Site icon Santonews

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ

 

 

  Διάβασα στην πολύ καλή (τη συνιστώ θερμά!) ιστοσελίδα dasarxeio.com (μας έχει ήδη συστήσει τη νομικό κ. Σόφη Παυλάκη και την εμπερίστατη μελέτη της για το “Sea Diamond”http://santonews.com/sea-diamond-mia-thavmasia-synopsi-tis-polykrotis-ypothesis.html ), ένα σπουδαίο άρθρο του Αθανασίου Παπαθανασόπουλου, Δικηγόρου παρ΄ Αρείω Πάγω, Διδάκτορος Νομικής. Αφορά στο καθεστώς ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες. Ίσως να μην λέει στους περισσότερους κάτι, αλλά θα πρέπει να λέει σε όλους πολλά. Αυτό το ειδικό καθεστώς που ανάγεται, στο βαθύ παρελθόν(το άρθρο είναι και γλαφυρό ιστορικού ανάγνωσμα), μάλλον πρέπει να το έχουν όλοι οι αρμόδιοι στο γραφείο τους. Οι περισσότερες καταπατήσεις και αυθαιρεσίες, έχουν προκύψει εξαιτίας της άγνοιας, για το πότε μια έκταση θεωρείται δημόσια και πότε ιδιωτική.

Επικοινώνησα με τον κ. Παπαθανασόπουλο και έδωσε στη Santonews, άδεια αναδημοσίευσης. Όπως όμως η δεοντολογία επιτάσσει όμως, παραθέτω μόνο την εισαγωγή και μετά με ενεργό σύνδεσμο (link) σας παραπέμπω στην πηγή του.

 

Εισαγωγή

“Η διαμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των γαιών της Ελληνικής Επικράτειας συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική καταγωγή της γαιοκτησίας στην Ελλάδα, εν όψει του γεγονότος ότι το Ελληνικό Κράτος διαδέχθηκε το Οθωμανικό Κράτος λόγω πολέμου, αλλά και με την υπογραφή διεθνών Συνθηκών. Ως εκ τούτου, το γαιοκτητικό καθεστώς που διαμορφώθηκε μετά τον υπέρ της Ανεξαρτησίας Αγώνα καθορίστηκε από το περιεχόμενο των διεθνών Συνθηκών, από την πρώιμη ελληνική νομοθεσία, αλλά και από το οθωμανικό δίκαιο, δυνάμει του οποίου είχαν καθοριστεί τα εμπράγματα δικαιώματα στις περιοχές του Οθωμανικού Κράτους που ενσωματώθηκαν στην Ελληνική Επικράτεια.

Παρά το γεγονός ότι, εν όψει των ιστορικών στοιχείων και κατ΄ εφαρμογή και ερμηνεία όλων των παραπάνω διατάξεων, παγιώθηκε από την παλαιότερη νομολογία το γαιοκτητικό καθεστώς των διαφορετικών περιοχών της χώρας, η σύγχρονη νομολογία του Αρείου Πάγου ανακινεί οψίμως το παγιωμένο γαιοκτητικό καθεστώς της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία και συντήρηση μίας διαρκούς κλιμακούμενης διαμάχης μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και των πολιτών του ως προς τη δημόσια ή ιδιωτική ιδιοκτησία σημαντικών κατηγοριών εδαφών της χώρας, με βάση μία σύγχρονη, καινοφανή ερμηνεία απωτάτου χρόνου κανόνων, οι οποίοι, δύο αιώνες μετά, εξακολουθούν να καθορίζουν τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων στον 21ο αιώνα. Η περίπτωση των Κυκλάδων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα, δυστυχώς όμως όχι το μόνο”.

 

 

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

 

 

Exit mobile version