ΔIEKΔΙΚΗTIKOTHTA: I am ok, you ‘re ok!

H ειδική συνεργάτις του santonews, κ. Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc).

H ειδική συνεργάτις του santonews, κ. Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc).

Γινε διεκδικητικος, μπορεις!

 

Άρθρο της επιστημονικής συνεργάτιδας της Santonews κ. Δήμητρας Καρατώλου. Η Δήμητρα Καρατώλου είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc). Το 2007 δημιούργησε την HR Passport, μέσω της οποίας δρα ως coach στις επαγγελματικές και προσωπικές αναζητήσεις όλων των ηλικιών.
www.hrpassport.gr

Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Απόγευμα στο γραφείο, παραμονή της άδειάς σας. Ετοιμάζεστε να φύγετε, όταν ο προϊστάμενος σας φέρνει έναν πάκο χαρτιά και σας λέει ότι πρέπει να διεκπεραιώσετε άμεσα αυτές τις υποθέσεις. Πώς αντιδράτε;
Α) Καταπίνω το θυμό μου, κάθομαι μέχρι και αργά και παίρνω όσα δεν πρόλαβα και μαζί στην άδειά μου….
Β) Αστράφτω και βροντάω, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Φωνάζω και του λέω να τα διεκπεραιώσει μόνος του!
Γ) Του λέω ότι ευχαρίστως θα τα κάνω, μόλις επιστρέψω όμως. Κάνω μια πρώτη οργάνωση της δουλειάς πριν να φύγω.

Ποια απάντηση θα σας ταίριαζε καλύτερα; Επιλέξτε ρεαλιστικά, σκεπτόμενοι τις πραγματικές αντιδράσεις σας και όχι το τι θα θέλατε να ισχύει. Αν επιλέξατε το Α, μήπως αντιδράτε κάπως παθητικά αφήνοντας τις περισσότερες φορές στην άκρη τα δικαιώματά σας; Αν επιλέξατε το Β, ένα σεμινάριο διαχείρισης θυμού και επιθετικότητας ίσως ήταν χρήσιμο. Αν επιλέξτε το Γ, συγχαρητήρια, είστε στον ισορροπημένο δρόμο της διεκδικητικότητας.

ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Θετική στάση, ισορροπία, ανοικτή επικοινωνία, αλληλοσεβασμός… Ποιος δεν θα ήθελε τα στοιχεία αυτά στην καθημερινή του επαφή με τους άλλους; Κάποιες φορές στη ζωή μας αντιδρούμε επιθετικά, άλλες παθητικά. Το ζητούμενο είναι όμως να προστατεύουμε τις ανάγκες και τα θέλω μας, χωρίς να καταπιέζουμε ή να μειώνουμε τους άλλους. H διεκδικητικότητα μεταξύ ενηλίκων περιλαμβάνει αμφίδρομα τα εξής δικαιώματα:

  • Να εκφράζω τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τη γνώμη μου και να ζητώ αυτά που θέλω.
  • Να έχω την επιλογή να μην αναλαμβάνω την ευθύνη για τους άλλους, τα συναισθήματά τους και τα προβλήματά τους.
  • Να λέω «ναι» ή «όχι»,  χωρίς να νιώθω ένοχος.
  • Να μην συμπαθώ κάποιον.
  • Να κάνω λάθη.
  • Να λέω «δεν θέλω» αντί να καλύπτομαι πίσω από ένα ενοχικό «δεν μπορώ».

«Μα καλά, αυτό δεν σημαίνει να είσαι πολύ εγωιστής;», ακούω κάποιες φορές ως coach. Το να εκφράσεις τις ανάγκες σου δεν σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν 100%. Όπως εμείς έχουμε δικαίωμα να πούμε όχι, το ίδιο έχουν και οι άλλοι. Και το να ακούσουμε ένα «όχι» και να το αποδεχτούμε χωρίς θυμό και αντίποινα προς τους άλλους, θέλει κι αυτό την εξάσκησή του.

Οι διεκδικητικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα δύσκολα πιο νηφάλια, γιατί νιώθουν δυνατοί να τα διαχειριστούν. Δεν απειλούνται από το παραμικρό και τον καθέναν. Παίρνουν την ευθύνη της ζωής τους και δεν αφήνονται στη μοίρα. Πιο άμεσα και αποτελεσματικά βλέπουν το πώς μπορούν να καλλιεργήσουν κοινό έδαφος σε μια διαφωνία και να διαπραγματευτούν τη συμφωνία. Αντί να αφεθούν σε μια συναισθηματική πειρατεία με σημαντικές απώλειες και κανένα αποτέλεσμα.

Πεντε απλα βηματα για ενα ξεκινησετε τη νεα χρονια πιο διεκδικητικα:

Γράψτε αναλυτικά τα θέλω και τις ανάγκες σας. Μπορείτε να καταγράψετε και τι σας έχει ενοχλήσει σε κάποιες περιπτώσεις και δια της εις άτοπον να καταλήξετε στο τι κρατάτε ως στόχους.

ΜΗΝ ΑΠΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ

» Μην απολογείστε συνεχώς και για όλα. Κουράζει και εσάς και τους άλλους…

» Μην περιμένετε να αναγνωρίσει ο άλλος με μια μαγική κρυστάλλινη μπάλα τις ανάγκες σας, πείτε τις ρητά.

» Εκφράστε τα συναισθήματά σας, αλλά χωρίς να θίξετε τον άλλο με κατακρίσεις και επιθέσεις. Εξωτερικεύστε ακόμα και το θυμό σας με σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου. Δίνει άραγε ακόμα και στον εαυτό του αυτό που ζητάτε να δώσει σε εσάς; Παρατηρήστε το!

» Κάντε ανά πάσα στιγμή ένα συναισθηματικό check-in: «πώς νιώθω στο εδώ και τώρα;», «είμαι με αυτούς που θέλω;», «κάνω αυτό που θέλω;».

Στη ζωή αυτή δεν παίρνουμε πάντα όσα αξίζουμε. Παίρνουμε όμως πολύ πιο συχνά όσα διεκδικούμε!