Διήμερη επίσκεψη Νίκου Συρμαλένιου στη Σαντορίνη

 

ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

 

 

  “Τη Σαντορίνη επισκέφθηκε το διήμερο 19 και 20/4 ο Νίκος Συρμαλένιος, όπου συνοδευόμενος από τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Γιώργο Παπαϊωάννου και Γιούλα Μπίρμπα πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον Δήμαρχο Αντώνη Σιγάλα, αλλά και με  τοπικούς φορείς του νησιού.

 

 

  Πιο συγκεκριμένα συναντήθηκε με το Σύλλογο Επαγγελματιών και Εμπόρων Σαντορίνης το Σύλλογο Επαγγελματιών του Όρμου Φηρών , τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, την ΕΛΜΕ Θήρας, ενώ τέλος επισκέφθηκε το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Φηρά.

 

 

  Στις συναντήσεις αυτές έγινε εκτενής αλληλοενημέρωση για τα ζωτικά προβλήματα που απασχολούν το νησί, με επίκεντρο την εξέλιξη της πανδημίας, την προσδοκία ανοίγματος του τουρισμού με ασφάλεια, την επανεκκίνηση συνολικά της οικονομίας και βεβαίως και του ανοίγματος των σχολείων, τις ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου.

 

 

  Στη συνάντηση με το δήμαρχο, εκτιμήθηκε η πορεία της πανδημίας ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, η ανάγκη επέκτασης του εμβολιασμού με ταχύτερους ρυθμούς παράλληλα και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, συζητήθηκε για άλλη μια φορά το αίτημα στήριξης του δήμου στο στεγαστικό πρόβλημα των γιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου και συνολικά όλων των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων στο νησί. Στα πλαίσια αυτά τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου όπως αυτών που ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Επίσης συζητήθηκαν θέματα υποδομών αλλά και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, υπό το πρίσμα της σύστασης και λειτουργίας του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ. Τέλος μας δόθηκε από τον δήμαρχο το στρατηγικό σχέδιο του δήμου, όπως έχει διαμορφωθεί από το Φεβρουάριο του 2020, που περιγράφει τους στόχους της δημοτικής αρχής για τα επόμενα χρόνια.

 

 

  Στο νοσοκομείο η συζήτηση έγινε με τον διοικητή κ. Μαλαματένιο, τον διοικητικό διευθυντή κ. Κατσούλη, καθώς και με την κ. Καραμολέγκου μέλος της διοίκησης της ΑΕΜΥ. Από την πλευρά μας τονίσαμε την ανησυχία μας αφενός μεν σε ότι αφορά τη σταδιακή αποχώρηση ειδικευμένων γιατρών, ιδιαίτερα μέσα σε περίοδο πανδημίας και αφετέρου την πλήρη αντίθεση μας για την πρόσφατη απόλυση δύο επικουρικών διοικητικών υπαλλήλων σε αντίθεση με τις ανανεώσεις των συμβάσεων όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

  Επίσης μεταφέραμε και την ανασφάλεια των εργαζομένων με τη μη κάλυψη των κενών θέσεων ΙΔΑΧ, με την μη κλήση επιλαχόντων επικουρικών κλπ, ενώ επισημάναμε για μια ακόμα φορά το τεράστιο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει συνολικά το προσωπικό του νοσοκομείου που αποτελεί και μία από τις αιτίες μη ενδιαφέροντος τόσο για την κάλυψη των αναγκών, όσο και για τις παραιτήσεις γιατρών αλλά και του λοιπού προσωπικού. Επίσης μεταφέραμε την ανάγκη θεσμοθέτησης επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών ειδικοτήτων στα νησιά, όπως εξαγγείλαμε και στην πρόσφατη ανάδειξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ. Η πλευρά της διοίκησης μας διαβεβαίωσε ότι κάνει ότι μπορεί για την προσέλκυση γιατρών, με την επαναπροκήρυξη των άγονων θέσεων ΙΔΑΧ, με την πρόσκληση 13 θέσεων Α.Π.Υ., με τη μέριμνα για πρόσληψη επικουρικών.

Αντίστοιχα στη συζήτηση μας με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, όπου συζητήσαμε με το νεοεκλεγέν δ.σ. με επικεφαλής την πρόεδρο κ. Δημητρίου, τέθηκαν τα ζητήματα ουσιαστικής ενίσχυσης του νοσοκομείου, η ανάγκη ένταξης του στο ΕΣΥ, τα προβλήματα στελέχωσης, η ανάγκη αντιμετώπισης συνολικά των συνθηκών εργασίας αλλά και στέγασης του προσωπικού, ένα μέρος του οποίου διαμένει στο παλιό κτίριο του Κέντρου Υγείας σε απαράδεκτες συνθήκες.

 

 

Στη συνάντηση με το Σύλλογο Επαγγελματιών και Εμπόρων, στην οποία παρέστησαν πολλά μέλη του δ.σ. με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Νομικό, μας τόνισαν τα προβλήματα της επανεκκίνησης του τουρισμού και της οικονομίας και επεσήμαναν ότι και στη Σαντορίνη δεκάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο. Ζήτησαν περισσότερα κίνητρα από την Πολιτεία, όπως η επιστρεπτέα ενίσχυση να γίνει μη επιστρεπτέα, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, παράταση των επαγγελματικών μισθωτηρίων για τρία χρόνια, επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, καθορισμό των τουριστικών περιοχών για διαμόρφωση ιδιαίτερων σχέσεων απασχόλησης κλπ. Επίσης ζήτησαν την παραχώρηση εκτάσεων του δημοσίου προς το Δήμο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κατοικίας των εργαζομένων και των υπαλλήλων, την έγκριση οικοδομικών αδειών χωρίς παρέμβαση του υπουργείου πολιτισμού, ενώ σε ότι αφορά τη δημόσια ασφάλεια, μας ενημέρωσαν ότι ναι μεν έχει συσταθεί υποδιεύθυνση της αστυνομίας αλλά δεν έχει στελεχωθεί. Τέλος ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της κρουαζιέρας και ειδικά για την εφαρμογή πλέον από πλευράς των εταιρειών του συστήματος bubble, δηλαδή της διοργάνωσης αποκλειστικά των εκδρομών από τις εταιρείες, για το οποίο εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεση τους.

 

  Από την πλευρά μας, επισημάναμε ότι συμφωνούμε σε πολλά σημεία των αιτημάτων τους και αναλύσαμε συνοπτικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα και το οποίο περιλαμβάνει τους τρείς άξονες, την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την ολιστική αντιμετώπιση του χρέους μέσα και από την κατάργηση του πρόσφατου πτωχευτικού κώδικα.

 

Επίσης στη συνάντηση μας με το Σύλλογο Επαγγελματιών Όρμου Φηρών και τον πρόεδρο κ. Πελέκη, συζητήθηκαν παραπλήσια ζητήματα, αλλά κυρίως τέθηκαν θέματα διαχείρισης των επισκεπτών – τουριστών των κρουαζιεροπλοίων.  

 

 

 

  Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της τοπικής ΕΛΜΕ και την πρόεδρο της Ανθή Πατραμάνη,  συζητήθηκαν κυρίως τα τεράστια μαθησιακά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα παιδιά από την πολύμηνη παύση των σχολικών μονάδων, αλλά και τα μεγάλα κενά της επαναλειτουργίας τους χωρίς απόλυτη υγειονομική ασφάλεια. Επισημάνθηκαν τα θέματα της καθυστέρησης του εμβολιασμού των καθηγητών αλλά και η αναξιοπιστία των self tests που επιτείνουν τις συνθήκες ανασφάλειας. Επίσης επισημάνθηκε το ενδεχόμενο υποκατάστασης της δια ζώσης διδασκαλίας στα μικρά νησιά, με το πρόσχημα της τηλεεκπαίδευσης, μικρά νησιά όπως Φολέγανδρος, Σίκινος κλπ. στα οποία δεν υπήρχε λόγος να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Επίσης για ακόμα μια φορά τονίστηκε η ανάγκη μόνιμων προσλήψεων εκπαιδευτικών και στηλιτεύτηκε η κυβερνητική πολιτική της για πρώτη φορά πρόσληψης τριμηνιτών αναπληρωτών.

 

 

   Ακόμα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισκέφθηκε το κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Φηρά, όπου στη συζήτηση με τον τοπικό προϊστάμενο, έγινε αλληλοενημέρωση για την ειλημμένη απόφαση συρρίκνωσης του Οργανισμού, αφού ήδη έχει δρομολογηθεί το κλείσιμο πολλών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ εφαρμόζεται και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μεγάλης μερίδας υπαλλήλων. Στη Σαντορίνη ήδη στο υποκατάστημα του Εμπορείου, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς των Κυκλάδων, οι δύο υπάλληλοι έγιναν ένας, ενώ η διανομή ανατέθηκε στο κατάστημα των Φηρών. Επίσης στα Φηρά μετά την εθελουσία έξοδο από 10 υπάλληλοι έμειναν 7. Τους ενημερώσαμε για το σύνολο των ενεργειών και των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα καθώς και από τις απαντήσεις τόσο του Υπουργείου και της Γεν. Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, όσο και της κεντρικής διοίκησης των ΕΛΤΑ, όπου διαφαίνεται καθαρά η απόφαση συρρίκνωσης του Οργανισμού με φόντο την ιδιωτικοποίηση του.

Τέλος ο Νίκος Συρμαλένιος έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στο ραδιόφωνο 106,4 fm και στο Δημήτρη Πράσσο, όπου συνοπτικά εξέθεσε τα παραπάνω ζητήματα, όπως προέκυψαν από τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς φορείς”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *