ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “Η ΜΟΥΣΑ ” ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “Η ΜΟΥΣΑ ” ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 mouses 2

  Για 8η συνεχόμενη χρονιά το Πνευματικό Κέντρο “Μέγαρο Γκύζη” φιλοξένησε το Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό, που διοργάνωσε και φέτος η Καλλιτεχνική Ένωση “Η Μούσα”.

Από τις 3 μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου,  έγινε μια όμορφη γιορτή της κλασσικής μουσικής, η οποία ολοκληρώθηκε με τη λαμπρή βραδιά βράβευσης και συναυλίας των νικητών.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν οι διακεκριμένοι βραβευμένοι μουσικοί – Ναταλία Κορσάκοβα (Γερμανία), Δρ ΑλέξηςΜιρόσνικοβ (Ελλάδα/Ρωσία), Ιωάννης Ελεφάντις (ΗΠΑ/Ελλάδα), Κωνσταντίνος Γρηγορίου (Ελλάδα) και Νίνα Πατρικίδου (Ελλάδα/Ρωσία). Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο πολυβραβευμένος τσελίστας Χριστοφόρ Μιρόσνικοβ (Ελλάδα/Ρωσία), οποίος είναι  και βασικός εμπνευστής του διαγωνισμού. Μαζί με την Ναταλία Μιρόσνικοβα πραγματοποίησαν την ιδέα να διοργανωθεί Διεθνής Διαγωνισμός για Νέους Μουσικούς στη Σαντορίνη, με σκοπό να υποστηριχθούν και να προωθηθούν νέα ταλέντα.

Ο Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Ένωσης “Η Μούσα” και μέλος της Κριτικής Επιτροπής Δρ Αλέξη Μιρόσνικοβ δήλωσε ότι “σαν οργανωτής και ιδρυτής αυτού του διαγωνισμού, θέλω να σας πω ότι χαίρομαι  ιδιαίτερα που ο διαγωνισμός μας αναπτύσσεται και γίνεται πιο  ισχυρός.  Αν, για παράδειγμα, πριν κάναμε διαγωνισμό μόνο για πιανίστες, φέτος πήραν μέρος βιολιστές, τσελίστες, πνευστά όργανα και μουσική δωματίου από Ουγγαρία, Ρουμανία, Αγγλία  Πολωνία, Λιθουανία , Ρωσία κ.α. Μόνο από την Ελλάδα πήραν μέρος 18 άτομα! Συνολικά φέτος είχαμε 45 αιτήσεις από 17 χώρες. Θέλω να υπογραμμίσω, όπως και οι προηγούμενοι διαγωνισμοί, έτσι και ο φετινός ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, και έτσι γράψαμε ακόμα μία σελίδα στην ιστορία των διεθνών διαγωνισμών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν τέλεια προετοιμασμένοι, επιδεικνύοντας υψηλό επαγγελματισμό. Για μας, αυτό σημαίνει πως είμαστε σε σωστό δρόμο, πως παράγουμε σοβαρό και ακέραιο έργο για το μέλλον”.
mouses

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε  με τις ερμηνείες νεαρών μουσικών από την Ισπανία βιολίστρια Jennifer Panebiancodel Monaco( χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα “RisingStar”),βιολίστρια ρωσίδα Marfa Rodina (ασημένιο μετάλλιο) και πιανίστα Ελληνίδα Αχιλλία Μαχφούντ-Γεωργακοπούλου (χάλκινο μετάλλιο).

Από τους μεγαλύτερους σε ηλικία  συμμετέχοντες, Νικητές του Διαγωνισμού(1ο Βραβείο)ήταν η Ρωσίδα Elizaveta Lobacheva (φλάουτο ), η Ουγγαρέζα Zsofia Mohai (όμποε) και  βιολιστής από τη Ρουμανία  Stefan Aprodou.

2οΒραβείο πήρανε οι πιανίστες QiawenZhao(China) και Maria Hamalainen (Finland),καιΈλληνες μουσικοί, κλαρινετίστας Θωμάς Μπίκας και ο τρομπονίστας Γιάννης Μπόντης.

3ο Βραβείο πήρανε η πιανίστα από Ρωσία Anya Shchebeneva και πιανίστα από Λευκορωσία Yana Bahrantseva, και ελληνίδα Βασιλική- Μυρτώ Στάμου(κλαρινέτο).

Οι ερμηνείες των νικητών του διαγωνισμού προκάλεσαν σε όλους άριστες εντυπώσεις. Ιδιαιτέρα ευχάριστο ήταν το θερμό χειροκρότημα επιβράβευσης του κοινού. Οι νεαροί μουσικοί κατέκτησαν τα έπαθλα τους έντιμα, με την εργασία τους, το ταλέντο τους, την αγάπη τους στη μουσική και την προσοχή των καταπληκτικών παιδαγωγών τους.

Και τώρα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν:

Το Πολιτιστικό Κέντρο “Μέγαρο Γκύζη” και ιδιαίτερα τον Επίσκοπο Παπαμανώλη και το Σεβ. Φραγκίσκο της Καθολικής Εκκλησίας για την παραχώρηση της αίθουσας αυτής, το Παράρτημα του Εθνικού Ωδείου της Σαντορίνης και το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, τον Κύριο Χριστόφορο Ασιμή, όπως επίσης: “Κάνναβα Ρούσος”, ξενοδοχείο “Κορωνιός” και ανθοπωλείο “Μαργαρίτα”για την υποστήριξή τους.

Θέλω να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κυρία Irina Bagdassarova και στον σύζυγό της Λάμπρο  Μπαρδζόκα, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας από το ξεκίνημα του διαγωνισμού μας, και όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξή του.

Επίσης εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Κύριο Μανώλη Λιγνό, ο οποίος κάθε χρόνο, δηλαδή για 8η συνεχόμενη χρονιά, δίνει δείγματα φιλοξενίας στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και δημιουργεί γιορταστική ατμόσφαιρα στη δεξίωση στο Λαογραφικό του Μουσείο, μετά τη λήξη του Διαγωνισμού.

Δρ. Αλέξης Μιρόσνικοβ, Πρόεδρος  και

Ιδρυτής του Διαγωνισμού “Η Μούσα”.