ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΥΜΑ”

Εκτός από τον όγκο της παραγωγής, σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι ποιοτικές προδιαγραφές καθώς οι φετινές καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες για την καλλιέργεια.

Εκτός από τον όγκο της παραγωγής, σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι ποιοτικές προδιαγραφές καθώς οι φετινές καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες για την καλλιέργεια.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΜΑΤΑΣ

  Το «κόκκινο κύμα» της μικρόκαρπης τομάτας, άρχισε να παραλαμβάνει το εργοστάσιο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ) που βρίσκεται στο Μονόλιθο. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες η Ένωση είχε φροντίσει να προμηθευτεί συσκευασίες και κάλεσε τους παραγωγούς να παραδώσουν τη σοδιά τους που φέτος αναμένεται να φτάσει σε ύψη ρεκόρ. « Πιστεύουμε ότι φέτος έχουν καλλιεργηθεί περίπου 650 στρέμματα, ενώ πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε για περίπου 150 στρέμματα», είπε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΣΘΠ κ. Ματθαίος Δημόπουλος. Όπως εξήγησε η αύξηση δεν οφείλεται μόνο στις μεγαλύτερες προσδοκίες για εμπορία του προϊόντος, αλλά και στη γενικότερη οικονομική κρίση. «Στις συνθήκες που ζούμε, ο καθένας προσπαθεί να αξιοποιήσει και να καλλιεργήσει κάθε σπιθαμή γης», είπε χαρακτηριστικά.

ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

φέτος έχουν καλλιεργηθεί περίπου 650 στρέμματα, ενώ "Πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε για περίπου 150 στρέμματα», είπε ο κ. Δημόπουλος

“Φέτος έχουν καλλιεργηθεί περίπου 650 στρέμματα, ενώ πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε για περίπου 150 στρέμματα», είπε ο κ. Δημόπουλος

  Εκτός από τον όγκο της παραγωγής, σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι ποιοτικές προδιαγραφές καθώς οι φετινές καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες για την καλλιέργεια. Ο κ. Δημόπουλος δήλωσε, ότι θα παραληφθούν όλες οι παραγόμενες ποσότητες, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό αφορά μόνο τα μικρόκαρπη τομάτα της Σαντορίνης. «Κάποιοι έχουν καλλιεργήσει τομάτες «ξενικές» που προέρχονται από άλλα μέρη. Αυτές δεν θα γίνουν δεκτές», υπογράμμισε. Από τη φετινή συγκομιδή θα εξαχθεί μέσω επεξεργασίας όλη η βραβευμένη γκάμα προϊόντων της Ένωσης και ο κ. Δημόπουλος επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη χρήσης των ειδικών συσκευασιών τοματοπελτέ που απευθύνονται σε επαγγελματίες. «Αυτές τις τρίκιλες συσκευασίες, τις διαθέτουμε σε τιμή κόστους. Είναι κρίμα κάποιοι επαγγελματίες να χρησιμοποιούν άλλα προϊόντα τομάτας», είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σε δυόμισι μήνες, το τοματάκι της Σαντορίνης θα πάρει ευρωπαϊκό διαβατήριο καθώς  Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την ανακηρύξει ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης ονομασίας Προέλευσης).