Site icon Santonews

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ “SEA DIAMOND”

 

Με το ναυαγισμένο πλοίο να παραμένει ακόμα στο βυθό, ο Άρειος Πάγος, επικύρωσε τελικά τις καταδίκες για το “Sea Diamond”. Λίγο πριν επέλθει ο χρόνος παραγραφής το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, έκρινε οριστικά ότι η υπαιτιότητα για το μοιραίο απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης 5 Απριλίου 2007 και τα όσα επακολούθησαν, ανήκουν αποκλειστικά στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και τα στελέχη της.

Συγκεκριμένα, παρέμεινε η ποινή του Πλοιάρχου (3 χρόνια) και εκπροσώπου της εταιρείας (2 χρόνια), ενώ αντίθετα απαλλάχθηκε ο αξιωματικός γέφυρας, καθώς οι δικαστές έκριναν πως παρόντος του καπετάνιου η αποκλειστική ευθύνη ανήκει σε αυτόν.

 

Παρά το γεγονός, ότι οι ποινές είναι μάλλον ελαφρές για ένα ναυάγιο που οδήγησε στο θάνατο δύο ανθρώπους (των Πολ Αλλέν και τη 16χρονη κόρη του Μωντ) και δημιουργεί σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες για το μέλλον, η ουσία είναι πως καταρρίφθηκαν όλοι οι δικονομικοί ισχυρισμοί της εταιρείας. Υπενθυμίζεται, πως πολλούς μήνες μετά το συμβάν, είχε ανασυρθεί το επιχείρημα της εσφαλμένης χαρτογράφησης του βυθού, ενώ πέρασε πολύς καιρός μέχρι το ελληνικό δημόσιο, να “πάρει ζεστά” την υπόθεση. Η ευνοϊκή κατάληξη, οφείλεται αποκλειστικά στο διακεκριμένο Θηραίο νομικό κ. Στέλιο Παπανδρεόπουλο που μόνος και χωρίς αμοιβή, δούλεψε σκληρά, ούτως ώστε να καταφανεί η ευθύνη για το ναυάγιο. Άνοιξε έτσι διάπλατα η οδός της διεκδίκησης αποζημιώσεων (έχουν ήδη επιδικαστεί γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ), των τελών ναυαγίου που δικαιούται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, αλλά και να υποχρεωθεί η εταιρεία να προβεί σε ενέργειες ανέλκυσης.

Χαρακτηριστική είναι η σκληρή μάχη, που έδωσε η εταιρεία σε νομικό επίπεδο, καθώς η υπόθεση παραπέμφθηκε δύο φορές στον Άρειο Πάγο με την πρώτη απόφαση να οδηγεί σε επανεκδίκαση από το Εφετείο που μείωσε τις αρχικές ποινές, ενώ με τη χτεσινή απόφαση του Ποινικού Τμήματος, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο, καταλογισμού των ευθυνών.

Exit mobile version