ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΙΣΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ. ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΕΙΣ!

ΔΙΩΞΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ, ΣΚΙΣΕ ΤΙΣ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ» ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΤΑΜΑΡΤΥΡΟΥΝ

 

 

ZORZOS_NIK_DIMARXOS THIRAS Μπορεί οι δημοσιογράφοι (και ο γράφων ασφαλώς!), να είναι εμπαθείς και προκατειλημμένοι. Μπορεί η Αντιπολίτευση να είναι μικρόψυχη, στενόμυαλη και στείρα. Μπορεί οι σύμβουλοί σου που αποσκιρτούν, να είναι δυσαρεστημένοι, που δεν τους έδωσες οφίτσια. Μπορεί οι πολίτες που διαμαρτύρονται, να είναι κακομαθημένοι ή να το πράττουν γιατί πάσχουν από κομματική ή παραταξιακή μυωπία. Πολλά, μπορεί.

Όμως

Δήμαρχε Θήρας, ήρθε η ώρα να αποδείξεις πως η ηθική σου, είναι ενσυνείδητη, βιωμένη  και άτεγκτη. Πως δεν είναι απλή ματαιοδοξία που έχει ντυθεί με επίσημο ένδυμα, περιμένοντας επαίνους. Ότι έχεις κατανοήσεις, πως όταν άρχεις είσαι υπεύθυνος, υπόλογος και υπό συνεχή κρίση. Πως προσωπική ηθική δεν υφίσταται, όταν περιορίζεται στο είδωλο που δείχνει ο καθρέφτης σου.  Αυτή τη στιγμή, είσαι ενώπιον της ιστορίας σου. Αν θέλεις να μείνεις στη μνήμη, ως το «καλό και έντιμο παιδί» που του την έφεραν οι παμπόνηροι παρατρεχάμενοι, έχει καλώς. Αν δεν γνωρίζεις ή δεν βλέπεις τίποτα μεμπτό, πάλι έχει καλώς.

Αλλά ως αρχαιόφιλος και αρχαιογνώστης, γνωρίζεις πως η γυναίκα του Καίσαρος, δεν αρκεί να είναι, αλλά και να  φαίνεται τίμια. Αν δεν βλέπεις το γκρίζο που έρχεται σε κύματα και καλύπτει το λυκόφως της θητείας σου, τότε είσαι υπόλογος απέναντι στον Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο. Τον εαυτό σου. Αν για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι, που φθονούν την επιτυχία και τη δημοφιλία σου, τότε εθελοτυφλείς. Αν δεν ακούς τους ψιθύρους, που μεγαλώνουν σαν το βουητό του υπόγειου κύματος, τότε κωφεύεις. Αν για όλα ευθύνεται η κακοήθεια των άλλων, τότε είσαι περίκλειστος σε μια αυλή κολάκων και μωροφιλόδοξων κουλάκων. Αρχίζεις να θυμίζεις τον Ανδρέα Παπανδρέου στα τελευταία του. Το μόνο που σου λείπει, είναι οι προσωπικοί αστρολόγοι, οι μάγοι-θεραπευτές και τα τάματα.

Λυπάμαι Δήμαρχε!. Σε λυπάμαι γιατί εκεί που θέλησες να γίνεις (και είχες τα φόντα και τη λαϊκή επιδοκιμασία) δυνατός αρσιβαρίστας, μετατράπηκες σε τραγικό Σίσυφο, και απλά σπρώχνεις αέναα, το βάρος της εξουσίας ως την κορυφή, για να κατρακυλήσει αμέσως. Και το χειρότερο;. Αυτή την τιμωρία, δεν σου την επέβαλλε, κάποιος χθόνιος ή εκδικητικός αρχαίος θεός. Μόνος σου, επεφύλαξες αυτή τη μοίρα στον εαυτό σου.

Θα μιλήσω για την Καθαριότητα μόνο. Έχω να πω πολλά και για πολλά. Αλλά με αφορμή τα όσα είπαν και ο Α. Σιγάλας και ο Γ. Χάλαρης και η Μ. Αργυρού, υπάρχει γκρίζο. Εντάξει. Μπορεί να είναι πολιτικά εμπαθείς, αλλά εκπροσωπούν το 50% του Θηραϊκού Λαού. Έχουν θεσμική υποχρέωση να ελέγχουν τη Δημοτική Αρχή και αυτή με τη σειρά της το Δημοκρατικό καθήκον, να την ακούει. Όχι, όμως σαν τον παφλασμό ενός νυχτερινού κύματος, που κάτι ψιθυρίζει στην ακτή και ύστερα αποτραβιέται για να ξανάρθει στην επόμενη ριπή του ανέμου ή υπακούοντας στην περιοδικότητα της θαλάσσιας κίνησης. Ένα ενεργητικό «ακούω», χρειάζεσαι. Ανοιχτόμυαλο, γενναιόδωρο και γενναίο.

Πες μου Δήμαρχε, όταν ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, μιλά ανοιχτά και δημόσια για «διαπλοκή», «διαφθορά», «φωτογραφικό διαγωνισμό», δεν πρέπει να απαντήσεις;. Και εντάξει, είπαμε είναι εμπαθής. Το είπαμε.

Τίμια όμως. Δεν παραείναι πολλές οι συμπτώσεις;. Γιατί για παράδειγμα η προταθείσα σύμβαση προβλέπει:Screenshot_1

 

Δηλαδή αν έχει 1.406.504,06, χάνει πόντους;. Ναι χάνει!. Το λέει παρακάτω, ο επίσημος διαγωνισμός.

Screenshot_2

Γιατί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ο αντίστοιχος χρόνος εμπειρίας είναι μόνο έξι μήνες;. Που είναι και πιο εξειδικευμένο το αντικείμενο. Με πιο περίπλοκα μέσα, με αβελτηρίες, λόγω μεγάλης ημερήσιας διακύμανσης φόρτου εργασίας, δύσκολης πρόσβασης και συνυπολογισμό θεμάτων ασφάλειας που τίθενται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας;.

 

Γιατί και οι δύο χρόνοι εμπειρίας, συμπίπτουν με την εμπειρία συγκεκριμένου αναδόχου, και με συγκεκριμένο ποσό;. Σύμπτωση;. Και γιατί στον τρίτο χρόνο δεν αναφέρεται το ίδιο ποσό; Πάλι συμπτωματικό είναι πως η συγκεκριμένη εταιρεία, είχε τον πρώτο χρόνο μικρότερη ενασχόληση;. Γιατί λοιπόν, εφόσον είστε εραστές της λεπτομέρειας δεν το βάλατε ακριβώς 3 χρόνια με το συγκεκριμένο 1. 406. 504, 07 (αν το θέλετε έτσι) και το βάλατε δύο χρόνια με το συγκεκριμένο ποσό και άλλο ένα ασαφές;. Πάλι σύμπτωση;.

 

Τι σας νοιάζει εσάς αν :

Screenshot_3

Δεν σας αρκούσε μια βαριά ρήτρα, που να προέβλεπε την εγγυημένη καλή λειτουργία των μηχανημάτων, καθημερινά και με οποιεσδήποτε συνθήκες;. Τι σας νοιάζει (στην περίπτωση του Λιμενικού Ταμείου) αν διαθέτει σκάφος;. Θα ήταν το ίδιο σαν να απαιτούσατε οι εργάτες του, να είναι μπρατσωμένοι, με ξανθή κόμη και μεσογειακά ζυγωματικά. Το ζήτημά μας , δε είναι τι έχει, αλλά τι του ζητάμε να κάνει. Ξέρω τι θα πείτε. Ότι ναι, αλλά αυτά μας παρέχουν επιπλέον εγγυήσεις. Πιθανόν. Αλλά σας δίνουν και μια βαριά σκιά, γιατί όλως τυχαίως, όλα αυτά τα προσόντα τα διαθέτει ένας γνωστός σε όλους υποψήφιος.

Μιλάτε για εμπειρία και καλή εκτέλεση. Ωραία. Συνεργαστήκατε με τον συγκεκριμένο ανάδοχο. Εσείς είπατε ότι δεν είστε ευχαριστημένος ή πιο κομψά «θα μπορούσαν να είναι καλύτερα». Καταγεγραμμένα σε συνέντευξη. Το ίδιο και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Το ίδιο και οι πολίτες. Το ίδιο και προσκείμενοι στην πλειοψηφία σύμβουλοι. Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, προσκείμενοι σε εσάς. Το ίδιο μαρτυρά και το άπειρο οπτικό υλικό, από το αβάσταχτο φετινό καλοκαίρι της δυσωδίας. Θα δώσετε λοιπόν το «καλώς έχει» σε αυτήν την κατάσταση που βιώσαμε φέτος και πέρυσι;.

Θα δώσετε το «καλώς έχει» τη στιγμή που κατά δημόσια παραδοχή του Δημοτικού σας Συμβούλου κ. Άρη Χλωρίδη, κάνατε «ντρίμπλα» με το «πράσινο σημείο της Οίας» για να του δώσετε και επιπλέον λεφτά;. Αν λέει ψέματα ο κ. Χλωρίδης, τότε υποδείξτε μου αυτό το «Πράσινο Σημείο». Αν το έφτιαξε ο Ανάδοχος θα πρέπει να σας ζητήσει συγγνώμη ο κ. Χλωρίδης και θα σας ζητήσω κι εγώ. Αν δεν το έφτιαξε, σας πήρε τα λεφτά και σας κορόιδεψε. Αν ξέρατε πως δεν θα το φτιάξει, τότε μας κοροϊδέψατε όλους. Θα μπορούσα να παραθέσω δεκάδες ερωτηματικά (απλώς ερωτηματικά) με βάση τα στοιχεία από το «Διαύγεια». Για μικροποσά για επισκευή κάδων που ΕΜΕΙΣ του παραχωρήσαμε να κάνει τη δουλειά του. Για την αγορά μηχανημάτων από τον ίδιο, που ΕΜΕΙΣ του παραχωρούσαμε για να κάνει τη δουλειά του. Δεν είναι της ώρας όμως.

 

Τελευταίο. Για τώρα.

 

Screenshot_4

 

Τα ανακυκλώσιμα δεν είναι σκουπίδια Δήμαρχε. Είναι προϊόντα προς πώληση. Που θα τα παραδίδει;. Σε ποιόν;. Ποιος θα εισπράττει το αντίτιμο της πώλησής τους;. Γιατί για τα υπόλοιπα απορρίμματα το προβλέπετε σαφώς:

Screenshot_5

 

Γιατί ενώ το κόστος το αναλαμβάνουμε ρητά, το κέρδος από τα ανακυκλώσιμα, το πετάμε;. Τόσο γενναιόδωροι είμαστε;. Γιατί δεν προβαίνουμε ως Δήμος στην πώληση, ώστε να αποσβέσουμε ένα τμήμα του κόστους;.

 

Κύριε Δήμαρχε. (Περνώ στον προσήκοντα πληθυντικό).

Ακόμα κι αν όλα είναι νόμιμα, νομότυπα, καθαρά και ξάστερα. Σκίστε τη σύμβαση τώρα. Η σκιά είναι πολύ βαριά πάνω σας. Σκίστε την!. Καλέστε την αντιπολίτευση (εντάξει διαφωνούν πολιτικά στον τρόπο, αλλά θα συμφωνήσουν στη νομιμότητα. Η  πολιτική είναι επιλογή σας, η νομιμότητα υποχρέωσή σας). Καλέστε την με ειδικευμένους συμβούλους τους (έχουν καλά στελέχη, όλοι) και φτιάξτε μια σύμβαση χωρίς σκιά, χωρίς αμφιβολία, χωρίς νύξη ευνοιοκρατίας. Και μην πείτε δεν προλαβαίνουμε, γιατί εσείς φταίτε που δεν προλαβαίνουμε. Και κυρίως: αν το πείτε, τότε δεν θα κατηγορηθείτε για ανικανότητα, αλλά για εσκεμμένη παράλειψη.

 

Κύριε Δήμαρχε,

ακόμα κι αν η Αντιπολίτευση και όλοι το βουλώσουμε, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Κάποιος πικραμένος υποψήφιος θα βρεθεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Κάποιοι ανήσυχοι ή θυμωμένοι πολίτες θα φωνάξουν. Οι εισαγγελείς θα έρθουν. Να το ξέρετε. Ειπώθηκαν πολλά και ειπώθηκαν δημόσια. Πριν βάλετε τον τόπο σε περιπέτειες. Προτού αδικήσετε την ιστορία σας. Πριν δείξετε (χωρίς ίσως να ισχύει) πως μπήκατε στο ατέλειωτο φθινόπωρο μιας ετοιμόρροπης ηθικής.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Βάζετε τον τόπο σε περιπέτειες και την προσωπική σας φήμη σε δοκιμασία. Και θυμηθείτε. Ο τελευταίος «ανεύθυνος Άρχων», εκδιώχτηκε από την Ελλάδα κακήν-κακώς, μετά από Δημοψήφισμα το 1974. Από τότε, μας τελείωσαν οι «Ανεύθυνοι Άρχοντες». Άρα, δεν μπορείτε να ισχυριστείτε πως «δεν ήξερα».

Σκίστε λοιπόν το σχέδιο διαγωνισμού, τώρα. Χτες!.

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Kleo λέει:

    Μηπως αντί να το σκισει, να φύγει απο την θέση που έχει χοντρό στρογγυλό κάτσει; Αν έλεγα όσα έκανε ο μέχρι τώρα εργολάβος στην καθαριότητα, θα μενατε με το στόμα ανοικτό…Με τετοιες πλατες απο τον Δημο, σας βεβαιω, ακομα κ η “κυρ-Μεροπη” (τυχαιο το ονομα), θα αναλαμβανε την καθαριοτητα (τσαμπα εγκαταστασεις, οχηματα καθαριοτητας -που χρησιμοποποιουνται και για την ανακυκλωση, ιδιωτικη επιχειρηση, τσαμπα νερο -βλ. Πυροσβεστικη-και χρειαζεται πολυυυ για να καθαρισεις καθε 2-3 μερες ολα τα απορριματιφορα ειδικα το καλοκαιρι για να μην βρωμανε…).

    Ξυπνήστε, αν το θέλετε βέβαια, Σαντορινιοι. Οχι για δικο σας καλό, προσωπικό εννοώ, αλλά για το ίδιο το νησί της Σαντορινης, που πολύ αμφιβαλο αν σας νοιάζει. Αλλιως δεν θα του φεροσασταν έτσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *