ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ

 

«Δεν φαίνεται να συνδέεται και με την κατασκευή της πολύ αναγκαίας νέας μονάδας τελεφερίκ», λένε οι εφοπλιστές για την αύξηση στο Τελεφερίκ.

«Δεν φαίνεται να συνδέεται και με την κατασκευή της πολύ αναγκαίας νέας μονάδας τελεφερίκ», λένε οι εφοπλιστές για την αύξηση στο Τελεφερίκ.

Τη διαμαρτυρία τους για την αύξηση της τιμής εισιτηρίου μετάβασης με το Τελεφερίκ (ως γνωστόν το ποσόν της αύξησης, θα διατεθεί για τη λειτουργία του Νοσοκομείου) , εξέφρασε η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας. Όπως επισημαίνουν, η αναπροσαρμογή των τιμών, έγινε χωρίς πρότερη διαβούλευση, ενώ «δεν φαίνεται να συνδέεται και με την κατασκευή της πολύ αναγκαίας νέας μονάδας τελεφερίκ».

Η ανακοίνωση όμως περιέχει και μια ακόμα «προειδοποίηση» προς το Δήμο και το Ίδρυμα «Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού», που διαχειρίζεται το Τελεφερίκ. Όπως αναφέρουν οι εφοπλιστές, κάθε πολιτική  που οδηγεί σε αποφάσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών κρουαζιέρας, εκτός της αναγκαίας διαβούλευσης θα πρέπει να συνδέεται και «με τις προοπτικές κατασκευής της νέας εγκατάστασης τελεφερίκ, γιατί διαφορετικά θα οδηγήσει αναγκαστικά σε άλλες λύσεις, που θα είναι και εις βάρος της υπάρχουσας μονάδας, ένεκα της κατεύθυνσης των τουριστών στον Αθηνιό, αντί στη Σκάλα Φηρών – Γυαλό».

Η Santonews.com, πρέπει να σημειώσει πως πέραν της αυτονόητης αναγκαιότητας για διαβούλευση, έχει και η τοπική κοινωνία- δια των εκλεγμένων εκπροσώπων της- το δικό της δικαίωμα να καθορίζει όρους και προϋποθέσεις για τη χρήση και λειτουργία των υποστηρικτικών υποδομών της. Η αύξηση του εισιτηρίου του Τελεφερίκ, συζητείται για πάνω από ένα χρόνο και μόνο αιφνιδιαστική δεν μπορεί να θεωρηθεί, ενώ ο σκοπός της δεν είναι η αύξηση της κερδοφορίας του Ιδρύματος, αλλά η θωράκιση του νησιού σε ένα τομέα που ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ, θα συμβάλλει έμμεσα μεν, σημαντικά δε. Η προειδοποίηση λοιπόν, πως λόγω αυξημένης τιμής ενδεχομένως θα κατευθυνθούν οι τουρίστες στον Αθηνιό, αντί στον Όρμο των Φηρών, μάλλον δε είναι η αρμόζουσα. Κατά τα άλλα πάντως, η κατασκευή ενός δεύτερου Τελεφερίκ, είναι πάντοτε μια αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα και πρέπει ο Δήμος, το Ίδρυμα και οι εμπλεκόμενοι να δρομολογήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

 

«κ. Δήμαρχε και κ. Πρόεδρε,KROYAZIEROPLOIA ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ

 

Πληροφορούμεθα ότι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Λούλας και Ευάγγελου Νομικού» καθορίστηκαν νέες τιμές για τα εισιτήρια του τελεφερίκ για τους επιβάτες, με αποτέλεσμα να επέρχεται αύξηση κατά 25 %.

Η απόφαση ελήφθη χωρίς προηγουμένως την ενημέρωση – διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους Φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο της κρουαζιέρας.

Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι δικαιολογημένη, όταν μάλιστα δεν φαίνεται να συνδέεται και με την κατασκευή της πολύ αναγκαίας νέας μονάδας τελεφερίκ. Σήμερα, όπως γνωρίζετε, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προσέλκυσης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα που σημαίνει ότι, για να υπάρξει ανταπόκριση, πρέπει να εξασφαλίζονται ελκυστικοί όροι και προϋποθέσεις για τις διαχειρίστριες εταιρείες των κρουαζιεροπλοίων.

Η Ένωσή μας και τα μέλη της, επιδιώκουν να υπάρχει συνεννόηση και εξέταση κάθε θέματος με τους Φορείς που παρέχουν υπηρεσίες στα πλοία και στους διακινούμενους επιβάτες – τουρίστες. Η πολιτική αυτή της συνεννοήσεως και συνεργασίας θα θέλαμε να υπάρχει και από πλευράς του Φορέα που διαχειρίζεται το τελεφερίκ, καθώς και του αντίστοιχου για θέματα λιμένων – Λιμενικού Ταμείου.

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας απευθυνόμαστε σε εσάς κ. Δήμαρχε και προτείνουμε όπως, επειδή παρήλθε αρκετός χρόνος από την τελευταία μας συνάντηση στα Γραφεία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΝΑ και δεν είχαμε καμία μέχρι σήμερα ενημέρωση για αυτά που συζητήθησαν, υπάρξει νεότερη συνάντηση είτε στη Σαντορίνη, είτε στα Γραφεία της Ενώσεώς μας, προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά με τα προγράμματα και την πρόοδο των εργασιών, όσον αφορά τα αναγκαία έργα για την τουριστική ναυτιλία.

Στη συνάντηση αυτή σκόπιμο θα ήτο να παρευρίσκονται και οι αρμόδιοι Διοίκησης του Ιδρύματος που εποπτεύει το τελεφερίκ, ώστε να ανταλλάξουμε με την ευκαιρία και εκεί τις απόψεις, τόσο στο θέμα που έχει σχέση με την τιμολογιακή πολιτική, όσο και για τα μελλοντικά σχέδια της εγκατάστασης – μονάδας, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε νέα και σύγχρονη τεχνική μορφή.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι, οποιαδήποτε πολιτική που οδηγεί σε αποφάσεις που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των τουριστών που καταφτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια, από πλευράς τελεφερίκ, θα πρέπει να μην παραγνωρίζει το γεγονός ότι:

Είναι αναγκαία προηγουμένως η διαβούλευση με τους χρήστες.

Πρέπει να συνδέεται και με τις προοπτικές κατασκευής της νέας εγκατάστασης τελεφερίκ, γιατί διαφορετικά θα οδηγήσει αναγκαστικά σε άλλες λύσεις, που θα είναι και εις βάρος της υπάρχουσας μονάδας, ένεκα της κατεύθυνσης των τουριστών στον Αθηνιό, αντί στη Σκάλα Φηρών – Γυαλό.

 

Αναμένουμε να μας ενημερώσετε σχετικά με την προτεινόμενη συνάντησή μας.

 

Μετά τιμής».