ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΑ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΝΟΥ

 

 

«Για να σωθεί το μοναδικό οικιστικό σύνολο της Οίας από την καταστροφή του τουριστικού ρεύματος προτείνουμε ένα σχέδιο δράσης με συνδυασμό θεσμικών, δηλαδή νόμιμων παρεμβάσεων, που προϋποθέτουν κυρίως τοπική συνεννόηση αλλά όχι συμβιβασμούς ,σαν αυτούς που μας έφεραν  τα τελευταία χρόνια στη σημερινή δυσχερή κατάσταση:

 

 

  1. Η δημοτική αρχή οφείλει να απευθύνει πρόσκληση στις εταιρείες κρουαζιέρας ( εξωτερικού αλλά και αντιπροσὠπων τους) να  προχωρήσουν στον αυτοπεριορισμό των πωλήσεων εκδρομών στην Οία,στα 4 λεωφορεία ανά άφιξη πλοίου στο νησί ( ο μέσος όρος ανά πλοίο είναι περίπου 12 ).Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σημαντική αύξηση της τιμής  της εκδρομής, που θα περιλαμβάνει και το parking αλλά και μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στον οικισμό σε σχέση με ότι συμβαίνει σήμερα, αποφέροντας υψηλότερα κέρδη στις εταιρείες αυτές αλλά και στο Δήμο και τα καταστήματα της Οίας.

Προυπόθεση είναι η διαμόρφωση χώρων για στάθμευση λεωφορείων σε άλλα αξιοθέατα του νησιού στα οποία θα διαχυθούν οι εκδρομές που μέχρι σήμερα πήγαιναν στην Οία,και εφόσον τα κοινοτικά συμβούλια το επιθυμούν..

Γνωρίζοντας το ”δυσκίνητο”‘ των εν λόγω εταιρειών ως προς την λήψη αποφάσεων, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα μικρό σχήμα επαγγελματιών του χώρου,με μόνιμη παρουσία Αντιδημάρχου Τουρισμού σε αυτό,γνωρίζοντας άπταιστα αγγλικά,ώστε να πιέσει και στις έδρες των εταιρειών αυτών αλλά και στο Μαιάμι,στα πλαίσια του παγκόσμιου ραντεβού εταιρειών  κρουαζιέρας.

 

2.Οι αφίξεις πελατών κρουαζιερόπλοιων από το Αμμούδι  προς την Οία πρέπει να περιοριστούν στα 2 tenders ανά εταιρεία λέμβων,δηλαδή στα 250 άτομα ανά εταιρεία.

 

  1. Οι αφίξεις εκδρομέων από τα ”ημερόπλοια” Κρήτης  πρέπει να περιοριστούν  στα 15 λεωφορεία συνολικά ( με αναλογική εκπροσώπηση των εταιρειών) και στα 8 σε ότι αφορά τα πλοία από Παροναξία ( με αντίστοιχη αναλογική εκπροσώπηση των εταιρειών)

 

4.Τα ΚΤΕΛ οφείλουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση βάζοντας το τελευταίο πρωινό δρομολόγιο από Φηρά προς Οία ( που εξυπηρετεί κυρίως εργαζόμενους) στις 08.30, και από Οία προς Φηρά να ξεκινάει ξανά στις 13.00,αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την φθηνή μετακίνηση μεμονωμένων τουριστών κρουαζιερόπλοιων από την πρωτεύουσα προς την Οία.

 

5.Περιορισμός των ημερησίων εσωτερικών εκδρομών (day tour) στα 3 λεωφορεία ανα εταιρεία.

 

6.Το Sunset Oia οφείλει να εξαλειφθεί ακόμα και ως όρος πώλησης αν επιθυμούμε την επιβίωση του οικισμού αυτού.Προτείνουμε  για το ηλιοβασίλεμα μέχρι 15  λεωφορεία συνολικά ( με αναλογική εκπροσώπηση των εταιρειών ) αυξάνοντας σημαντικά την τιμή της εκδρομής και προτείνοντας άλλες περιοχές,με τις προυποθέσεις τις παραγράφου 1 ( χώροι στάθμευσης,τοπική αποδοχή αύξησης τουριστικού ρεύματος κλπ ).

Είναι επίσης απαραίτητο για την εν λόγω ὠρα της ημέρας ο περιορισμός του αριθμού των mini bus ,αλλά και τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ από τα Φηρά προς τον οικισμό (τελευταίο δρομολόγιο το καλοκαίρι  να είναι στις 17.00 )

 

Οι προτάσεις αυτές θα βοηθήσουν την Οία να ανασάνει,περιορίζοντας το τουριστικό ρεύμα, αποφεύγοντας  την ασφυξία που δημιουργείται καθημερινά στον πανέμορφο οικισμό, που εκθέτει ολόκληρο το νησί σε αποκρουστικά δημοσιεύματα.

 

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε οτι η ευρωπαική νομοθεσία δεν επιτρέπει την παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων ή την επιβολή φόρου ως μέσου αποτροπή της.

.Διαμέσου όμως των εταιρειών διακίνησης και  πωλήσεων εκδρομών,μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα ως προς τη σωτηρία του οικισμού.

Είναι επίσης σημαντικό,αν υπάρξει συμφωνία για μεγάλη αύξηση της τιμής κάθε τύπου εκδρομής προς την Οια,να υπάρξει ελαφριά διαφοροποίηση ανά εταιρεία,προς αποφυγή δημιουργίας εντύπωσης καρτέλ.

 

 

Μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν και σοβαρότατοι προβληματισμοί  ασφαλείας ως προς τις επιπτώσεις της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού ( και μάλιστα  ετερόγλωσσου ) σε περίπτωση φυσικής ή μη καταστροφής ( σεισμός, πυρκαγιά κλπ..)

 

 

Είναι αυτονόητο οτι απαιτείται  τοπική συνεννόηση ως προς το θέμα αυτό, που σημαίνει σημαντική υστέρηση εσόδων για τις εμπλεκόμενες εταιρείες ,για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων αυτών,μέχρι να δημιουργηθούν,με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής, εναλλακτικές πηγές εσόδων στο υπόλοιπο νησί.

 

Κυρίως όμως,απαιτείται πιστή,ευλαβική τήρηση των ποσοστώσεων από Συντονιστικό Οργανο κοινής αποδοχής,έτσι ώστε να δοθεί οριστική (;) λύση στο θέμα αυτό.

 

Κλείνοντας το άρθρο, επιθυμώ να ενημερώσω ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος του συνδυασμού Μεγάλη Σαντορίνη, που θα εμφανιστεί στην αντίστοιχη σελίδα στις 1 Φεβρουαρίου 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *