό στο νησί μας, πολλά από τα παιδιά αυτά μένουν στο σπίτι τους, ενώ κάποια από αυτά “ρίχνονται” στην αρένα του γυμνασίου χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη.
Κάθε άτομο, όσο δυσκολεμένο και να είναι, έχει κάποιες δεξιότητες τις οποίες εάν δεν τις εξασκήσει σιγά σιγά θα χαθούν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές δεξιότητες να μην σταματάει στην εφηβεία τους όπου ακόμα το μυαλό και το σώμα τους αναπτύσσονται.
Μπορείτε να φανταστείτε ότι θα κλείνατε τα παιδιά σας στο σπίτι στα εφηβικά τους χρόνια, μπορείτε να σκεφτείτε πόσο τραυματικό θα μπορούσε να είναι αυτό για το παιδί σας και για την οικογένεια σας; Όταν οι περισσότεροι έφηβοι προετοιμάζονται για να αναλάβουν αυτόνομους και υπεύθυνους ρόλους στην κοινωνία, τα παιδιά αυτά επιστρέφουν στην εξάρτηση της οικογένειας ακόμα και εάν έχουν δυνατότητα προς εργασία που όμως για να αναπτυχθεί χρειάζονται το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο.
Ο νόμος επιβάλει υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο) για τα παιδιά. Ο ίδιος νόμος ισχύει και για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες μόνο που στη Σαντορίνη δεν υπάρχει καμία δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μια καλή πρόταση θα ήταν η ίδρυση ενός ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδική Επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης). Το ΕΕΕΕΚ είναι ένα είδος σχολείου με επαγγελματικά εργαστήρια προσαρμοσμένα στις δεξιότητες των παιδιών/νέων ( έως 21 χρονών )και των δυνατοτήτων της τοπικής οικονομίας. Για παράδειγμα στο ΕΕΕΕΚ της Χίου υπάρχει επαγγελματική εκπαίδευση που αφορά στον τουρισμό.
Είναι πολύ σημαντικό να ιδρυθεί ένα ΕΕΕΕΚ που θα καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση και θα δώσει μια ευκαιρία στα παιδιά αυτά να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία.
Με το άρθρο αυτό, σας ζητάω ως μέλη της κοινωνίας να είστε θετικοί, δεκτικοί και αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Τα παιδιά αυτά δεν είναι απλά τα παιδιά των άλλων, είναι τα παιδιά της κοινότητας στην οποία ζούμε.
Όλοι μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Σαντορίνη με ανθρώπινο πλούτο και ομορφιά που θα αγκαλιάζει και θα εμπλουτίζεται από την διαφορετικότητα.
Σας ευχαριστώ πολύ συγγνώμη για την απλότητα της γλώσσας μου είμαι βλέπετε αλλοδαπή”.