ΜΠΑΙΝΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΑΝΑΡΧΟ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΒΡΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ AIRBNB& ΑΛΛΕΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ

 

 

 

 

santorini

 “Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, ερωτηθείς για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην ενοικίαση σπιτιών ιδιωτών σε τουρίστες, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στην βουλή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Η κατάθεση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που ρυθμίζει τους όρους και τη φορολόγηση των εισοδημάτων για τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα και σπίτια, που ενοικιάζονται σε τουρίστες, στα πλαίσια της σκιώδους οικονομίας, έρχεται επιτέλους να ρυθμίσει ένα θέμα το οποίο το ΞΕΕ, με αδιάλειπτες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, τοποθέτησε στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου.

Προσκομίζοντας εμπεριστατωμένα στοιχεία και μελέτες, αποδείξαμε τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η ανεξέλεγκτη ενοικίαση διαμερισμάτων ιδιωτών στην ποιότητα του τουρισμού και της ζωής στις γειτονιές, στην προστασία των καταναλωτών, στις τιμές των ενοικίων, αλλά και στα δημόσια έσοδα και την απασχόληση.

Ελπίζουμε το παρόν νομοσχέδιο να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας στον τουρισμό”.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σε τέτοιες μισθώσεις μπορεί να προβεί φυσικό και μόνον πρόσωπο, εγγεγραμμένο στο “Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων” που θα τηρείται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο αριθμός μητρώου που θα λάβει θα συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε ανάρτηση σε ψηφιακές πλατφόρμες και σε κάθε μέσο προβολής.

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:


1. Υποχρεωτική εγγραφή στο “Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων” και καταχώρηση του ΑΜ σε κάθε ανάρτηση ή διαφήμιση.
2. Κάθε φυσικό πρόσωπο (ΑΦΜ) μπορεί να καταχωρήσει στο “Μητρώο” και να εκμισθώνει το πολύ δύο (2) κατοικίες.
3. Οι κατοικίες θα πρέπει να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 9 τμ και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό αερισμό και θέρμανση.
4. Οι κατοικίες θα πρέπει να διαθέτουν νόμιμη πολεοδομική άδεια.
5. Η συνολική διάρκεια εκμίσθωσης της κάθε κατοικίας δεν θα υπερβάινει τις 90 μέρες ετησίως. Για τα νησία κάτω των 10.000 κατοίκων η συνολική διάρκεια εκμίσθωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 60 μέρες.  Εξαιρούνται όσοι ιδιοκτήτες έχουν ετήσιο εισόδημα από ακίνητα που δεν ξεπερνά τις 12000 ευρώ.
6. Οι κατοικίες εκμισθώνονται επιπλωμένες και χωρίς την παροχή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας εκτός από τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων.
7. Φορολογικά τα έσοδα από τις μισθώσεις αυτές θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογούνται αναλόγως.
8.Οι μισθώσεις αυτές απαλλάσσονται του ΦΠΑ.

Οι μισθώσεις που δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και αφορούν σε τουριστικά καταλύματα οιασδήποτε λειτουργικής μορφής πρέπει να είναι εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας.
Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5000 ευρώ, που διπλασιάζεται σε κάθε παράβαση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο μισθωτής θα πρέπει να υποβάλλει Δήλωση Περιουσιακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Το εισόδημα που θα αποκτάται από ενοικίαση ακινήτου μέσω Airbnb θα φορολογείται με βάση τις διατάξεις της φορολογίας των ενοικίων.

Σημειώνεται ότι ως βραχυπρόθεσμη μίσθωση ορίζεται η μίσθωση εκάστου ακινήτου που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων ορίζεται η μίσθωση εκάστου ακινήτου που δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, και στις οποίες υπέρβαση της διάρκειας τους (των 90 και 60 ημερών αντίστοιχα) επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος περί οικονομίας διαμοιρασμού, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι είχαν εισοδήματα κατά το φορολογικό έτος 2016 που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο από 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ή ατομική αγροτική δραστηριότητα”.

ΠΗΓΉ: http://traveldailynews.gr/news/article/63794

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *