Site icon Santonews

“Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει βελτιώσεις. Πρέπει να αποσυρθεί!”.

ΚΚΕ για το Νομοσχέδιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

“Κατατέθηκε στη βουλή  το σχέδιο νόµου µε τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης”. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που παρέδωσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, είναι να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για διάλυση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και το χάρισµά τους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδιώτες.

Τι προβλέπει το προσχέδιο Νόμου:

  1. Καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ Δαφνί και ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση µε τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ.

  2. Βάζει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο «18 ΑΝΩ», στο «ΑΡΓΩ», στο «ΙΑΝΟΣ», στο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», σε δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

  3. Τη στιγμή που η χώρα μας έχει από τα χαμηλότερα – προς το παρόν – ποσοστά εισόδου στην χρήση ναρκωτικών ουσιών στην ΕΕ κι αυτό οφείλεται και στον ρόλο των 75 Κέντρων Πρόληψης και το ευρύ αντιναρκωτικό κίνημα, αντί να τα ενισχύσει τα κλείνει αφού δεν διασφαλίζεται μετά το 2027 η λειτουργία τους και δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχέδιο νόμου για το μέλλον των εργαζομένων σ’ αυτά!

  4. Φτιάχνονται προγράμματα-πυροτεχνήματα, µε ημερομηνία λήξης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς (όπως το πρόσφατο παράδειγμα µε τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση που έχει μόλις 18 μήνες διάρκεια αντιμετωπίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση σαν µια παροδική ανάγκη).

  5. Δίνουν γενναίες χρηµατοδοτήσεις για τη δηµιουργία νέων ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, µε τους ιδιώτες και κάθε λογής «φιλάνθρωπους», να αναλαµβάνουν αυτό που το κράτος θα έπρεπε να παρέχει. Μάλιστα τους εντάσσουν κάτω από τον ίδιο διοικητικό οργανισµό µε τις δηµόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι εξαγγελίες για τον Εθνικό Οργανισµό Πρόληψης και Αντιµετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) δεν έρχονται να απαντήσουν στις πραγµατικές ανάγκες που υπάρχουν σήµερα στο πεδίο των εξαρτήσεων, αλλά να υπηρετήσουν µια πολιτική µε βασικούς άξονες:

Οι ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους θυσιάζονται για ακόμη ΜΙΑ φορά στον βωμό του «κέρδους». Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ µε το πρόσχηµα της «ψυχιατρικής µεταρρύθµισης» και της «αποασυλοποίησης» βάζει ταφόπλακα στις δηµόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, σπρώχνοντας τον λαό στον ιδιωτικό τοµέα και στις διάφορες ΜΚΟ και ΑΜΚΕ. Το σχέδιο νόµου δεν στοχεύει ούτε στην ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε στη θεραπεία, ούτε στην κοινωνική επανένταξη. Η πολιτική αυτή εκπορεύεται αποκλειστικά από την πολιτική «κόστος – όφελος» και είναι κοµµάτι της «αντιναρκωτικής» πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν πιστά υπηρετήσει όλες οι µέχρι σήµερα κυβερνήσεις στη χώρα µας, βάζοντας η κάθε µία το λιθαράκι της στην υποστελέχωση και την υποχρηµατοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραµµάτων.

Κοινωνικοοικονοµικά ασθενέστερα στρώµατα, που αυτή τη στιγµή νοσηλεύονται στα δηµόσια ψυχιατρικά νοσοκοµεία ή βρίσκουν στήριξη σε δηµόσιες δοµές απεξάρτησης θα έχουν καθόλου, ή στην καλύτερη περίπτωση, ελάχιστες και χαµηλής ποιότητας παροχές, αφού δεν θα αντέχουν να αντεπεξέλθουν οικονοµικά, ενώ χρόνιοι ασθενείς και χρήστες θα µεταφερθούν σε άλλα µικρότερα άσυλα και προοπτικά ακόµα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες.

Το ΚΚΕ διαχρονικά αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αυξάνει τους νοσογόνους παράγοντες για την εµφάνιση ψυχικών προβληµάτων και για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Είναι επιστηµονικά αποδεδειγµένος ο καθοριστικός ρόλος των κοινωνικών παραγόντων όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, η εργοδοτική τροµοκρατία, η ανασφάλεια σε σχέση µε την ικανοποίηση αναγκών Παιδείας, Υγείας, στέγης, η φθορά αξιών, η αλλοτρίωση και ταυτόχρονα η ίδια η ανεπάρκεια Πρωτοβάθµιας Φροντιδας Υγείας που ευθύνεται κατά ένα ποσοστό για την αυξητική τάση της εκδήλωσης των ψυχικών διαταραχών που δεν ανιχνεύθηκαν και δεν αντιµετωπίστηκαν εγκαίρως.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ µε όλες µας τις δυνάµεις θα πρωτοστατήσουµε για:

Οι εργαζόµενοι, ο λαός, οι οικογένειες των χρηστών και των ατόµων µε ψυχικές διαταραχές, οι µαζικοί φορείς στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης δεν πρέπει να επιτρέψουν τις εξελίξεις που δροµολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ και να διεκδικήσουν υψηλού επιπέδου δηµόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης µε βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήµης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Exit mobile version