ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟ
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου (Βίντεο στο τέλος)
Διατηρούνται τα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης στα νησιά, προς εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιωτών. Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.
Όπως ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής, σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά και από το οργανόγραμμα που υπάρχει μέχρι σήμερα για τα γραφεία του ΕΦΚΑ, σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και σε άλλες νησιωτικές περιοχές, δεν φαίνεται να διατηρούνται. Σημειώνεται ότι σε αρκετά νησιά υπήρχαν υποκαταστήματα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως ΙΚΑ, τα οποία καταργήθηκαν από το 2012 και μετά, δηλαδή από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ειδικότερα για τις Κυκλάδες, όπου υπάρχουν σήμερα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης στην Άνδρο, στη Μήλο, στη Σέριφο κλπ., αυτά τα γραφεία με το νέο οργανόγραμμα δεν φαίνεται να διατηρούνται. Αντιθέτως, αναφέρεται στο ογρανόγραμμα ότι αυτά τα νησιά θα υπάγονται σε τμήματα είτε άλλων νησιών του ίδιου Νομού είτε ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.
Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εάν καταργηθούν τα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης, θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα, διότι, πρώτον, εξαιτίας της υποβάθμισής τους από υποκατάστημα σε γραφείο χάθηκαν πολλές αρμοδιότητες και μάλιστα σε περιοχές που υπάρχει πληθώρα εργατικού δυναμικού, όπως στη Μήλο. Δεύτερον, η ταλαιπωρία των κατοίκων θα είναι μεγάλη, καθώς οι κάτοικοι θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στις έδρες των τμημάτων ή των διευθύνσεων, όπου φέρεται να ανήκουν από εδώ και στο εξής, με μεγάλη σπατάλη χρόνου και πολλά έξοδα. Επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η ανησυχία και η αναστάτωση ότι για άλλη μια φορά υποβαθμίζεται η νησιωτικότητα, θα θέλαμε μια σαφή απάντηση. Και αυτό είναι απαίτηση όλων των νησιωτών Βουλευτών, όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά και άλλων περιοχών της νησιωτικής Ελλάδας, όπου αυτό το ζήτημα τίθεται σε αμφισβήτηση, δηλαδή εάν θα υπάρχουν έστω αυτοί οι πυρήνες των γραφείων κοινωνικής ασφάλισης, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους, χωρίς να μετακινούνται».
Ο Ν. Συρμαλένιος επίσης ανέφερε ότι ορισμένα νησιά, όπως είναι η Άνδρος ή η Μήλος, αποτελούν έδρες περιφερειακής ενότητας. Επίσης ανέφερε ότι οι αρμοδιότητες που θα έχουν αυτά τα γραφεία έχουν σημασία, καθώς θα πρέπει να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και να αφαιρούν τη μετακίνηση των πολιτών, διότι εάν οι αρμοδιότητες των γραφείων υποβαθμιστούν, γιατί θα υπάρξει αναβάθμιση των τμημάτων και των διευθύνσεων, τότε, προφανώς, θα υπάρχει πρόβλημα και θα διαπιστωθεί στην πράξη. Τόνισε ότι σαφώς τίθεται υπέρ της ηλεκτρονικής κάλυψης των αιτημάτων και μακάρι σε όλα τα ζητήματα να μπορούσε να λυθεί το θέμα αυτό, είτε μέσω των ΚΕΠ είτε μέσω των γραφείων. Μέχρις ότου εφαρμοστούν, όμως, οι διαδικασίες ηλεκτρονικής συναλλαγής, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ο βουλευτής Κυκλάδων έθεσε υπόψι του κ. Πετρόπουλου και ένα άλλο ζήτημα, που αφορά την Κέα, η οποία σήμερα εξυπηρετείται από το Λαύριο. Αν στο Λαύριο καταργηθεί, σύμφωνα με υπόδειξη που υπήρχε στο σχέδιο του οργανογράμματος, οι κάτοικοι της Κέας θα υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία. Επίσης, η Άνδρος, έτσι όπως τοποθετείται στο οργανόγραμμα, φαίνεται να ανήκει στην Τήνο, ενώ μέχρι σήμερα οι κάτοικοι εξυπηρετούντο στην ίδια την Άνδρο ή στην Αττική.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαντώντας στην τοποθέτηση του βουλευτή, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η ερώτηση δίνει την ευκαιρία να πληροφορηθούν οι νησιώτες την πολιτική που αναπτύσει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των νησιωτών. Ειδικότερα, ανέφερε: «Στις Κυκλάδες -για να περιοριστώ ως προς την ερώτησή σας- η Διεύθυνση στη Σύρο αναβαθμίζεται, ενισχύεται. Τα αποκεντρωμένα τμήματα της κοινωνικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ είναι βαθμίδα πιο αναπτυγμένα σε σχέση με τα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης, άρα με την ανάπτυξη αποκεντρωμένων τμημάτων στην Τήνο και στη Μύκονο έχουμε ακόμη καλύτερη ενίσχυση των δομών, γιατί εκεί δημιουργούμε αποκεντρωμένα τμήματα -επαναλαμβάνω, στην Τήνο και στη Μύκονο- και διατηρούμε τα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης σε όλα τα νησιά όπου υπήρχαν, δεν καταργείται πουθενά. Και στον βαθμό που μπορούμε να έχουμε και την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό για στελέχωση, θα αναπτύξουμε και άλλες τέτοιες δομές γραφείων κοινωνικής ασφάλισης στα νησιά, προκειμένου να έχουμε πραγματικά την καλύτερη, δυνατή, κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων στη νησιωτική χώρα. Αυτή είναι η πολιτική μας και γι’ αυτόν τον λόγο προβλέπουμε στο σχετικό οργανόγραμμα, το οποίο δεν είναι το τελικό, αυτό που ίσως διαρρέει από τις υπηρεσίες, γιατί το έχουμε δώσει σε όλα τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, να μας πουν και αυτοί τη γνώμη τους. Είναι μία επεξεργασία που γίνεται και με τη συμμετοχή των στελεχών και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ απ’ άκρου εις άκρον σε όλη τη χώρα. Δεν είναι, όμως, το τελικό».
Αναφορικά με το Λαύριο, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι δεν θα κλείσουν οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΦΚΑ. Το Λαύριο θα παραμείνει, θα ενισχυθεί με τις νέες λειτουργίες και θα εξυπηρετούνται όλοι οι φορείς. Το Λαύριο, από αυτήν την άποψη λοιπόν, θα αναβαθμιστεί και θα εξυπηρετεί και την Κέα”.