BINTEO-ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΒΕΣΤΡΙΝΓΚΕ

Η “ΜΗ ΛΥΣΗ”, ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ

 

 

 

Στις αλήστου μνήμης εποχές, τότε που το όνομα Βεστρίνγκε περιβαλλόταν από μια μαγική άλω, επέστρεψε η Σαντορίνη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η οποία διοργανώθηκε -δόξη και τιμή- σε συνεργασία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ακούστηκαν πράγματα που για όσους ασχολούνται χρόνια με το πρόβλημα, σημαίνουν επιστροφή στο παρελθόν. Δηλαδή: Καύση απορριμμάτων με ανάκτηση ενέργειας. Ήγουν σχέδιο Βεστρίνγκε, Άσπρα Χώματα και τα συναφή. Χωροθέτηση;. Ασαφής. Στις επίμονες ερωτήσεις, ο κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος, απάντησε ότι δεν μιλάμε για “νέα μελέτη εντοπισμού” (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει) και πως “το θέμα της χωροθέτησης, είναι ήσσονος σημασίας, ενώ το μείζονος σημασίας είναι ο τρόπος αξιοποίησης των απορριμμάτων”.

Συμπέρασμα;. Η μπάλα, στην εξέδρα. Ο Δήμαρχος αγόρασε χρόνο για 2019 (-έτος εκλογών, θυμάστε;- τα τεύχη δημοπράτησης, πρόθυμος συνένοχος η ΔΕΗ ανανεώσιμες (κάτι πρέπει να δείξει ως “έργο- δραστηριότητα”) και όλοι ευχαριστημένοι. Το αγκάθι “δρομολογήθηκε”. Και όλο και κάποιος άλλος θα φταίει, για τα περιβαλλοντικά τραύματα της Σαντορίνης. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ήδη προσφέρθηκε.

Αλλά, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος των δηλώσεων του Δημάρχου. Μίλησε για καύση του υπολείμματος, που αλλιώς θα πήγαινε στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Μα αυτό δεν καίγεται!. Είναι το αδρανές ή αδρανοποιημένο υλικό που προκύπτει μετά την κομποστοποίηση (μετατροπή σε εδαφοβελτιωτικό των οργανικών απορριμμάτων) και την ανακύκλωση (γυαλιά, μέταλλα, πλαστικά) που πάνε για επαν-επεξεργασία. Τα υπόλοιπα, είναι μπάζα ή ένα -απειροελάχιστο- ποσοστό νοσοκομειακών υπολειμμάτων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να καούν!.

Συμπέρασμα;. Η μπάλα ξανά στην εξέδρα. Τα σκουπίδια, ανεξέλεγκτα στην καλντέρα. Και “μια ωραία, ατμόσφαιρα”, αντί για το απειλητικό φάσμα της επιζήμιας ατολμίας.

Και ως υστερόγραφο: Η Αντιπολίτευση, κατώτερη των περιστάσεων. Το ίδιο άτολμη, απούσα και κορυβαντιούσα πάνω στην ευθύνη των “Άλλων”. Ας το αναλογιστούν. Το οπίσθιο άλμα των 25 ετών στην ιδιότυπη αυτοδιοικητική χρονομηχανή, έχει ως καύσιμο και τα δικά τους επίμονα “Όχι”, “Άλλο”, “Αλλού” και τα ευγενικά χάδια στα αυτιά μελλοντικών ψηφοφόρων.

Μόνο οι γλάροι, χαίρονται. Εκτός από τον “Γλάρο Ιωνάθαν Λίβιγκνστον” ελπίζω.

Και τέλος, για το που θα πάνε τα απορρίμματα;. Ο κ. Ζώρζος, έχει δίκιο:  “το θέμα της χωροθέτησης, είναι ήσσονος σημασίας, ενώ το μείζονος σημασίας είναι ο τρόπος αξιοποίησης των απορριμμάτων”. Αλλά, ας υπερασπιστεί επιτέλους την άποψή του. Κάποιοι – και η Santonews, μεταξύ αυτών- θα στηρίξουν την απόφαση. Την όποια απόφαση χωροθέτησης. Αρκεί να βγει κάποιος και να την πει, ίσα και σταράτα. Ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει. Αρκετές παλλινδρομήσεις ζήσαμε.

ΑΛΛΑ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ. ΠΡΕΠΕΙ. ΕΧΕΙ  ΙΣΩΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *