ΤΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ
Ψήφισμα της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων του ΣΕΓΑΣ των Κυκλάδων διάβασε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων. Στό ψήφισμα αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων εκφράζει την έκπληξη και τον προβληματισμό του για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού σχετικά με τη διοίκηση των ομοσπονδιών, επισημαίνοντας ότι η πρόταση νόμου της πολιτικής αθλητικής ηγεσίας για ζητήματα εκλογής των αιρετών οργάνων τους υπονομεύει την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία των αθλητικών ομοσπονδιών και αποτελεί απροκάλυπτη παρέμβαση στην εσωτερική τους λειτουργία.
Ακολουθεί το Ψήφισμα της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων εκφράζει την έκπληξη και τον προβληματισμό του για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού σχετικά με τη διοίκηση των ομοσπονδιών. Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου της πολιτικής αθλητικής ηγεσίας για ζητήματα εκλογής των αιρετών οργάνων τους υπονομεύει την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία των αθλητικών ομοσπονδιών και αποτελεί απροκάλυπτη παρέμβαση στην εσωτερική τους λειτουργία.
Οι αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών, οι οποίες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελούν το υπέρτατο δημοκρατικό όργανο το οποίο αποφασίζει για την επανεκλογή, την καθαίρεση ή την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας.
Ειδικότερα ο ΣΕΓΑΣ ακολουθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και προσαρμόζεται στις εκάστοτε τροποποιήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, IAAF, όπως κάνουν οι ομοσπονδίες σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, η IAAF επιτρέπει την πλήρη ελευθερία των μελών τους σε ζητήματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, επομένως, ταυτίζεται πλήρως με τη θέση του δευτεροβάθμιου οργάνου μας, δηλαδή της ομοσπονδίας, η οποία είναι αντίθετη με τις διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου εντοπίζοντας και ζητήματα της συνταγματικότητας.
Το πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού δεν είναι ούτε η ηλικία των διοικητικών στελεχών του ούτε ο αριθμός των θητειών τους. Είναι η υποχρηματοδότηση των ομοσπονδιών και η εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα η αθλητική ηγεσία αλλά και οι φορείς του αθλητισμού θα πρέπει να προβληματιστούν για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην ανάληψη διοικητικών ευθυνών. Αν αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση, θα διασφαλίσουμε την ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό, αυτό δηλαδή που το κατατεθέν νομοσχέδιο επιχειρεί με άκομψο τρόπο. Οι αλλαγές στους φορείς της κοινωνίας, άλλωστε, γίνονται από τα κάτω προς τα πάνω και όχι από τα πάνω προς τα κάτω».