Site icon Santonews

ΧΩΡΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΘΗΡΑΣ

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

 

 

 

 

 

Την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων της Σαντορίνης, περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που επισυνάπτεται στη διαβούλευση, πρόκειται για τον ευρύτερο χώρο της υφιστάμενης χωματερής, όπου κατά μέγιστο χρονικό όριο πέντε ετών, θα γίνεται η διαχείριση μέχρι την εγκατάσταση της μονάδας οριστικής επεξεργασίας.

 

 

 

 

Το άρθρο 140 του Νομοσχεδίου με τον τίτλο: «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», αναφέρει:

“Διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Θήρας

Σε τμήμα της περιοχής «Αλωνάκι» του Δήμου Θήρας, μπορεί να εγκατασταθεί μονάδα μεταβατικής διαχείρισης αστικών αποβλήτων με δυνατότητα επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, η οποία εμφαίνεται με στοιχεία Α, Β, Γ, Δ, …, Κ, Λ, Μ, Α στο Διάγραμμα Ι του Παραρτήματος VII. Η εν λόγω μονάδα λειτουργεί μέχρι την υλοποίηση και την έναρξη λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της πενταετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος”.

 

 

Τα πρώτα σχόλια στη διαβούλευση πάντως, είναι αρνητικά, με χαρακτηριστικότερο εκείνο που αναφέρει:

“1) Βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.
2)Βρίσκεται 300 μέτρα από το ΔΑΠΠΟΣ- το κλειστό αθλητικό κέντρο Θήρας.
3) Βρίσκεται 800 μέτρα από το Γενικό Λύκειο Θήρας 4)Βρίσκεται λιγότερο από 50 η και 100 μέτρα από αγορές τροφίμων- φαρμακεία τράπεζες- ξενοδοχεία- πολιτιστικούς χώρους -μεταποιητικές μονάδες τροφίμων 5)Υποβαθμίζει το λεγόμενο “φρύδι «της καλντέρας- γεωλογικό θαύμα παγκόσμιας ακτινοβολίας στην είσοδο της πρωτεύουσας Φηρά

6)Υποβαθμίζει έναν από τους ελάχιστους χώρους περιπάτου του νησιού επί της ευθείας Φηρών-Πύργου, 7)Μειώνει τις εμπορικές αξίες των πολυπληθών ακίνητων περιουσιών 8)Εφάπτεται του κεντρικού οδικού άξονα του νησιού και δη στο πλέον πολυσύχναστο σημείο του

Στο παρελθόν εγκρίθηκε από την πολιτεία ο καταλληλότερος χώρος για την εγκατάσταση. Η πρόταση του άρθρου 140 είναι καταστροφική για τη Σαντορίνη. Θα διασυρθεί το νησί για αυτήν την επιλογή παγκοσμίως και σίγουρα θα προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων”.

Exit mobile version