BINTEO:ΕΝΑΣ ΟΔΥΝΗΡΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΓΓΙΞΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ

 

 

“Ένα ακόμα ξενικό θαλάσσιο είδος η Μέδουσα Rhopilema nomadica παρατηρήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Καλντέρας. Η μέδουσα ταξίδεψε από τα τροπικά κλίματα του Δυτικού Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Οι πρώτες καταγραφές στη Μεσόγειο θάλασσα έγιναν στις αρχές του 1970.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στην εικόνα και την κίνηση του, θαλάσσιο ασπόνδυλο, σπάνιο για τα νερά των Κυκλάδων που πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ μαζί με δεκάδες άλλα ξενικά – τροπικά είδη.

Έχουν σημαντικό ρόλο στην θαλάσσια τροφική αλυσίδα καθώς τρέφονται µε πλαγκτόν, καρκινοειδή, μικρά ψάρια και άλλες μέδουσες, ενώ θηρευτές τους είναι οι τόνοι, οι καρχαρίες, οι ξιφίες, οι σολομοί και οι θαλάσσιες χελώνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την αναφέρει ως ένα από τους χειρότερους εισβολείς στα ευρωπαϊκά ύδατα λόγω του ιδιαίτερα οδυνηρού αγγίγματος της στην επαφή με τον άνθρωπο.

Οι παρατηρήσεις στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και αφορούν σε 2 δείγματα του είδους, το ένα σε βάθος 18 – 20 μέτρα και το δεύτερο στα 5 μέτρα βάθος, σε απόσταση 60 και 30 μέτρων από την ακτή αντίστοιχα.

Τα μεγέθη που παρατηρήθηκαν ήταν περίπου 35 με 40 εκατοστά.

Η παρατήρηση των μεδουσών στη Σαντορίνη έχει καταγραφεί στις αναφορές των ξενικών ειδών στο δίκτυο iSea.

Παρακαλούνται όσοι δουν το συγκεκριμένο είδος στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης να επικοινωνήσουν μαζί μας στο mailsantorini01@hotmail.com ή info@scubasantorini.com, εφόσον ταυτοποιείται η εικόνα με τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Καμπανός

Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *