ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΡΟΥΒΑΚΗ

 

 

«Άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: σημαντική η συνεχής παρακολούθησή τους για την πορεία του ασθενή

 

Ένα πρωτοποριακό διαδικτυακό σεμινάριο με στόχο την εκπαίδευση σε σχέση με την αναγνώριση και την διαχείριση των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (XAΠ) ή Άσθμα, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του πνευμονολόγου κ. Ελευθέριου Βρουβάκη, Δ/ντη του Πνευμολογικού Τμήματος «Παναγία Οδηγήτρια» στον Πειραιά και επαγγελματιών υγείας από διάφορα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού όπως  τη Μήλο,  τη Σαντορίνη, τη Τήνο και την Αίγινα.

 

Συναντήσαμε τον πνευμονολόγο κ. Βρουβάκη, και μιλήσαμε μαζί του για το Άσθμα και τη ΧΑΠ και τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησής τους,  αλλά και για την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ίδιων των Επαγγελματιών Υγείας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βρουβάκη, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ και το Άσθμα είναι δύο από τα συχνότερα απαντώμενα αναπνευστικά νοσήματα που οι πνευμονολόγοι  καλούνται να αντιμετωπίσουν, τα λεγόμενα «αποφρακτικά νοσήματα». Πιο συγκεκριμένα, η ΧΑΠ είναι μία συχνή νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί και χαρακτηρίζεται από στένωση των αεραγωγών λόγω έκθεσης σε βλαπτικά σωματίδια ή αέρια, κατά κύριο λόγο το κάπνισμα.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν εμμένοντα συμπτώματα βήχα, δύσπνοιας, παραγωγής πτυέλων τα οποία στην πλειοψηφία περιορίζουν τη φυσική δραστηριότητα. Το Άσθμα, από την άλλη μεριά, αφορά σε ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, και παρά τη διαθεσιμότητα των θεραπειών, παραπάνω από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από άσθμα έχουν κακό έλεγχο της νόσου τους που περιορίζει ή υποβαθμίζει σημαντικά την καθημερινή ζωή τους.

 

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρουβάκης, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας να ενημερώνονται διαρκώς για τις νεότερες εξελίξεις στη διαχείριση των αναπνευστικών νοσημάτων. Το διαδικτυακό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από τη GSK, έδωσε την δυνατότητα σε Επαγγελματίες Υγείας από απομακρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά μας, οι οποίοι έχουν πολλές φορές λιγότερες ευκαιρίες για τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες, να ενημερωθούν αλλά και να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς. Παράλληλα, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα με γνώμονα πάντα την καλύτερη δυνατή φροντίδα του αναπνευστικού ασθενή.

 

Το Σοβαρό Άσθμα και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών

 

«Η αλλαγή στη θεώρηση του σοβαρού άσθματος υπό το πρίσμα των νέων βιολογικών θεραπειών αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Ο κατάλληλος ασθενής με σοβαρό άσθμα έχει δικαίωμα να μετέχει σε αυτή τη νέα εποχή»

 

Ένα από τα καίρια σημεία της συζήτησης του κ. Βρουβάκη με τους συμμετέχοντες, αποτέλεσε η αναγνώριση των ασθενών που πάσχουν από σοβαρό άσθμα. Στο διαδικτυακό σεμινάριο, έγινε ειδική αναφορά σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από συχνές παροξύνσεις ενώ βρίσκονται υπό θεραπεία με υψηλές δόσεις εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών και βρογχοδιασταλτικών.

 

Με στόχο την αντιμετώπιση αυτών των παροξύνσεων, οι ασθενείς λαμβάνουν αρκετά συχνά μέσα στο χρόνο συστηματική θεραπεία με στεροειδή από το στόμα. Δυστυχώς το τίμημα της συστηματικής χορήγησης στεροειδών από το στόμα είναι δυσανάλογα μεγάλο εξαιτίας των πολλών ανεπιθύμητων ενεργειών που επιβαρύνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ασθενών όπως η οστεοπόρωση, τα πολλαπλά κατάγματα, οι συχνές ευκαιριακές λοιμώξεις, οι καρδιακές και μεταβολικές παθήσεις.

 

Οι νέες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες δίνουν τη δυνατότητα, χάρη στις βιολογικές θεραπείες, να μην επιλεχθεί η συστηματική κορτικοστεροειδή θεραπεία, ως πρώτη επιλογή, όταν ο ασθενής επιδεινώνεται και η χρόνια θεραπεία κλιμακώνεται.

 

Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα μπορούν να επιλέξουν πλέον στοχευμένες βιολογικές θεραπείες, στόχος των οποίων είναι η μείωση των παροξύνσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες της συστηματικής χορήγησης των κορτικοστεροειδών. Οι καινοτόμες αυτές βιολογικές θεραπείες χορηγούνται σε μηνιαία βάση από ειδικό πνευμονολόγο, μετά από την κλινική αξιολόγηση του ασθενούς.

 

Τα τελευταία χρόνια, τα νέα επιστημονικά δεδομένα και οι σύγχρονες, καινοτόμες θεραπείες, έχουν δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες ιατρούς να εξατομικεύουν τη θεραπεία των ασθενών τους με σοβαρό άσθμα, με βάση συγκεκριμένους βιοδείκτες καθώς και τη γενικότερη κλινική εικόνα τους, επισημαίνει ο κ. Βρουβάκης.

 

Η   διαθεσιμότητα στη χώρα μας δύο στοχευμένων θεραπειών, αυτής με μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της ανοσοσφαιρίνης IgE και αυτής με αντίσωμα έναντι της ιντερλευκίνης IL-5 πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης από το γιατρό και μπορούν να βελτιώσουν εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής των ασθενών με σοβαρό άσθμα.

 

 

Το ενδιαφέρον της συζήτησης εστιάστηκε ιδιαίτερα στη θεραπεία με αντίσωμα έναντι της ιντερλευκίνης IL-5, με στόχο την αναγνώριση των κατάλληλων ασθενών και τη σύνδεση με τον ειδικό για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα μη ελεγχόμενο (δυο τουλάχιστον παροξύνσεις μέσα στο έτος), μπορούν να αξιολογηθούν από τον ειδικό ιατρό για την επιλογή της θεραπείας με αντίσωμα έναντι της ιντερλευκίνης IL-5, μέσω μιας γενικής εξέτασης αίματος. Ο αριθμός ηωσινοφίλων αίματος είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός δείκτης, με πολύ ισχυρή τεκμηρίωση από κλινικές μελέτες, για την αξία του τόσο ως διαγνωστικού, όσο και ως προβλεπτικού βιοδείκτη (της πιθανότητας ανταπόκρισης στη θεραπεία με αντίσωμα έναντι της ιντερλευκίνης IL-5).

 

Η σημασία της Παρόξυνσης ΧΑΠ στην εξέλιξη της νόσου

 

«Η έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς στον ιατρό με τα πρώτα σημάδια επιδείνωσης των συμπτωμάτων είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση της παρόξυνσης».

 

Η επιδείνωση συμπτωμάτων της ΧΑΠ μπορεί να συνιστά μία παρόξυνση της νόσου, η οποία βιώνεται από τον ασθενή ως έντονη (οξεία) δύσπνοια. Δεδομένου ότι οι παροξύνσεις της ΧΑΠ ενδέχεται να οδηγήσουν τον ασθενή ακόμα και στο νοσοκομείο, δεν πρέπει να τις αγνοούμε.

 

Κατά τη διάρκεια του webinar, ο κ. Βρουβάκης  ανέλυσε αρχικά τη διάγνωση, την αξιολόγηση της βαρύτητας και τη διαχείριση των παροξύνσεων στην οξεία φάση. Στη συνέχεια, διεξήχθη συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της χρόνιας νόσου και την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τον αριθμό των παροξύνσεων του ασθενή, ενώ τονίστηκε και η αναγκαιότητα της τακτικής επαναξιολόγησης των ασθενών.

 

Η ανάγκη αυτή προκύπτει καθώς πολλοί ασθενείς, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, λαμβάνουν μία θεραπευτική αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επισκέπτονται τον ειδικό γιατρό προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία της νόσου, την ανταπόκριση τους στην εκάστοτε θεραπεία και την πιθανή ανάγκη αλλαγής της υπάρχουσας αγωγής.

 

Στόχος της χρόνιας θεραπευτικής αγωγής της ΧΑΠ είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων και η πρόληψη των παροξύνσεων. Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου, επισημάνθηκε, επίσης, ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της ΧΑΠ περιλαμβάνει τη μέγιστη δυνατή βρογχοδιαστολή που επιτυγχάνεται με δύο βρογχοδιασταλτικά φάρμακα που χορηγούνται με μία εισπνευστική συσκευή. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, ο συνδυασμός διπλής βρογχοδιαστολής είναι αποτελεσματικότερος από έναν συνδυασμό μονής βρογχοδιαστολής και εισπνεόμενης κορτιζόνης, συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας όσο και στη μείωση των παροξύνσεων.

 

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς με ΧΑΠ, προκύπτει ότι οι ασθενείς με ιστορικό τουλάχιστον 1 ή 2 παροξύνσεων έχουν πολλαπλά οφέλη από την τριπλή θεραπεία που περιλαμβάνει δύο βρογχοδιασταλτικά φάρμακα και εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές στην ίδια συσκευή σε σύγκριση με τους συνδυασμούς διπλής θεραπείας. Αυτό το όφελος αντικατοπτρίζεται τόσο στη μείωση του κινδύνου παροξύνσεων, όσο και στην συνολική βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι ειδικοί ενημερώθηκαν ότι νεότερη θεραπεία συνδυάζει τα παραπάνω οφέλη με το απλούστερο δυνατό δοσολογικό σχήμα της μίας εισπνοής μία φορά την ημέρα, βοηθώντας τους ασθενείς να λαμβάνουν τακτικά την αγωγή τους χωρίς να παραλείπουν δόσεις και θα είναι διαθέσιμη από τις αρχές του επομένου έτους».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *