Site icon Santonews

Αυθαίρετες μετακινήσεις – μεταθέσεις υπαλλήλων Επιθεώρησης Εργασίας

ΕΡΩΤΗΣΗ Ν.ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ

 

 

  “Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο., Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με τις αυθαίρετες μετακινήσεις – μεταθέσεις υπαλλήλων που οδηγούν σε υποστελέχωση των περιφερειακών τμημάτων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές: Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΕπΕ) στις 05/01/2023, καταγγέλλονται οι αυθαίρετες αποφάσεις της Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίες έγιναν γνωστές τις παραμονές των Χριστουγέννων, και προβλέπουν αυθαίρετες μετακινήσεις και μεταθέσεις εργαζομένων.

Όπως γίνεται γνωστό, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας δεν περιορίστηκε μόνο στη διαμόρφωση των θέσεων ευθύνης κατά το δοκούν, αλλά πήγε ένα βήμα παραπάνω προχωρώντας σε αυθαίρετες και δυσμενείς μετακινήσεις και μεταθέσεις υπαλλήλων καταπατώντας όχι μόνο τον Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 103), επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά την επιχειρούμενη υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών, πέρα από την δικαιολογημένη σύγχυση και αναστάτωση που προκλήθηκε στις κατά τόπους Υπηρεσίες με τις ξαφνικές προφορικές εντολές για άμεσες μετακινήσεις υπαλλήλων, είναι και η περαιτέρω αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας κυρίως στην Αττική, τη στιγμή μάλιστα που συνεχώς αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα και οι καταγγελίες εργαζομένων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και για κακοποιητικές συμπεριφορές, άσκηση ψυχολογικής βίας και εκβιασμών εκ μέρους των εργοδοτών, αφήνοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους απροστάτευτους.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότιη ενίσχυση του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτήν.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότιείναι γνωστή η υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότιοι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές εργοδοτών έναντι εργαζομένων συνεχώς αυξάνουν.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότιτέτοιου είδους πρακτικές παραπέμπουν σε πρακτικές παρελθόντων ετών, πλήττουν και απαξιώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα ανακαλέσει τις αποφάσεις για υποχρεωτικές μετακινήσεις – μεταθέσεις υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας;

2. Θα στελεχωθούν οι νέες θέσεις ευθύνης με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες;

3. Θα υπάρξουν οι αναγκαίες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις;”. 

Exit mobile version