ΜΠΛΕ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

ΜΠΛΕ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

 

 

Η σχολική ποδιά, καταργήθηκε το 1982 (πηγή http://www.egnomi.gr/content/data/multimedia/images//REPORTAZ%20GNWMHS/SXOLIKES_PODIES_215.jpg)

Η σχολική ποδιά, καταργήθηκε το 1982 (πηγή φωτό http://www.egnomi.gr).

Το Φλεβάρη του 1982, η τότε κυβέρνηση, με Υπουργό Παιδείας το Λευτέρη Βερυβάκη, παίρνει μια ρηξικέλευθη απόφαση: καταργεί τη σχολική ποδιά. Πέρα από τα διεσταλμένα μάτια των αρένων μαθητών –τις πρώτες μέρες τουλάχιστον- από τους ενδυματολογικούς πειρασμούς που μπήκαν με ορμή τσουνάμι στα σχολεία, η μεταρρύθμιση Βερυβάκη, είχε κάμποσα ακόμα θύματα. Ήταν οι προνομιακοί προμηθευτές σχολικής ποδιάς- ανάμεσά τους το θρυλικό ΜΙΝΙΟΝ- που είχαν κάνει τις παραγγελίες τους σε μπλε ύφασμα για τις ανάγκες της επόμενης σχολικής χρονιάς. Λέγεται μάλιστα, πως γνωστός μόδιστρος της εποχής που παρήγαγε σινιέ ποδιές σχεδόν καταστράφηκε, επειδή είχε ήδη παραγγείλει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα, μπλε υφάσματος. Ο μυστακοφόρος Βερυβάκης, όμως τον πρόλαβε και τα σινιέ σχολικά μοντέλα δεν ράφτηκαν ποτέ.

O X. Παππαάς, ήτο νέος και άμυλαος, όταν ήτο ναζιστής. (Φωτό ατπό το Έθνος).

O X. Παππαάς, ήτο νέος και άμυλαος, όταν ήτο ναζιστής. (Φωτό ατπό το Έθνος).

Το ίδιο κινδυνεύουν να πάθουν –αν δεν το έχουν ήδη πάθει- και οι προμηθευτές ενδυμάτων. Εκεί που είχαν κάνει ένα αξιοσέβαστο στοκ σε μαύρα μπλουζάκια και παντελόνια παραλλαγής, κινδυνεύουν να τους «σκάσουν» οι ακάλυπτες επιταγές και να τους μείνουν στο ράφι οι παραγγελίες. Γιατί ποιος να φορέσει τέτοια ρούχα σήμερα;. Εδώ ολόκληρος Μιχαλολιάκος, αποκήρυξε τα πάντα (κείμενα, καταστατικά, ναζιστική ιδεολογία) ενώ ο υπαρχηγός Παππάς δήλωσε μικρός και άμυαλος δικαιολογώντας τις νεανικές ναζιστικές του φωτογραφίσεις και τους φυλετικούς όρκους, ενώ είναι μάλλον  παθιασμένος συλλέκτης σε ότι αφορά Στα κράνη των  SS και τα «κενά περιεχομένου μπουκάλια» με τη μούρη του Μουσολίνι αλλά και τα πορτραίτα του Χίτλερ (μάλλον εισέβαλαν στην Ελλάδα αυτά το καλόπαιδα, αν θυμάμαι καλά). Οπότε τι να σου κάνουν πια, τα άμοιρα «λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες».  Στράφηκαν σε πιο politically correct αποχρώσεις, όπως το ροζ, το εμπριμέ και το «βυζαντινέ» κίτρινο.

Και το κλου – όπως και αφορμή για το γραπτό- ήταν τύπος με παντελόνι παραλλαγής που έσπευσε να πει: «Όχι ρε παιδιά, δεν είμαι Χρυσαυγίτης, κυνηγός είμαι». Αλλά το ερώτημα παραμένει: πως διάολο σκόρπισε τόση μαυροντυμένη τεστοστερόνη;. Που εξαφανίστηκε;.