ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ: ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΤΙΝΑΣ

ΑΝΟΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

 

 

santorinilogo1Το θέμα, είναι μάλλον περίπλοκο. Μια διαφημιστική απόπειρα, καμπάνια, project, ή όπως αλλιώς το αποκαλούν οι επαΐοντες της επικοινωνίας (ιδίως αν είναι τσάμπα- ή σχεδόν τσάμπα), πάντα ευπρόσδεκτη. Το θέμα όμως είναι αλλού. Τι;. Γιατί;. Πως;. Τι προβάλλεις;. Γιατί το προβάλλεις;. Πως το προβάλλεις;. Επειδή, πολλοί σε SMS και διαδικτυακά μηνύματα, ζήτησαν μια προσέγγιση. Θα δοθεί. Δύσκολη και υποκειμενική. Με σεβασμό στον κόπο των δημιουργών. Αλλά και στα λεφτά που ξοδεύτηκαν.
Εύκολες απαντήσεις υπάρχουν μόνο για τα δύο πρώτα ερωτήματα. Προβάλλεις τη Σαντορίνη, ως τουριστικό προορισμό. Γιατί;. Μα επειδή η ΔΕΗ, αφού βύθισε στο σκοτάδι το νησί, προκαλώντας ανυπολόγιστες απώλειες, αποφάσισε να φανεί ελεήμων. Πήρε λοιπόν μια καλή, αναγνωρισμένη εταιρεία και είπε: «Φτιάξτε μου ένα πρόγραμμα διαφημιστικής προβολής, μπας και εξιλεωθώ για τη ζημιά».

 

 

Ο ΚΑΝΤΙΝΙΕΡΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

 

 

Santorini_gilvy1Και η εταιρεία, το έκανε. Με τον ίδιο τρόπο που ένας καντινιέρης, ψήνει για χιλιοστή φορά κατεψυγμένο γύρο, τυποποιημένο λουκάνικο ή προψημένο μπιφτέκι. Τουτέστιν: Αν έλειπαν κάποια αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του νησιού, αν απουσίαζε η καλντέρα, ο υποψήφιος τον οποίο φλερτάρει το πρόγραμμα προβολής, θα μπορούσε να σκεφτεί τη Σίκινο, τη Γαύδο, την Κάσο ή τη Μεγίστη. Πανέμορφα μέρη. Αλλά καθένα με τη δική του ιδιοσύσταση.
Ο καντινιέρης, δεν πρόδωσε τη δουλειά του. Σωστά ψημένα, ήταν όλα. Αλλά τόσο άγευστα, άνοστα και συνηθισμένα, που μόνο μετά από μια νύχτα σε «after» θα πήγαινες να τα φας. Και μόνο για να κατευνάσεις τον απαιτητικό δαίμονα της πείνας που ξυπνάει από το αλκοόλ, την απώλεια ιδρώτα και την έκκριση αδρεναλίνης. Με άλλα λόγια: Η Σαντορίνη, άξιζε κάτι περισσότερο, κάτι καλύτερο, κάτι πιο διεισδυτικό, κάτι πιο ποιητικό, κάτι πιο αντιπροσωπευτικό. Αντί για όλα αυτά;. Κάτι βαρετό. Παρωχημένο. Διεκπεραιωτικό. Ένα λογότυπο, λίγο καλύτερο από προχειροφτιαγμένη σαχλαμάρα. Κάποια βίντεο, όπου το στιβαρό χέρι, το έμπειρο μάτι και η τεράστια τεχνογνωσία του σκηνοθέτη υπερισχύει της πραγματικής ομορφιάς και τελικά τη συνθλίβει. Σαν να τρως, σε καντίνα δίπλα σε μπουζουκάδικο, δηλαδή.
Όταν μάλιστα, έχεις δει το πανέμορφο βίντεο για την αλλαγή της χιλιετίας: https://www.youtube.com/watch?v=bVeNckqwB7E, αλλά και δεκάδες ερασιτεχνικά βίντεο στο διαδίκτυο, η δυσφορία μεγαλώνει.

ΕΝΑ ΓΑΛΑΖΙΟ ΗΜΙΚΥΚΛΙΟ

Και τι να πεις για το γαλάζιο ημικύκλιο που υποτίθεται πως εκπροσωπεί ως λογότυπο τη Σαντορίνη;. Ότι δε θυμίζει τίποτα ή πως περιορίζεται στο να θυμίζει κάτι;. Η άκρως συντηρητική γραμματοσειρά;. Αλλά και το «The one»;. Ας προσπεράσουμε το γεγονός πως η Σαντορίνη είναι ένα Αρχιπέλαγος που περιλαμβάνει τη Θήρα (16.000 κάτοικοι), τη Θηρασία (300 κάτοικοι), τις Καμένες (ένας κάτοικος) και το Ασπρονήσι. Ενδεχομένως, και τα ακατοίκητα Χριστιανά και την επίσης ακατοίκητη, Άνυδρο. Αλλά, «The one;». Αυτό μόνο;. Μοναδικό;. Αυθύπαρκτο;. Αδιαμφισβήτητο;. Διαχρονικό;.
Συμπέρασμα;. Κανένα. Αν ο Δήμος Θήρας, προσέτρεχε στους ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφους και κινηματογραφιστές που ζουν στο νησί, ένας καλός σκηνοθέτης θα έκανε «παπάδες». Αυτή η «By the book», προσέγγιση, αδικεί πρώτα τον εαυτό της, μετά το νησί και τέλος τους παρουσιαστές στην εκδήλωση του Μπελώνειου που απλόχερα, μοίραζαν ευχαριστίες ο ένας στον άλλο. Ψυχραιμία παιδιά!. Τη δουλειά σας κάνατε και πληρωθήκατε γι αυτήν!. (Το πόσο, ούτε το ξέρω, ούτε με νοιάζει).
Και αν ερωτευτήκατε τη Σαντορίνη, πιστέψτε με: είστε τόσο εχέμυθοι, που δεν το δείξατε καθόλου στο αποτέλεσμα. Απλά το είπατε!. Την επόμενη φορά, μη φοβηθείτε. Οι αρειμάνιοι πατεράδες, οι αγριωποί αδερφοί και οι κουτσομπόλες γειτόνισσες, ανήκουν στο παρελθόν. Άρα, ο έρωτας, σας επιτρέπεται. Αρκεί να τον δείξετε. Αλλά μην κάνετε πάλι ενάμισι χρόνο, για να της εξομολογηθείτε εμπράκτως τον έρωτά σας;. Το κορίτσι μεγαλώνει και μπορεί κανένας ηλιοκαμένος ψαράς να έχει ήδη κλέψει την καρδιά της.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ: http://santorinitheone.gr/