ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ- ΒΙΝΤΕΟ

 

“Νίκος Συρμαλένιος: «Άμεσες και δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις 

της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ στη ΔΕΗ,

αλλά και στην μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών»

 

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα τα άμεσα μέτρα για τη ΔΕΗ

Άμεσες και δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ τόσο στην ίδια τη ΔΕΗ, που είναι η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, στους εργαζομένους της, αλλά και στην μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, που μίλησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα τα άμεσα μέτρα για τη ΔΕΗ.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Θα ήθελα και εγώ συνοπτικά να καταθέσω τη δική μου οπτική. Κατ’ αρχήν, θέλω να πω ότι δεν περιποιεί τιμή ότι η νέα διοίκηση της Δ.Ε.Η. δεν πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως επιτάσσει ο Κανονισμός της Βουλής, έστω και αν θα περνούσε με την πλειοψηφία. Φυσικά δεν αμφισβητώ τα προσόντα και τα βιογραφικά που ειπώθηκαν από άλλους συναδέλφους για το πρόσωπο του προέδρου, αλλά θα έπρεπε να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή.

Σήμερα, αυτό που γίνεται είναι μια διαδικασία ουσιαστικά νομιμοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. Αυτό επιχειρείται σήμερα με μια εσπευσμένη συζήτηση που καλώς γίνεται, αλλά ουσιαστικά επιχειρείται η νομιμοποίηση. Τι προτείνετε, τι κάνετε; Δεν προτείνετε μια συνολική στρατηγική για την Δ.Ε.Η. ή μάλλον προτείνετε, αλλά χλιαρά διαφαίνεται το που θέλετε να το πάτε. Φέρνετε ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων, που το μεγαλύτερο μέρος πλήττει τους καταναλωτές, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες.

Όπως και να υπολογίσετε τα νούμερα, βάλτε τα κάτω, αυξήσεις στην κιλοβατώρα, μειώσεις ΕΤΜΕΑΡ, μείωση του Φ.Π.Α. από το 13% στο 6%, που έκανε η δική μας κυβέρνηση και τα βάλετε όλα μαζί κάτω και τα συνυπολογίσετε, δεν βγαίνουν το 2,5 ευρώ τον μήνα, όπως λέτε, βγαίνει πολύ παραπάνω και θα το δουν οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίοι στους επόμενους λογαριασμούς τους.

Βεβαίως, υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά, πρώτον, δεν είναι αληθή τα στοιχεία που φέρνετε. Ειπώθηκαν πάρα πολλά και οι συγκρίσεις μεταξύ του κέρδους του 2014, τα 90 εκατομμύρια που ήταν 20 εκατομμύρια και τα 900 εκατομμύρια ζημιά σήμερα, που, όπως μας είπαν και άλλοι συνάδελφοι από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέσα εκεί υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια λογιστικές ζημιές χωρίς κανένα ταμειακό αποτύπωμα.

Δεύτερον και κυριότερο, δε μας λέτε πού το πάτε. Βεβαίως, διαφαίνεται ποιος είναι ο στόχος και το λέτε δειλά δειλά, «μερική ιδιωτικοποίηση», συγκρίνοντας τις δικές μας ιδιωτικοποιήσεις που κράτησαν το δημόσιο έλεγχο στον ΑΔΜΗΕ. Μιλάτε πιο καθαρά για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά, φυσικά και για την προοπτική που θέλετε να έχετε και για τον ΑΔΜΗΕ.

Τι κατάφερε, λοιπόν, συνοπτικά, η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από το 2015 έως το 2018;

Εγώ θα αναφερθώ σε εννέα σημεία, πολύ συνοπτικά, αποφάσεις – μέτρα μέσα σε περίοδο μνημονίων.

Πρώτον, μειώθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12%, μεσοσταθμικά, έναντι της αύξησης 60%, που είχαν φέρει οι κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2014.

Δεύτερον, μειώθηκε ο δανεισμός κατά 20%.

Τρίτον, αυξήθηκαν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, έγινε  διείσδυση στα Βαλκάνια και δραστηριοποιήθηκε η Δ.Ε.Η. σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέταρτον, υπήρξε εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους.

Πέμπτον, εξασφαλίστηκε ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα, στον κερδοφόρο ΑΔΜΗΕ και επιταχύνθηκαν οι διασυνδέσεις με τις Κυκλάδες και της Πελοποννήσου με την Κρήτη.

Έκτον, με το μνημόνιο συνεργασίας Δ.Ε.Η. – Υπουργείου Οικονομικών, προπληρώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Αυτό φέρνει ρευστότητα 480 εκατομμύρια στη Δ.Ε.Η. και έκπτωση στο δημόσιο.

Έβδομον, από ελλειμματικό ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, τον ΕΛΑΠΕ, κατά 800 εκατομμύρια, τον κάναμε πλεονασματικό.

Όγδοον, διαθέσαμε το 2017, από το πλεόνασμα, τριακόσια εξήντα εκατομμύρια για την αποπληρωμή των ΥΚΩ της περιόδου 2012 – 2015 και καλείστε εσείς τώρα να πληρώσετε, εάν θα το κάνετε, της περιόδου 2007 – 2011, τα 200 εκατομμύρια.

Ένατον, το οποίο αφορά ένα μέτρο 18 εκατομμυρίων αντισταθμιστικών οφελών από τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από το 2010 έως το 2014, τα οποία τα χρωστούσατε και τα αποδώσαμε εμείς στους λογαριασμούς των πολιτών.

Όλα αυτά, λοιπόν, μας αποκαλύπτουν σήμερα ότι με την πολιτική σας ξεδιπλώνετε, ουσιαστικά, την πολιτική – ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ., τον νεοφιλελευθερισμό και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που θα έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην επιχείρηση, που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και στο ενεργειακό σύστημα, όσο και στους εργαζόμενους αλλά και στην πολλή μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας.

Αυτό θα φανεί πάρα πολύ γρήγορα, παρά τα όσα μελοδραματικά, σήμερα, μας είπατε».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *