ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Λ. ΚΑΦΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

ΕΠΩΔΥΝΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ

 

KAFOYROS LOYKAS(Αίσχος και Ντροπή)

Αγαπητοί μου Φίλες και Φίλοι,

Πριν από ένα μένα περίπου είχα γράψει το παρακάτω σχόλιο σχετικά με το κυκλοφοριακό, το οποίο και πάλι παραθέτω μπας και το δουν αυτή την φορά οι αρμόδιοι – υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας. Τότε δεν ίδρωσε καν το αυτάκι κανενός, ένεκα του μεγάλου προεκλογικού πυρετού.

Ελπίζω και ευελπιστώ αυτή την φορά κάποιος τέλος πάντων να ευαισθητοποιηθεί και να κάνει κάτι.

Δεν πάει άλλο πια αυτή η κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας.

Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι για το 2014 οι αναμενόμενοι επισκέπτες στο νησί μας θα είναι πάρα πολλοί και αυτό έχει φανεί από πολύ νωρίς. Ήδη από τον Μάρτιο υπάρχει μια πολύ αυξημένη κίνηση. Και όμως δεν κάνουμε τίποτε απολύτως γι αυτό το γελοίο φαινόμενο (κυκλοφοριακό), που έχει πια καταντήσει και πάρα πολύ επικίνδυνο.

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα προτείνω λύσεις. Δόξα τω Θεό τόσοι όλοι στελέχωναν και θα συνεχίσουν να στελεχώνουν τον Δήμο Θήρας.

Ας φροντίσουν λοιπόν να πράξουν το αυτονόητο. Τι δηλαδή να πράξουν, που έπρεπε ήδη να το έχουν επιλύσει αυτό το πρόβλημα έστω και σε μικρή κλίμακα.

Εδώ και μερικούς μήνες κουραστήκαμε να μας ζαλίζουν με την προεκλογική τους καμπάνια. Όλοι είπαμε, ότι όλοι τους είναι άξιοι συμπολίτες μας. Όλοι τους απ ότι τουλάχιστον μας έλεγαν είχαν ένα και μοναδικό σκοπό, να πάει μπροστά αυτός τόπος που το αξίζει, όλοι τους για το καλό της Σαντορίνης.

Λυπάμαι αλλά εδώ θα τους στεναχωρήσω, γιατί κοντεύουν να έρθουν οι επόμενες εκλογές και οι εκλεκτοί μας ακόμη πανηγυρίζουν και χειροκροτούν.

Με αποτέλεσμα στο νησί μας να επικρατεί το απόλυτο χάος, ένα γενικευμένο και ανεξέλεγκτο πλέον μπάχαλο. Και τους προκαλώ να με διαψεύσουν.

Φίλες και Φίλοι,

Δεν θέλω να σας κουράσω αναφέροντας πάλι τα ίδια, γι αυτό επέλεξα να επισυνάψω και πάλι το ίδιο σχόλιο που είχα γράψει περί τα τέλη Απριλίου.

Όμως θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η αφόρητη τρελή κατάσταση συνεχίζετε να επικρατεί στα ίδια ακριβώς σημεία που είχα αναφέρει. Και αυτό το συμπέρανα κατόπιν προσωπικών μου επισκέψεων την περασμένη εβδομάδα σε διάφορα μέρη του νησιού μας. Όπως: Στην Οία αν πάει κάποιος, παρ ότι γεμίζει στην κυριολεξία από τουρίστες ειδικά τις απογευματινές ώρες ένεκα του ηλιοβασιλέματος, τα πράγματα και η όλη κατάσταση είναι πάρα μα πάρα πολύ καλή. Στο Καμάρι εξ ίσου τα ίδια, καθώς επίσης και στην Περίσσα, αλλά και σε άλλα χωριά.

Γιατί λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα τοπικά τους γίγνεσθαι, να μην ειπωθεί ένα μεγάλο μπράβο και θερμά συγχαρητήρια?

Ενώ στα παρακάτω μέρη που αναφέρω να αισθάνεσαι μια πολύ μεγάλη ντροπή.

Και μιλάμε για την πρωτεύουσα του νησιού και τους πέριξ οικισμούς που υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι η βιτρίνα κάθε τόπου, καθ ότι όλοι ανεξαιρέτως θα περάσουν από εκεί.

Κλείνοντας, θα ήθελα για πολλοστή φορά να αναφερθώ στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρακαλέσω θερμά σαν απλός πολίτης αυτού εδώ του τόπου, να βγουν επιτέλους έξω από τα γραφεία τους και αν χρειαστεί να κάνουν και τον τροχονόμο.

Ξέρετε τι έλεγα σήμερα πηγαίνοντας στα Φηρά περνώντας από πολλές συμπληγάδες ουρές τροχοφόρων? Ήθελα νάξερα ένας μα ένας από τους εκλεκτούς μας δεν μπορεί να βγει έξω να δει τι γίνεται ρε γαμώτο? Ως και ζέστη κάνει, τι μου κάθονται μέσα στα γραφεία. Αλλά ναι, φωνή βοώντος εν τη ερήμο. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, τι δυο δηλαδή που είναι 102…

Και εσείς όμως ρε Παιδιά των τοπικών ΜΜΕ, εδώ και δύο εβδομάδες μας έχετε τρελάνει στις ιστοσελίδες σας με τις σταυροδοσίες. Συγχωρέστε με αλλά εγώ έτσι το διάβαζα τόσες μέρες σε ολόκληρα κατεβατά. Έχω την αίσθηση με τόσους πολλούς σταυρούς θα αγιάσουμε όλοι. Για ταρακουνήστε τους και εσείς λίγο μπας και ακούσουν κάποιοι.

Αμ το άλλο? Ήρθε λέει η Κα Ρούλα Κορομηλά στην Σαντορίνη και μάλιστα έβγαλε και foto με το καπελάκι της. Πω, πω, πω, τι μεγάλο γεγονός αλήθεια. Κακώς που δεν ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπός μας, για να δώσει εντολή στους Ιερείς να χτυπήσουν ταυτόχρονα όλα τα καμπαναριά των εκκλησιών (και έχουμε πάρα πολλά), γι αυτή την μεγάλη τιμητική επίσκεψη.

Θα μπορούσα να πω πολλά πάνω σε αυτό, αλλά καλύτερα ας μην το κάνω. Τα μπανάκια της ήρθε να κάνει η αγαπητή Κα Κορομηλά.

Δεν πάμε μάλλον καθόλου καλά Παιδιά!!!

 

Σας ευχαριστώ πολύ,

Λουκάς Χ. Καφούρος

Ημεροβίγλι – Σαντορίνη

——————————–

«Και είναι ακόμη Απρίλης μήνας»

Αγαπητοί μου Φίλες και Φίλοι,

Επειδή κάποιος (και επιτρέψτε μου την λέξη) πρέπει να τους τα χώνει για τα καλά μπας και ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι, θα μιλήσω με την ωμή πλέον φρασεολογία.

Είναι μήνας Απρίλης, δεν μπορούμε δα να πούμε ότι γέμισε το νησί από ξένους επισκέπτες τουρίστες. Και όμως αυτή η κατάντια μέσα στην πόλη των Φηρών, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά είναι πλέον αφόρητη, γελοία και επικίνδυνη. Και αναφέρουμε στο κυκλοφοριακό.

Ήθελα νάξερα σε 1,2,3,4, μήνες που αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες, αλήθεια τι θα γίνει?

Πείτε μου, όσες φορές επιχειρήσατε να πάτε στην πόλη των Φηρών, που πήγατε, πως πήγατε, πως φύγατε, αν τελικά κατορθώσατε να πάτε.

Η κατάσταση πλέον έχει γίνει ανυπόφορη και πλήρως εκνευριστική. Δεν μπορεί πλέον ο Σαντορινιός να μετακινηθεί. Χειρότερα και από κέντρο Αθήνας θυμίζει.

Βλέπεις τους ανθρώπους να προσπαθούν να ξεφύγουν από την μέγγενη των τροχοφόρων πάσης φύσεως. Μια μεγάλη τρέλα, ένα χάος στην κυριολεξία.

Κάνει ο καθένας ότι θέλει, πάει όπου θέλει και σταματάει όπου θέλει. Και πολύ καλά κάνει ο κοσμάκης, αφού τον έχουν τρελάνει.

Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλές περιπτώσεις, όμως θα αναφερθώ σε 2-3, γιατί σας είναι γνωστά, αλλά δεν ξέρω ποιες είναι οι πρωτεύοντες.

Δρόμος Φηροστεφάνι Φηρά: Xαμός Κυρίου, ουρές τα τροχοφόρα, δεξιά αριστερά παρκαρίσματα, άντε να ξεμπλέξεις. Άντε και φτάνεις επιτέλους στην περιβόητη κεντρική πλατεία… ε, και.

Σίγουρα θα υποστείς κάποια σπρωξίματα και από πεζούς, αλλά και από τροχοφόρα. Και που να μιλήσεις? Που τα νεύρα όλων είναι στο κατακόρυφο ζενίθ?

Αν δε, επιλέξεις να απολαύσεις ένα καφέ στις καφετέριες, μην το κάνεις. Καλύτερα να πας σπιτάκι σου να ηρεμίσεις πρώτα και μετά φτιάχτoν και πιέστον μόνος σου. Αφού αν καθίσεις σε μία από τις καφετέριες θα πρέπει να βάλεις ωτασπίδες και ασφυξιογόνος μάσκες. Καταλαβαίνετε τι εννοώ…

Δρόμος έξω από το κέντρο υγείας: Εδώ γελάνε όλοι. Να βλέπεις πεζούς, αυτοκίνητα, λεωφορεία, μηχανάκια, groups από τουρίστες, ένα μάτσο χάλια όλοι…! Πολλές φορές δε, εμπλέκονται και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν κάποιους συνανθρώπους μας. Μία κατάσταση άκρως γελοία. Να βλέπεις τους αρχηγούς των groups με ένα σημαιάκι ψιλά, να προσπαθούν να περισυλλέξουν τους καημένους τους τουρίστες, μπας και καταφέρουν να τους ανεβάσουν την ανηφόρα του γυμνασίου.

Δρόμος Φηρών Κοντοχωρίου πηγαίνοντας για Οία: Εδώ οι άνθρωποι αμφιβάλω αν κοιμούνται. Και όσοι το καταφέρνουν? Μόνο με Lexotanil. Πρέπει να έχουν φτάσει στα όρια της τρέλας, αφού δεν μπορούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους.

Θα μπορούσα να αναφέρω ίδιες περιπτώσεις και ίδιες καταστάσεις που επικρατούν και στα υπόλοιπα χωριά, αλλά δεν θέλω να σας κουράζω.

Και όμως, δόξα τον Θεό οι υποψηφιότητες για τον Δήμο Θήρας? 5! ουκ ολίγες.

Εδώ και κάμποσες ημέρες αναρτώνται καθημερινά ανακοινώσεις με έργα που έχουν γίνει στις τοπικές κοινότητες της Σαντορίνης. Χιλιάδες ευρώπουλα, εκατομμύρια, αχάριστοι Σαντορινιοί. Φανταστείτε τώρα με τους 5 και τα 5 χρονάκια θητείας (αλήθεια τυχαίο το 5?), τι έργα θα γίνουν.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι, η Σαντορίνη μας είναι το δεύτερο νησί σε πληθυσμό στις Κυκλάδες. Και αν συνεχίσει έτσι θα πάρουμε και την πρωτιά. Και ερωτώ, πρέπει να χαιρόμαστε γι αυτό? Υπό άλλες συνθήκες, μα και φυσικά. Με τις σημερινές όμως?

Για λοιπόν μερικοί να αφήσουν κατά μέρους τους λεονταρισμούς, τις ευχολογίες, τις υποσχέσεις, τα ταξίματα και τα πολλά θα,,,θα,,,θα,,, και να σκύψουν ευλαβικά πάνω από αυτό εδώ το ευλογημένο νησί που τα προβλήματα και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Γιατί, (η στραβός είναι ο γιαλός η στραβά μας αρμενίζουνε). Και ξέρετε? Οι Σαντορινιοί μόνο βλάκες που δεν είναι μα και δεν κοροϊδεύονται εύκολα. Και θα το αποδείξουν εμπράκτως τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, επειδή πρέπει να λέγονται και τα καλά, αλλά και τα κακά, φταίμε πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι. Θέλουμε να πάμε στην Τράπεζα? Στον ΟΤΕ? Στο Ταχυδρομείο, στην ΔΟΥ, στο Κέντρο Υγείας? σε ένα Λογιστ Γραφείο, η οπουδήποτε αλλού? Ντε και καλά να μπούμε με το αυτοκίνητο. Λες και είμαστε ο Κολοκοτρώνης! Που για όσοι δεν το ξέρουν, η Ιστορία μας λέει, ότι έμπαινε με το άλογό στην εκκλησιά να προσκυνήσει την Παναγιά. Και αυτό δεν το έκανε από μαγκιά, αλλά για να αποχωρήσει γρήγορα για την μάχη.

Κλείνοντας όπως πάντα με τον ίδιο τρόπο μου: Και μέσα στο κυκλοφοριακό χάος, να σου και ένα σταματημένο smart κατά μεσής του δρόμου!!! Με τον οδηγό να έχει ανοίξει ένα τεράστιο χάρτη μπροστά του και να προσπαθεί να χαράξει πορεία (στο F16 που πιλοτάρει) και τον συνοδηγό να έχει βγάλει από το παράθυρο ένα τεράστιο φακό λήψεις, προκειμένου να φωτογραφίσει ότι βλέπει, τα πάντα δηλαδή, ( βλέπεις «来自中国» μεταφράστε το). Οπότε εκεί αρχίζουν τα κορναρίσματα που ακούγονται μέχρι την Ανάφη. Αλλά οι αγαπητοί Κύριοι σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα συνεχίζουν το έργο τους και πολύ καλά κάνουν. Ορέ γλέντια!!!

Σας ευχαριστώ πολύ,

Λουκάς Καφούρος

Ημεροβίγλι – Σαντορίνη

——————————–